JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnevernsinstitusjon gjenåpner etter konflikt om langturnus: – Virkelig en seier

Ledelsen fjernet langturnus mot de ansattes vilje for tre år siden. Nå får de den tilbake.
Anette Melheim, Kamilla Berger Andersen og Linn Barbro Solheim Holm er glade for at de har klart å få langturnusen tilbake.

Anette Melheim, Kamilla Berger Andersen og Linn Barbro Solheim Holm er glade for at de har klart å få langturnusen tilbake.

Privat

anne@lomedia.no

I oktober 2022 ble barnevernsinstitusjonen Buskerud, Vestfold og Telemark behandling ungdom, avdeling Geithus stengt. Bemanningssituasjonen gjorde at regionen Bufetat sør ikke kunne sikre et forsvarlig tjenestetilbud.

Dette skjedde etter en lengre konflikt mellom ansatte, verneombud og tillitsvalgte som ønsket langturnus, og daværende regiondirektør som la ned forbud mot å bruke den.

Fredag 12. april 2024 åpner institusjonen igjen, etter å ha vært stengt halvannet år.

Bakgrunn: Barnevernsinstitusjon mister ansatte med tilsammen 140 års erfaring

Fri i en uke

De tillitsvalgte som har kjempet for å få tilbake den gamle ordningen er nå blitt hørt: Det blir innført langturnus.

Denne turnusen gir sammenhengende fri i en uke og lønnstillegg til den ansatte som er på jobb to til tre døgn i strekk.

– Vi er veldig spente og gleder oss til å komme i gang, sier Linn Barbro Solheim Holm, spesialutdannet sosionom og plasstillitsvalgt for FO.

Linn Barbro Solheim Holm er plasstillitsvalgt for FO og har jobbet for å få på plass langturnus.

Linn Barbro Solheim Holm er plasstillitsvalgt for FO og har jobbet for å få på plass langturnus.

Privat

Har jobbet for langturnus

Sammen med verneombud Kamilla Berger Andersen (vernepleierstudent) og tillitsvalgt for Fagforbundet, Anette Melheim (kriminolog) har hun jobbet for å få på plass en turnus som er attraktiv, både for ungdom og ansatte.

Da institusjonen stengte i 2022, ble de omdisponert til andre institusjoner i regionen. Samtidig har de vært med i en arbeidsgruppe som har jobbet med turnus og rekruttering for at institusjonen skulle kunne åpne igjen.

– Det er virkelig en seier at regionledelsen nå gjeninnfører langturnus og at vi er klare til å åpne, sier de tre i et felles intervju med Fontene.

Avdelingen åpner igjen under navnet Katfoss og ligger ved Modum i Buskerud. F.v: Anette Melheim, Kamilla Berger Andersen og Linn Barbro Solheim Holm.

Avdelingen åpner igjen under navnet Katfoss og ligger ved Modum i Buskerud. F.v: Anette Melheim, Kamilla Berger Andersen og Linn Barbro Solheim Holm.

Privat

Kaller det ikke seier

Regiondirektør i Bufetat sør, Øystein Stokvold vil ikke bruke begrepet seier.

– For meg er ikke dette en konkurranse om arbeidstid. Jeg er først og fremst fornøyd med at vi får åpnet institusjonen og kommer i gang, sier han.

Les hva mer han sier om langturnus lenger ned i saken.

Få søkere

Det er behov for institusjonsplasser for ungdom i kategorien «høy risiko». Det har derfor vært jobbet i lengre tid for å få avdelingen på beina igjen.

Stillinger har vært lyst ut flere ganger, men uten at det var nok kvalifiserte søkere. Det var først da de ble utlyst med langturnus at rekrutteringen fikk fart, ifølge de tillitsvalgte.

Det er nå skrevet kontrakt med 24 personer som enten skal jobbe langturnus, todelt turnus eller som nattevakter. Det mangler bare noen få ansettelser på at alt personell er på plass.

– Vi har fått en god og bred sammensetning av ansatte, sier Solheim Holm.

Nytt navn er Katfoss

Avdelingen åpner under navnet Katfoss og ligger ved Modum i Buskerud.

– Hvorfor er langturnus så viktig for dere?

– Langturnus har faglige fordeler da man unngår hyppige vaktskifter, og den er gunstig for å tiltrekke seg arbeidskraft til geografisk avsidesliggende steder. I tillegg gir turnusen friperioder til å hente seg inn, sier de.

– Betaler den seg bedre?

– Ja, det gjør den, fordi man får mer tillegg, sier Melheim.

Anette Melheim er utdannet kriminolog og er plasstillitsvalgt for Fagforbundet.

Anette Melheim er utdannet kriminolog og er plasstillitsvalgt for Fagforbundet.

Privat

Har vært konflikt

Direktør Øystein Stokvold mener de er blitt enige om en god løsning ved institusjonen og at det er kommet på plass en god personalgruppe.

Han vedgår at de ikke fikk godt nok tilfang av søkere uten langturnus og at regionledelsen derfor har gjort nye vurderinger.

– Ser den nye regionledelsen annerledes på langturnus enn den forrige lederen?

– Det ble besluttet å lyse ut stillingene med langturnus før jeg tiltrådte som direktør. Det er blitt jobbet godt med rekruttering, sier Stokvold.

Øystein Stokvold tiltrådte som direktør i Bufetat region sør i 2024.

Øystein Stokvold tiltrådte som direktør i Bufetat region sør i 2024.

Bufetat

Han sier at han er kjent med at det har vært konflikt rundt temaet langturnus, men presiserer at det aldri har vært besluttet i region sør å ikke kunne ta den i bruk.

– Det er ulike ordninger for arbeidstid vi kan benytte. Det er fint at vi gjør det, uten at vi bruker alle ordninger over alt, sier han.

Stort spørsmål

Langturnus brukes eller skal innføres ved flere institusjoner i regionen, ifølge Stokvold.

– Hvilke faglige argumenter er det for å benytte seg av denne turnusen likevel?

– Det er et stort spørsmål. Det vi legger til grunn er at vi kan benytte ulike ordninger for arbeidstid. Det er flere ting som avgjør hvilken turnus som passer ved en institusjon. Det går ikke an å se ensidig på det, sier han.

Det handler ifølge direktøren også om å få tak i riktig kompetanse.

– Hvis rekrutteringssituasjonen ikke lar seg løse, må man ta nye vurderinger og valg. Vi vet også at barn og ungdom ved institusjonene mener ulike ting om turnuser, så dette er komplekse problemstillinger, sier han.

Plass til tre ungdommer

De siste fire ukene har de ansatte hatt opplæring sammen. Blant annet er det ansatt folk som er utdannet politi, pedagoger, sykepleiere og sosionomer.

Ansatte som har ønsket seg tilbake er på plass, men Anette Melheim i Fagforbundet legger ikke skjul på at de har mistet mange dyktige folk i prosessen de siste årene.

Katfoss har plass til tre ungdommer, og den første flytter inn i løpet av april.

Tillitsvalgte og verneombud mener det vil bli faglig spennende å jobbe ved Katfoss.

– Vi skal jobbe systemisk med ungdommens omgivelser, blant annet med hjemmebasert oppfølging av foreldre etter metoden multisystemisk terapi (MST), sier Solheim Holm.

Det er også lagt opp til mer veiledning av ansatte enn det har vært før, og det skal kvalitetssikres at ungdommen får den behandlingen som er bestemt, forteller hun.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for helse- og sosialarbeidere.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse