JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uravstemning

FO sier ja, men Maren sier nei til oppgjøret i staten: – En skikkelig ræva avtale

Selv om forbundet sa ja til avtalen med staten, er det medlemmene som har det endelige ordet.
Tillitsvalgt Maren Riis stemmer nei i uravstemningen.

Tillitsvalgt Maren Riis stemmer nei i uravstemningen.

Fartein Rudjord

hanna@lomedia.no

Mens Akademikerne og Unio gikk ut i streik, sa LO Stat og YS ja til avtalen med staten. Samtidig er det strid innad i LO.

LO-forbundene Norsk Tjenestemannslag (NTL) og Skolenes landsforbund (SL) stemte nei i forhandlingsutvalget og anbefaler medlemmene sine om å gjøre det samme.

FO sa derimot ja til avtalen og anbefaler sine medlemmer om å støtte dem. Fristen for å stemme er fredag 14. juni.

Maren Riis er sosionom og FOs tillitsvalgt på friomsorgskontoret i Oslo. Hun sier til sine medlemmer at FO oppfordrer dem til å stemme ja. Selv stemmer hun nei.

– Jeg synes det er en skikkelig ræva avtale. Det gir ikke noe reell lønnsvekst for min del. Jeg synes FO har gjort et for stort kompromiss, sier Riis.

Resultatet i avtalen som medlemmene skal stemme over, innebærer en total ramme på 5,2 prosent, som i frontfagsoppgjøret. Det gis et sentralt tillegg på 0,75 prosent fra 1. mai, og 2,15 prosent av lønnsmassen settes av til lokale forhandlinger med virkning fra 1. mai.

Mesteparten av pengene går altså til lokale forhandlinger, som skal avsluttes innen 31. oktober.

– Jeg får ikke noe utbytte i de lokale forhandlingene, sier Riis.

– Hvorfor ikke?

– Jeg jobber i kriminalomsorgen. Mesteparten av potten går til fengselsbetjentene. I tillegg er jeg jeg i en prosjektstilling, og da blir man ikke vurdert i lokale forhandlinger.

Fontene har vært i kontakt med assisterende friomsorgsleder, Njål Grimstad. Han har ingen kommentar til denne påstanden.

Maren Riis forstår at man ikke kan prioritere alle, som for eksempel de som går i vikariater, men i sentrale tillegg ville alle blitt med, mener hun.

– Men du synes ikke det er bra nok at avtalen som nå ligger på bordet, legger opp til bare én avtale?

– Jeg er glad for det, men jeg tror ikke denne avtalen sikrer at det blir sånn framover. Jeg tror Akademikerne og Unio uansett vil prøve å få tilbake sine avtaler på et senere tidspunkt.

Lønnsoppgjøret i staten: Splid i LO kan føre til nok en streik i staten

Forbundet tvilte seg fram

FOs Marit Isaksen sa til Fontene at de hadde tvilt seg fram til avtalen etter forhandlingene med staten. Samtidig var hun fornøyd med at resultatet kunne gi dem én felles avtale.

I 2016 ble det åpnet for at Akademikerne kunne tre ut av den felles tariffavtalen. Unio fikk den samme muligheten i 2022. Dette har ført til ulik behandling av de ansatte i staten, ifølge forbundsleder Marianne Solberg.

– Meninga med å være organisert er ikke at det skal være en konkurranse mellom fagforeningene om hvem som fremforhandler de beste resultatene, sa Solberg Sosialarbeiderpodden torsdag i forrige uke.

«Underlig»

Søndag ble Akademiker-streiken avblåst da arbeidsministeren grep inn med tvungen lønnsnemnd. Unio er fortsatt i streik.

Virksomhetstillitsvalgt i Bufetat for FO, Jan Aarskog, synes det er underlig at Akademikerne og Unio sa nei til avtalen.

Virksomhetstillitsvalgt i Bufetat for FO, Jan Aarskog.

Virksomhetstillitsvalgt i Bufetat for FO, Jan Aarskog.

Skjalg Bøhmer Vold

Han erkjenner at de som er ansatt i staten fikk ganske mye i fjor sammenlignet med ansatte i kommunen.

– Derfor er de sentrale tilleggene ganske små i år og så må vi ta det igjen i lokal lønnspolitikk.

Han respekterer at LO-forbundene NTL og SL anbefaler medlemmene å stemme nei. Samtidig er han redd for at et «nei» vil gjøre at de ender opp med to avtaler.

– På sikt vil det være lite gunstig for lønnsutviklingen til våre medlemmer. Allerede nå ser vi eksempler på folk som jobber side om side og har samme utdanning, ansiennitet og arbeidsoppgaver, men som likevel tjener ulikt fordi de er en del av ulike avtaler.

8 spørsmål og svar: Hva skjer med streiken i staten nå?

Prisen å betale

Trond Rekdal Henriksen, regiontillitsvalgt for FO i Bufetat sør, har stemt ja til avtalen. Det til tross for at han ikke er så fornøyd med oppgjøret.

– Hvis vi får alle over på én avtale, er det prisen å betale i år.

Trond Rekdal Henriksen, regiontillitsvalgt for FO i Bufetat sør.

Trond Rekdal Henriksen, regiontillitsvalgt for FO i Bufetat sør.

Anne Myklebust Odland

Han har ikke gått ut med sin egen anbefaling til medlemmene sine ennå, men han har fått noen reaksjoner. Flere synes det er vanskelig å forstå at en ansatt med årslønn på 600.000, vil få et sentralt tillegg på 4.500 kroner. Dette er et relativt lite, sentralt tillegg.

– Det virker ikke som de er så fornøyde, men jeg har forsøkt å forklare dem hvorfor det blir slik i år.

Undersøkelse: Stor støtte til «en» tariffavtale i staten

– Glad for å være i FO

Jorunn Vindegg er studieleder på Institutt for sosialt arbeid ved OsloMet. Andre steder på campus er Unio-medlemmer i streik. Vindegg var også klar for å streike, men slik ble det ikke og det er hun glad for.

– Jeg er nå, mer enn noen gang, glad for å være i FO, sier Vindegg.

Jorunn Vindegg er studieleder på Institutt for sosialt arbeid ved OsloMet.

Jorunn Vindegg er studieleder på Institutt for sosialt arbeid ved OsloMet.

Werner Juvik

Hun har allerede stemt ja i uravstemningen og håper alle andre FO-medlemmer ved OsloMet gjør det samme.

– Jeg hadde håpet at mer av lønnsfastsettelsen var sentral, men det er uansett ikke realistisk nå. Det at man skal ha lokal lønnsfastsettelse øker forskjellene.

Vindegg er derfor fornøyd med resultatet om å ha én avtale og synes det som skjedde i 2016 var uheldig.

– Det blir en splittelse mellom hvem som er organisert hvor og hvordan de kan få best uttelling. Det er svært uheldig for samarbeidet i sektoren.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for helse- og sosialarbeidere.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse