JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Vi kommer ikke til å være så medgjørlige når vi skal utarbeide turnuser framover og kommer til å stå mer på krava, sier FOs hovedtillitsvalgt Monica Holtan Fjeld.

– Vi kommer ikke til å være så medgjørlige når vi skal utarbeide turnuser framover og kommer til å stå mer på krava, sier FOs hovedtillitsvalgt Monica Holtan Fjeld.

Simen Aker Grimsrud

Heltid og turnus

Politikerne vedtok mer helgejobbing: – Jeg er veldig skuffet og provosert av Arbeiderpartiet, sier tillitsvalgt

Onsdag vedtok kommunestyret i Tønsberg at ansatte i turnus skal jobbe minimum 325 timer helg i året. Det får hovedtillitsvalgt Monica Holtan Fjeld til å se rødt.

03.02.2022
14:31
03.02.2022 14:37

simen@lomedia.no

– Jeg er veldig overrasket og veldig skuffa. Selv om vi i FO ikke er en Arbeiderparti-organisasjon forventa vi mer støtte fra de som kaller seg arbeidernes parti. Forslaget som nå er vedtatt frykter vi at vil skape større sosiale forskjeller, sier FOs hovedtillitsvalgt Monica Holtan Fjeld i Tønsberg.

Hun opplever at FO og de andre organisasjonene i debatten fikk støtte fra Høyre, Frp, Rødt og SV.

– Det synes jeg er veldig spesielt, sier hun.

Løsninger skal drøftes lokalt

Da en ny heltidsstrategi skulle behandles i kommunestyret onsdag kveld, sto striden om et viktig punkt: Om kommunen skal pålegge sine ansatte i turnus å jobbe minimum 325 timer helg i året – 86 timer mer enn i dag. De ansattes organisasjoner mener det vil føre til at mange ansatte må jobbe annenhver helg.

I forslaget som ble vedtatt ble timeantallet stående. Forslaget fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, KrF og MDG la inn noen tilleggspunkter: hvordan helgetimene skal fordeles skal drøftes lokalt, det arbeides for å finne nye, fleksible løsninger for helgeturnus og dette skal drøftes i samarbeid med de ansattes organisasjoner.

Timene må til for å få til heltid

Arbeiderpartiets Trude Viola Nordli sier at de ikke hadde noe annet valg enn å vedta timeantallet på 325. Hun har ført saken for Arbeiderpartiet og er leder for utvalg for mestring, helse og velferd i Tønsberg. Nordli understreker at det ikke betyr at alle må jobbe så mange timer. Hvis noen på en turnus velger å jobbe flere enn 325 timer, kan en annen jobbe færre timer.

– Det er de timene man må løse for få til en heltidskultur. Men det betyr ikke at vi skal tvinge folk til å jobbe annenhver helg. Noen vil kanskje ha langvakter, mens andre vil ha årsturnus. Vi vedtok at dette skal bestemmes mellom partene lokalt, sier Nordli.

Reagerer på Facebook-post

På Tønsberg Arbeiderpartis side på Facebook, skriver partiet i en post etter kommunestyremøtet at forslaget som ble vedtatt ble enda bedre takket være deres venner i Fagforbundet og Fellesorganisasjonen. Det provoserer FOs Monica Holtan Fjeld.

Skjermdump fra Facebook

– De sier at vi er enige uten at de har belegg for å si det. Det liker jeg svært dårlig, og det skuffer meg, sier Fjeld.

Hun understreker at hun ennå ikke har sett det vedtatte forslaget skriftlig, men Fjeld fulgte kommunestyremøtet på stream i går kveld. Hun synes det er spenstig av flertallet å gå mot de ansattes organisasjoner.

– Vi kommer ikke til å være så medgjørlige når vi skal utarbeide turnuser framover og kommer til å stå mer på krava, sier Fjeld.

Hun forteller at FO blant annet har vært med på å gi dispensasjon fra arbeidsmiljøloven enkelte plasser når turnuser har blitt utformet. I barnevernsvakta har de blant annet gått med på at de ansatte skal ha kortere hviletid mellom vaktene enn loven sier.

– Sånne ting kommer vi ikke til å være så medgjørlige med framover, sier hun.

Mye lest: Vernepleier Anne Grete kjører 15 minutter – tjener 30.000 kroner mer

Er det en trussel?

Trude Viola Nordli reagerer på at FOs tillitsvalgt sier at de ikke vil være like medgjørlige med utarbeidelse av turnuser.

– Er det å anse som en trussel? Jeg opplever det sånn. Vi gjør dette for å få til en heltidskultur, sier Nordli.

– FO reagerer også på Facebook-posten dere har lagt ut. Hvorfor ble FO nevnt der hvis de ikke er enige i innholdet?

– I forkant av møtet i administrasjonsutvalget hadde vi et møte med organisasjonene, og der hang de seg opp i timeantallet. Ut fra det vi hørte i det møtet, kom kulepunktene vi fikk inn i vedtaket i går. Vi kunne ikke gjøre noe med timeantallet, for det er en forutsetning for å få til heltid, sier Nordli.

Frykter for rekrutteringen

Grunnen til at Tønsberg vedtok en heltidsstrategi er at sju av ti ansatte i helse- og omsorg jobber deltid. For å få flere inn i hele stillinger, mener administrasjonen som har utarbeidet saken at alle må jobbe mer helg.

– All erfaring viser at hvis vi ikke klarer å fordele helgearbeidet bedre, vil vi ikke lykkes med å skape en heltidskultur, sa kommunalsjef Trond Wifstad til Fontene i går.

Men både Fellesorganisasjonen (FO), Fagforbundet, Norsk Sykepleierforbund og Delta gikk ut i Tønsbergs Blad og advarte mot at mer helgejobbing vil gi høyere sykefravær og føre til at ansatte søker seg til andre jobber.  

– Nesten samtlige jeg har snakket med sier at de kommer til å finne en annen kommune å jobbe i hvis Tønsberg vedtar dette, sa FO-tillitsvalgt Elin Hansen.

Etter vedtaket i kommunestyret er hovedtillitsvalgt Monica Holtan Fjeld usikker på hva som egentlig blir konsekvensene.

– Vi har ikke helt forstått vedtaket. Det ble snakket om at dette skulle gjelde nyansatte, og hvis det blir tilfellet, får vi et a-lag og et b-lag. Tønsberg sliter spesielt med å rekruttere sykepleiere og vernepleiere, og det blir langt vanskeligere hvis de tilbyr nye vernepleiere mer helgejobbing enn andre, sier hun.

Mye delt: Vernepleier Sven Tomas fikk 50.000 mer i startlønn i hjemkommunen enn nyutdannede i Oslo

– Ikke et valg

– Dere fikk gjennomslag for at det skal finnes løsninger for helgejobbing lokalt. Er det ikke mulig å komme fram til gode løsninger der?

– Det betyr antakeligvis at de ønsker å få flere til å jobbe langvakter. Vi mener det må være frivillig, men det blir det ikke hvis du må velge mellom annenhver helg eller langvakter. Mange vil nok takke ja til langvakter selv om de ikke ønsker det, sier hun.

– Heltid er også en viktig sak for FO, er det ikke bra at Tønsberg vedtar en strategi for å få det til?

– Alle er enige om at vi må tilstrebe mer heltid, men å sette et antall helgetimer alle ansatte må jobbe, blir helt feil. Vi kan få til dette med frivillighet, mener Fjeld.

Tenker på beboerne

På spørsmål om det egentlig er frivillig hvis de ansatte må velge mellom langvakter eller å jobbe annenhver helg, svarer Ap-politiker Trude Viola Nordli at de ansatte har valgt et yrke hvor de jobber turnus.

– Vi må også tenke på de mange sårbare beboerne. Det er mye bedre for dem å ha få ansatte å forholde seg til, sier hun.

Nordli er uenig med FO i at vedtaket vil skape et a-lag og b-lag i kommunen. Hun mener det allerede eksisterer.

– De som klarer seg med å jobbe 35 prosent fordi de har en medforsørger klarer seg fint, mens de som er alene og ikke får en 100 prosent stilling ikke får lån i banken. Tida er over for at kvinner skal finne seg i dette.

– Vil heller ha en blid bestemor og en sur tillitsvalgt

Heltid er en sak de ansattes organisasjoner jobber for. Likevel har det blitt en konfliktsak i Tønsberg.

– Jeg tenker at det er naturlig at det blir litt konflikt rundt nybrottsarbeid, og det er bra at vi tør å være uenige. Vi som kommune er arbeidsgiver, men også leverandør av tjenester. Jeg vil heller har en blid bestemor og ta med en sur tillitsvalgt på kjøpet, så tror jeg det ordner seg både for bestemor og tillitsvalgt til slutt, sier Nordli.

Hun frykter ikke at sykefraværet skal øke eller at ansatte skal søke seg bort fra kommunen. Hun mener mange kanskje vil jobbe mer helg, og at årsturnus kan passe bra for ansatte som for eksempel er skilte og har delt barneomsorg.

– Verden er ikke så firkanta – vi må kunne være fleksible.

Hun mener FO og organisasjonene har hengt seg for mye opp i helgetimene.

– Det har ødelagt for saken.

– Frykter dere at det blir vanskeligere å rekruttere vernepleiere og sykepleiere når det blir mer helgejobbing?

– Nei, vi kommer til å være en foregangskommune, og alle andre kommuner kommer til å følge etter. Heltidskultur må til for å løse alle oppgaver i fremtiden.

03.02.2022
14:31
03.02.2022 14:37Mest lest

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.

Håvard Sæbø

Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Eggum fast

Tore Kristiansen / VG

Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg

Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.

Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.

Nam Y. Huh / AP / NTB

Tesla Norge innkalles til hastemøte på Stortinget

Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)

Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)

Tormod Ytrehus

De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener

På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.

På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.

Ole Palmstrøm

Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene

I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.

I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.

Sebastian Christiansen / Forsvaret

Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer

Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.

Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.

Colourbox

Folk på sosialhjelp får mer. Se hva det betyr her

Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.

Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.

Jan-Erik Østlie

Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening

Ole Palmstrøm

FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre

Yara-direktør og president i NHO,  Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.

Yara-direktør og president i NHO, Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.

REUTERS/Victora Klesty

Sjekk inntekten til over 130 topper i arbeidslivet

Erlend Angelo

Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her

NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.

NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.

Ørn E. Borgen / NTB

Regjeringen lovet et «rausere» Nav. Her er fasiten

Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.

Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.

Colourbox

Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på

BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.

BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.

Espen Solli

Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden

FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.

FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten

Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.

Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.

Anne Marthe Vestre Berge

Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt

– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.

– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.

Sissel M. Rasmussen

Drikker du for mye med kollegaene dine?

Leder i Elektroarbeidernes  fagforening i Trøndelag stoler mer på Fellesforbundet enn på LO.

Leder i Elektroarbeidernes fagforening i Trøndelag stoler mer på Fellesforbundet enn på LO.

Torgny Hasås

Uføre må være med i ny AFP, mener fagforeningsleder

Etter to år venter sjøfolk fortsatt på reglene som skal gi norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann. 

Etter to år venter sjøfolk fortsatt på reglene som skal gi norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann. 

Tri Nguyen Dinh

Intern strid i regjeringen kan hindre at sjøfolk får norsk lønn i norske farvann

FRYKTER REKRUTTERINGEN: Roy Omsland ved  Skogmo VGS i Skien sier de kan gi all praktisk opplæring på skolen. Ulempen er at  det blir vanskeligere for elevene å få læreplass etter skolen, siden elevene da ikke får vist hva de duger til mens de er utplassert i en bedrift.

FRYKTER REKRUTTERINGEN: Roy Omsland ved Skogmo VGS i Skien sier de kan gi all praktisk opplæring på skolen. Ulempen er at det blir vanskeligere for elevene å få læreplass etter skolen, siden elevene da ikke får vist hva de duger til mens de er utplassert i en bedrift.

Håvard Sæbø

Nå dropper bedrifter å ta inn elever på byggeplassen


Flere saker