JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Vi kommer ikke til å være så medgjørlige når vi skal utarbeide turnuser framover og kommer til å stå mer på krava, sier FOs hovedtillitsvalgt Monica Holtan Fjeld.

– Vi kommer ikke til å være så medgjørlige når vi skal utarbeide turnuser framover og kommer til å stå mer på krava, sier FOs hovedtillitsvalgt Monica Holtan Fjeld.

Simen Aker Grimsrud

Heltid og turnus

Politikerne vedtok mer helgejobbing: – Jeg er veldig skuffet og provosert av Arbeiderpartiet, sier tillitsvalgt

Onsdag vedtok kommunestyret i Tønsberg at ansatte i turnus skal jobbe minimum 325 timer helg i året. Det får hovedtillitsvalgt Monica Holtan Fjeld til å se rødt.03.02.2022
14:31
03.02.2022 14:37

simen@lomedia.no

– Jeg er veldig overrasket og veldig skuffa. Selv om vi i FO ikke er en Arbeiderparti-organisasjon forventa vi mer støtte fra de som kaller seg arbeidernes parti. Forslaget som nå er vedtatt frykter vi at vil skape større sosiale forskjeller, sier FOs hovedtillitsvalgt Monica Holtan Fjeld i Tønsberg.

Hun opplever at FO og de andre organisasjonene i debatten fikk støtte fra Høyre, Frp, Rødt og SV.

– Det synes jeg er veldig spesielt, sier hun.

Løsninger skal drøftes lokalt

Da en ny heltidsstrategi skulle behandles i kommunestyret onsdag kveld, sto striden om et viktig punkt: Om kommunen skal pålegge sine ansatte i turnus å jobbe minimum 325 timer helg i året – 86 timer mer enn i dag. De ansattes organisasjoner mener det vil føre til at mange ansatte må jobbe annenhver helg.

I forslaget som ble vedtatt ble timeantallet stående. Forslaget fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, KrF og MDG la inn noen tilleggspunkter: hvordan helgetimene skal fordeles skal drøftes lokalt, det arbeides for å finne nye, fleksible løsninger for helgeturnus og dette skal drøftes i samarbeid med de ansattes organisasjoner.

Timene må til for å få til heltid

Arbeiderpartiets Trude Viola Nordli sier at de ikke hadde noe annet valg enn å vedta timeantallet på 325. Hun har ført saken for Arbeiderpartiet og er leder for utvalg for mestring, helse og velferd i Tønsberg. Nordli understreker at det ikke betyr at alle må jobbe så mange timer. Hvis noen på en turnus velger å jobbe flere enn 325 timer, kan en annen jobbe færre timer.

– Det er de timene man må løse for få til en heltidskultur. Men det betyr ikke at vi skal tvinge folk til å jobbe annenhver helg. Noen vil kanskje ha langvakter, mens andre vil ha årsturnus. Vi vedtok at dette skal bestemmes mellom partene lokalt, sier Nordli.

Reagerer på Facebook-post

På Tønsberg Arbeiderpartis side på Facebook, skriver partiet i en post etter kommunestyremøtet at forslaget som ble vedtatt ble enda bedre takket være deres venner i Fagforbundet og Fellesorganisasjonen. Det provoserer FOs Monica Holtan Fjeld.

Skjermdump fra Facebook

– De sier at vi er enige uten at de har belegg for å si det. Det liker jeg svært dårlig, og det skuffer meg, sier Fjeld.

Hun understreker at hun ennå ikke har sett det vedtatte forslaget skriftlig, men Fjeld fulgte kommunestyremøtet på stream i går kveld. Hun synes det er spenstig av flertallet å gå mot de ansattes organisasjoner.

– Vi kommer ikke til å være så medgjørlige når vi skal utarbeide turnuser framover og kommer til å stå mer på krava, sier Fjeld.

Hun forteller at FO blant annet har vært med på å gi dispensasjon fra arbeidsmiljøloven enkelte plasser når turnuser har blitt utformet. I barnevernsvakta har de blant annet gått med på at de ansatte skal ha kortere hviletid mellom vaktene enn loven sier.

– Sånne ting kommer vi ikke til å være så medgjørlige med framover, sier hun.

Mye lest: Vernepleier Anne Grete kjører 15 minutter – tjener 30.000 kroner mer

Er det en trussel?

Trude Viola Nordli reagerer på at FOs tillitsvalgt sier at de ikke vil være like medgjørlige med utarbeidelse av turnuser.

– Er det å anse som en trussel? Jeg opplever det sånn. Vi gjør dette for å få til en heltidskultur, sier Nordli.

– FO reagerer også på Facebook-posten dere har lagt ut. Hvorfor ble FO nevnt der hvis de ikke er enige i innholdet?

– I forkant av møtet i administrasjonsutvalget hadde vi et møte med organisasjonene, og der hang de seg opp i timeantallet. Ut fra det vi hørte i det møtet, kom kulepunktene vi fikk inn i vedtaket i går. Vi kunne ikke gjøre noe med timeantallet, for det er en forutsetning for å få til heltid, sier Nordli.

Frykter for rekrutteringen

Grunnen til at Tønsberg vedtok en heltidsstrategi er at sju av ti ansatte i helse- og omsorg jobber deltid. For å få flere inn i hele stillinger, mener administrasjonen som har utarbeidet saken at alle må jobbe mer helg.

– All erfaring viser at hvis vi ikke klarer å fordele helgearbeidet bedre, vil vi ikke lykkes med å skape en heltidskultur, sa kommunalsjef Trond Wifstad til Fontene i går.

Men både Fellesorganisasjonen (FO), Fagforbundet, Norsk Sykepleierforbund og Delta gikk ut i Tønsbergs Blad og advarte mot at mer helgejobbing vil gi høyere sykefravær og føre til at ansatte søker seg til andre jobber.  

– Nesten samtlige jeg har snakket med sier at de kommer til å finne en annen kommune å jobbe i hvis Tønsberg vedtar dette, sa FO-tillitsvalgt Elin Hansen.

Etter vedtaket i kommunestyret er hovedtillitsvalgt Monica Holtan Fjeld usikker på hva som egentlig blir konsekvensene.

– Vi har ikke helt forstått vedtaket. Det ble snakket om at dette skulle gjelde nyansatte, og hvis det blir tilfellet, får vi et a-lag og et b-lag. Tønsberg sliter spesielt med å rekruttere sykepleiere og vernepleiere, og det blir langt vanskeligere hvis de tilbyr nye vernepleiere mer helgejobbing enn andre, sier hun.

Mye delt: Vernepleier Sven Tomas fikk 50.000 mer i startlønn i hjemkommunen enn nyutdannede i Oslo

– Ikke et valg

– Dere fikk gjennomslag for at det skal finnes løsninger for helgejobbing lokalt. Er det ikke mulig å komme fram til gode løsninger der?

– Det betyr antakeligvis at de ønsker å få flere til å jobbe langvakter. Vi mener det må være frivillig, men det blir det ikke hvis du må velge mellom annenhver helg eller langvakter. Mange vil nok takke ja til langvakter selv om de ikke ønsker det, sier hun.

– Heltid er også en viktig sak for FO, er det ikke bra at Tønsberg vedtar en strategi for å få det til?

– Alle er enige om at vi må tilstrebe mer heltid, men å sette et antall helgetimer alle ansatte må jobbe, blir helt feil. Vi kan få til dette med frivillighet, mener Fjeld.

Tenker på beboerne

På spørsmål om det egentlig er frivillig hvis de ansatte må velge mellom langvakter eller å jobbe annenhver helg, svarer Ap-politiker Trude Viola Nordli at de ansatte har valgt et yrke hvor de jobber turnus.

– Vi må også tenke på de mange sårbare beboerne. Det er mye bedre for dem å ha få ansatte å forholde seg til, sier hun.

Nordli er uenig med FO i at vedtaket vil skape et a-lag og b-lag i kommunen. Hun mener det allerede eksisterer.

– De som klarer seg med å jobbe 35 prosent fordi de har en medforsørger klarer seg fint, mens de som er alene og ikke får en 100 prosent stilling ikke får lån i banken. Tida er over for at kvinner skal finne seg i dette.

– Vil heller ha en blid bestemor og en sur tillitsvalgt

Heltid er en sak de ansattes organisasjoner jobber for. Likevel har det blitt en konfliktsak i Tønsberg.

– Jeg tenker at det er naturlig at det blir litt konflikt rundt nybrottsarbeid, og det er bra at vi tør å være uenige. Vi som kommune er arbeidsgiver, men også leverandør av tjenester. Jeg vil heller har en blid bestemor og ta med en sur tillitsvalgt på kjøpet, så tror jeg det ordner seg både for bestemor og tillitsvalgt til slutt, sier Nordli.

Hun frykter ikke at sykefraværet skal øke eller at ansatte skal søke seg bort fra kommunen. Hun mener mange kanskje vil jobbe mer helg, og at årsturnus kan passe bra for ansatte som for eksempel er skilte og har delt barneomsorg.

– Verden er ikke så firkanta – vi må kunne være fleksible.

Hun mener FO og organisasjonene har hengt seg for mye opp i helgetimene.

– Det har ødelagt for saken.

– Frykter dere at det blir vanskeligere å rekruttere vernepleiere og sykepleiere når det blir mer helgejobbing?

– Nei, vi kommer til å være en foregangskommune, og alle andre kommuner kommer til å følge etter. Heltidskultur må til for å løse alle oppgaver i fremtiden.

03.02.2022
14:31
03.02.2022 14:37Mest lest

Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.

Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.

Privat

Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år: – Ledelsen ser på oss som et nødvendig onde

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

Hanna Skotheim

Tre viktige endringer i reglene for AAP

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

Tormod Ytrehus

1. juli er det nye lover og regler som innføres i arbeidslivet

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Sissel M. Rasmussen

Suksessfabrikk flyttes ut av Norge: – Det har vært en slitsom tid

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

Brian Cliff Olguin

Tillitsvalgte: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb. Nav-lege får skylda

Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.

Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.

Erlend Angelo

Maria og Saengduan står uten lønn og dagpenger: – Er det dette som er vanlige folks tur?

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

colourbox.com

Nye regler for hjemmekontor fra 1. juli. Dette må du vite

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Jan Inge Haga

Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Privat

Lene (30) vil melde seg ut av LO i amme-protest

Hanna Skotheim

Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Jan-Erik Østlie

Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken. Her er reaksjonene

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Kai Hovden

Nå er den nye nettleia her: – Jeg er spent på responsen

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

Håvard Sæbø

LO har satt ned foten i krangel om lageransatte

–  Jeg, rotter og kakerlakker er vel de eneste som overlever en atomvinter. Etter å ha vært her noen år er det ingenting som biter lenger, sier renovatør Daniel Sebergsen.

– Jeg, rotter og kakerlakker er vel de eneste som overlever en atomvinter. Etter å ha vært her noen år er det ingenting som biter lenger, sier renovatør Daniel Sebergsen.

Ida Bing

Daniel er utsatt for sopp og bakterier hver dag: – Vi vet jo ikke hva vi står og puster inn

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Maersk Drilling

Flyteriggansatte får ny lønn etter mekling. Se hva de ble enige om her

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

3F Lolland

Ulovleg streik på Danmarks største byggeplass: Polakkar krev same lønn som danskar

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Beate Oma Dahle / NTB

«Nok en gang viser det seg at staten ikke klarer å holde igjen på lønnsnivået til topplederne»

KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.

KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.

Lars Magne Hovtun/OBRE

I disse yrkene kan du gå tidligere av med pensjon

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

nyebilder.no

Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Jan Inge Haga

Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund


Flere saker