JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Heltid og turnus

Elin frykter at kollegene må jobbe annenhver helg: – Mange vil finne seg en annen kommune å jobbe i

FO-tillitsvalgte i Tønsberg mener kommunens forslag til heltidsstrategi vil føre til at ansatte må jobbe annenhver helg. – Det er feil, sier kommunen.
Vernepleier  og FO-tillitsvalgt Elin Hansen (t.v.) har fått tilbakemelding fra flere kolleger som vil slutte dersom de må jobber oftere helg. Her i samtale med hovedtillitsvalgt Monica Holtan Fjeld.

Vernepleier og FO-tillitsvalgt Elin Hansen (t.v.) har fått tilbakemelding fra flere kolleger som vil slutte dersom de må jobber oftere helg. Her i samtale med hovedtillitsvalgt Monica Holtan Fjeld.

Simen Aker Grimsrud

simen@lomedia.no

Det er ikke bare snøen som fyller lufta i Tønsberg. Det ligger også en betydelig spenning og dirrer før onsdagens kommunestyremøte i Norges eldste by.

De siste dagene har det ikke vært snakket om annet enn helgejobbing rundt lunsjbordet på de kommunale arbeidsplassene hvor ansatte jobber turnus. Politikerne vil skape en heltidskultur i kommunen, og et av tiltakene for å få til det, er at ansatte i turnus skal jobbe minst 325 timer helg i året – 86 timer mer enn i dag.

– Folk snakker ikke om annet. Det var en bombe som smalt da nyheten kom, sier Elin Hansen.

Politikerne vedtok mer helgejobbing: – Jeg er veldig skuffet og provosert av Arbeiderpartiet, sier tillitsvalgt

Helgene er hellige

Hun er vernepleier og jobber i en bolig for mennesker med psykisk sykdom og rusavhengighet. Hun er også virksomhetstillitsvalgt for FO-medlemmer som jobber i tilsvarende institusjoner i Tønsberg kommune. Tilbakemeldingene fra de ansatte er klare, ifølge Hansen.

– Nesten samtlige jeg har snakket med sier at de kommer til å finne en annen kommune å jobbe i hvis Tønsberg vedtar dette, sier hun.

Elin Hansen jobber i dag langvakt hver fjerde helg. Hun tror derfor hun ikke blir direkte berørt dersom forslaget fra kommunen vedtas.

Elin Hansen jobber i dag langvakt hver fjerde helg. Hun tror derfor hun ikke blir direkte berørt dersom forslaget fra kommunen vedtas.

Simen Aker Grimsrud

Hansen mener helgene er hellige for de fleste. I dag jobber hun langvakter hver fjerde helg. Andre i kommunen hver tredje helg.

– Helgene er kjempeviktige for oss! Vi har et liv utenom selv om vi har valgt å jobbe i helse. De fleste har fri i helgene, og da kan man finne på noe sammen med familie og venner, sier hun.

Selv tror hun ikke at hun blir berørt dersom forslaget blir vedtatt.

– Vi jobber allerede langvakter, men det er ikke for alle. Det er heller ikke alle tjenester hvor det går an, sier hun.

Mye lest: Vernepleier Anne Grete kjører 15 minutter – tjener 30.000 kroner mer

Advarte politikerne

Monica Holtan Fjeld er hovedtillitsvalgt for FO i Tønsberg kommune. Hun sitter i arbeidsgruppa som har utarbeidet heltidsstrategien som skal vedtas av politikerne i byen i morgen. Den tar for seg flere tiltak for å nå målet om at flere av de ansatte skal jobbe heltid. I helse- og omsorgssektoren jobber i dag sju av ti deltid.

– Vi er helt enige med kommunen i at vi må jobbe for mer heltid, men vi mener det blir feil å pålegge de ansatte et visst antall helgetimer per år, sier hun.

På dette punktet var hun og de andre hovedtillitsvalgte som satt i arbeidsgruppa uenige med kommunen. I går gikk de ut i lokalavisa Tønsbergs Blad og sa at de fryktet at ansatte nå må jobbe annenhver helg. I dag har hun hatt en travel dag i samtaler med politikere og andre. Hun håper de snur i spørsmålet om helgejobbing.

Mye delt: Vernepleier Sven Tomas fikk 50.000 mer i startlønn i hjemkommunen enn nyutdannede i Oslo

Vil heller ha årsturnus

– For å få mer heltid i kommunen, ligger det i korta at vi må jobbe mer helg. Men vi vil ikke tallfeste et antall timer folk må jobbe. Det må være opp de enkelte tjenestene. Noen steder kan man løse dette ved å jobbe langvakter, andre steder kan man lage en årsturnus der man legger inn noen ekstra helgevakter, men etter ønsker fra de ansatte, sier Fjeld.

Hvis alle skal jobbe minimum 325 timer helg i året, mener hun det vil ende opp med at mange vil jobbe nesten annenhver helg.

– Som hovedtillitsvalgt vet jeg hvor ekstremt krevende det er å lage turnuser. Mange vil nok tenke at det er for mye jobb å lage årsturnus, så ender man opp med annenhver helg som enkleste utvei, sier Fjeld.

Lønnsforskjeller: Inger og Jon Rune kunne tjent opptil 40.000 kroner mer i staten

Vil bli kvitt små stillinger

Kommunalsjef Trond Wifstad i Tønsberg kommune, avviser at alle ansatte skal jobbe annenhver helg. Han sier at hvert enkelt arbeidssted kan bestemme hvordan de ekstra helgetimene fordeles.

– Det kan hende noen vil jobbe annenhver helg, men langvakter og årsturnus er også alternativer som kan bestemmes lokalt, sier Wifstad.

– Hvorfor er det viktig for kommunen at flere jobber mer helg?

– Helgene er den store utfordringen i dag. Det er vanskelig å få dekt opp helge med vanlig turnus. Da må vi operere med små stillinger, men det er ikke bra verken for brukerne eller de ansatte. Vårt hovedmål med dette er at flere skal jobbe heltid, sier han.

Han viser til forskningen og andre kommuner som har forsøkt å få til en heltidskultur. I Tønsberg jobber i dag kun tre av ti ansatte i helse og omsorg heltid.

– All erfaring viser at hvis vi ikke klarer å fordele helgearbeidet bedre, vil vi ikke lykkes med å skape en heltidskultur. Det er også et likestillingstiltak – vi vet at sektorene hvor ansatte jobber turnus er veldig kvinnedominerte. Vi vil gi de ansatte en lønn og leve av.

Oversikt: Når får du ny lønn i 2022? Dette er de viktigste datoene 

Benekter at alle skal jobbe annenhver helg

– Tillitsvalgte sier at det blir jobbing annenhver helg med det som nå skal vedtas. Har de misforstått?

– De tillitsvalgte har sittet i arbeidsgruppa som har jobbet med heltidserklæringen, men akkurat punktet om helgetimer er vi uenige om.

– Tillitsvalgte sier at sykefraværet vil gå opp og at flere vil søke seg til andre kommuner hvis Tønsberg vedtar dette. Frykter dere at det vil skje?

– Hvis det etterlates et inntrykk av at alle ansatte skal jobbe annenhver helg, skjønner jeg det. Men vi tenker stikk motsatt – vi vil dele byrden på flere, sier Wifstad.

– Så alle skal ikke jobbe annenhver helg?

– Nei. Vi har sagt at de lokalt kan innføre årsturnus eller langvakter der det er mulig.

– Hvor viktig er det for kommunen at det blir gjort grep med helgejobbingen?

– Veldig viktig. Alle målsettingene i heltidserklæringen henger sammen med dette tiltaket. Får vi ikke dette gjennom, er jeg redd vi ikke lykkes med å få til heltidskultur i Tønsberg.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for helse- og sosialarbeidere.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse