Simen Aker Grimsrud" />
Vernepleieren håper startlønna kan lokke flere kolleger til å velge seg jobb i Karasjok.

Vernepleieren håper startlønna kan lokke flere kolleger til å velge seg jobb i Karasjok.

Johan Mathis Gaup

Lønnsforskjeller

Vernepleier Sven Tomas fikk 50.000 mer i startlønn i hjemkommunen enn nyutdannede i Oslo

Da Sven Tomas Holm fikk jobb etter studiet, kjøpte han både hus og bil. Det kan nyutdannede vernepleiere i Oslo se langt etter.21.01.2022
12:11
24.02.2022 14:40

simen@lomedia.no

Kalde vintre og mørketid er kanskje ikke det som frister vernepleiere til å søke jobb i Karasjok, men her – lengst inne på Finnmarksvidda – kan kommunen lokke med en startlønn som få andre kommuner kan matche.

Sven Tomas Holm (26) fikk seg jobb som vernepleier, i en bolig for personer med utviklingshemming, i hjemkommunen rett etter studiet. Kommunen betalte også 30.000 kroner i stipend for at han skulle ta utdanningen.

– Her kommer vi rett fra skolebenken til kjempegod lønn. Det er også veldig billig å bo her – det er luksus, sier han.

14.000 i lommepenger

Startlønna for vernepleiere i Karasjok er på 515.200 kroner. Det er 92.000 kroner mer enn garantilønna som gjelder i mange kommuner. Det er det samme som vernepleiere med 10 års ansiennitet har krav på i andre kommuner. Han tjener rundt 50.000 kroner mer enn en nyutdannet vernepleier i Oslo – og har langt lavere boutgifter.

– Lønn er selvsagt viktig, men for meg er det andre ting som er viktigere. Jeg vil bidra med vernepleierfaglig kompetanse i det samiske miljøet – det er for få vernepleiere her generelt sett, sier han.

Da han i mai i år fikk fast jobb som vernepleier, kjøpte Holm sin første bolig: Et hus på 150 kvadratmeter som han betalte 2 millioner kroner for.

– Vernepleiere her i Karasjok har vel rundt 13.000–14.000 kroner i lommepenger når huslån, mat og bil er betalt, sier han.

Sven Tomas føler det er luksus med høy lønn og lave boligpriser.

Sven Tomas føler det er luksus med høy lønn og lave boligpriser.

Johan Mathis Gaup

Han mener kommunen gjør rett i å tilby vernepleiere en god startlønn.

– Kommunen trenger vernepleiere, og med høyere lønn blir det mer attraktivt å søke seg hit. I vår kommune er det mange som ønsker å utdanne seg til vernepleier og sykepleier fordi det er godt betalt. Kommunen legger godt til rette for at vi skal sikre oss helse- og sosialfaglig kompetanse, sier han.

– Kanskje noen flere vil søke seg til Karasjok når de leser hvor romslig økonomi du har?

– Ja, det kan vi jo håpe. Vi har en kjempegod ordning. Men du må ikke skrive at det er kaldt her, sier Holm og ler.

Aktuelt: Hvorfor er det så store lønnsforskjeller blant vernepleiere? Dette er forklaringen

Kommuner Konkurrerer med staten

Det er ingen hemmelighet at distriktskommuner sliter med å få tak i fagfolk. Derfor valgte Karasjok kommune å øke startlønna kraftig.

– Vi sliter med å få tak i både sykepleiere, barnehagelærere, barnevernspedagoger og vernepleiere, sier personalsjef Inger Lise Nordsletta.

– Har økt startlønn gjort det lettere å rekruttere vernepleiere til Karasjok?

– Per i dag har ikke lønna så mye å si. Folk er mer opptatt av fritid, og de vil ha flere fridager – i hvert fall de som jobber i turnus, sier Nordsletta.

Har fått lederjobb

For Sven Tomas Holm ble karrieren som vernepleier i bolig en kort affære. Allerede noen måneder etter at han fikk fast jobb, søkte han på stillingen som leder for boligen. Den fikk han. Da gikk Holm 130.000 kroner opp i lønn.

– Jeg søkte lederstillingen fordi jeg vil jobbe for at vi skal få et godt fagmiljø med vernepleiere her i Karasjok. Det kan jeg være med å påvirke i min nye jobb. Mange er opptatt av å jobbe i et stort fagmiljø, så vi vil gjerne rekruttere flere, sier han.

Boligen han er leder for, har nå fire vernepleiere. Det kan sies å være luksus for en utkantkommune.

– Jeg tror ikke Karasjok hadde fått så mange vernepleiere uten en så god lønn, sier han.

Holm mener det er viktig for Karasjoks befolkning å ha vernepleiere i kommunen. De sitter på en bred kompetanse.

– Vi kan jobbe med flere enn utviklingshemmede: i skolen, i psykiatrien og demensomsorgen. Vernepleiere er en viktig brikke som passer over alt. Det er veldig bra at Karasjok har sikret så mange vernepleiere. For mange er et godt fagmiljø like viktig som lønn, så det er viktig at vi klarer å rekruttere enda flere.

Han har ingen planer om å flytte på seg.

– Jeg vet ikke om jeg blir i denne stillingen til jeg er pensjonist, men jeg blir i Karasjok kommune, sier han og ler.

Får ikke boliglån

Å kjøpe hus som nyutdannet vernepleier er ikke like enkelt hvis man tar en flytur sørover. I en liten leilighet rett nedenfor Storo-krysset i Oslo dekker Elisabeth Venås og Marie Jernæs frokostbordet. Klokka har bikket ti, og de to vernepleierne gnir søvnen ut av øynene.

Vernepleierne Marie Jernæs og Elisabeth Venås måtte legge fra seg drømmen om å eie egen bolig. Nå leier de sammen i Oslo.

Vernepleierne Marie Jernæs og Elisabeth Venås måtte legge fra seg drømmen om å eie egen bolig. Nå leier de sammen i Oslo.

Hanna Skotheim

– Vi jobber turnus begge to, men det er ikke så ofte vi har fri samtidig. Da er det hyggelig å spise sammen, sier Jernæs.

I dag har de to venninnene kveldsvakt – i hver sin bolig. Jernæs jobber i bydel Nordre Aker, og Venås jobber i Grorud.

De ble kjent da de gikk på vernepleierutdanningen sammen, og nå leier de en leilighet på 54 kvadratmeter sammen. Begge har fått fast jobb etter studiene, men å kjøpe egen bolig i Oslo med vernepleierlønn har de gitt opp.

– Jeg har sett på bankenes lånekalkulator, og det var ikke så mye jeg kunne låne, så da droppa jeg å gå til banken i det hele tatt, sier Jernæs.

Store lønnsforskjeller

Marie Jernæs (t.v.) og Elisabeth Venås synes det er rart at det er så store lønnsforskjeller blant vernepleiere også i Oslo kommune.

Marie Jernæs (t.v.) og Elisabeth Venås synes det er rart at det er så store lønnsforskjeller blant vernepleiere også i Oslo kommune.

Hanna Skotheim

Oslo er landets dyreste sted å bo. Ifølge en oversikt fra huseierne.no koster det i snitt 143.696 kroner å bo i Oslo. Karasjok er blant landets rimeligste kommuner, og her er bokostnadene halvparten av hovedstadens.

Likevel tjener en nyutdannet vernepleier i Karasjok opp mot 60.000 kroner mer enn en med samme ansiennitet i Oslo.

– Det er ganske sykt, men det er kanskje så høy lønn fordi mange ikke vil bo der. Det er sikkert fint i Karasjok, men det frister ikke meg. Det er i Oslo jeg har venner, og her er det mange jobber, sier Venås.

– Jeg vet ikke om det er verdt pengene å flytte til Karasjok. Det er sikkert fint å bo der, men jeg kjenner ingen og det er kaldt. Det skjer mye mer i Oslo, sier Jernæs og smiler.

Les også: Her kan du se hva vernepleiere tjener i kommunene i Oslo-området

Tenker mer på trivsel

Leiligheten de bor i leier de for 13.900 kroner i måneden, pluss strøm. Det er egentlig ganske billig til å være i Oslo, mener venninnene. De synes de har romslig nok økonomi.

Hanna Skotheim

Lønn var ikke det viktigste da de to søkte jobber for litt over et år siden.

– Vi tenker nok mer på trivsel, sier Venås.

– Vi var kanskje fornøyde med at vi fikk 100 prosent jobb, men når vi blir eldre får nok lønn mer å si, sier Jernæs.

Hva er en vanlig lønn i Norge? Dette sier statistikken

Vil flytte ut av Oslo

Den unge vernepleieren jobber i bydel Nordre Aker. Det er blant bydelene med dårligst lønn for vernepleiere i Oslo. Hadde hun for eksempel jobbet i Grünerløkka bydel, hadde hun tjent 30.000 kroner mer.

– Der jeg jobber er det få vernepleiere med mye erfaring. Det er de nyutdannede som søker seg dit, sier Jernæs.

Hun og venninnen synes det er rart at lønnsforskjellene er så store innad i hovedstaden.

– I utgangspunktet har man den samme kompetansen og gjør den samme jobben, og selv om du jobber i en bydel, bor man gjerne i en annen, sier Jernæs.

– Som nyutdannet vernepleier søker man på det som høres spennende ut, jeg tror lønn kommer i andre rekke, sier Venås.

De to venninne har ingen planer om å bli i Oslo for alltid. Marie Jernæs vil gjerne flytte hjem til Kristiansand en gang i framtida.

– Da går jeg vel automatisk ned i lønn, men der er heldigvis boligprisene lavere, sier hun.

Les også: Vernepleier Gry fikk 50.000 i lønnstillegg for å bli i jobben

Sven Tomas Holm

Vernepleier i bolig i Karasjok

Grunnlønn: 515.200 kroner

Marie Jernæs

Vernepleier i bolig i Oslo

Grunnlønn: 465.700 kroner

Elisabeth Venås

Vernepleier i bolig i Oslo

Grunnlønn: 471.300 kroner

21.01.2022
12:11
24.02.2022 14:40Mest lest

Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm

ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.

ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.

Brian Cliff Olguin

Lars ble tilbudt 100.000 kroner i bonus, men sa nei. Han angrer ikke

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

Alf Ragnar Olsen

Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde

 Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført

 Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført

Nanna Aanes Wolden

Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv.  Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

Håvard Sæbø

Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke

– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.

– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.

Helge Rønning Birkelund

Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

Nina Hanssen

Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

Werner Juvik

Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp

Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.

Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.

Tri Nguyen Dinh

Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

Knut Viggen

Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem

Her er den nye lønna til industriarbeiderne

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken

Krister Sørbø, VG/NTB

Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før

Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.

Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.

Guro Gulstuen Nordhagen

Ukrainske flyktninger havner i kriminelle nettverk når de skal skaffe seg jobb, frykter politiet

Kommentar

Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.

Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.

Leif Martin Kirknes

«Det er på høy tid å forbedre ordningen med bostøtte»

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

Arkivfoto: Erlend Angelo

Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere

Debatt

Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.

Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.

Ole Palmstrøm

«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»

LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.

LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.

Kari Kløvstad

Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden

KRAV OG MOTKRAV: Sånn så det ut da Handel og Kontor og NHO møttes til forhandlinger om Standardoverenskomsten mandag formiddag.

KRAV OG MOTKRAV: Sånn så det ut da Handel og Kontor og NHO møttes til forhandlinger om Standardoverenskomsten mandag formiddag.

André Kjernsli

Her er den nye lønna til kontoransatte

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sammen med styreleder i Norges Taxiforbund, Øystein Trevland. 

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sammen med styreleder i Norges Taxiforbund, Øystein Trevland. 

Jan-Erik Østlie

Regjeringen trekker tilbake avgiftsøkningen for handikap-drosjer


Flere saker