Vernepleier Gry Skandsen vurderte å søke seg bort fra jobben ved Brekkeski bolig, men ble da hun gikk opp i lønn. Det setter avdelingsleder Ola Aanje pris på.
Simen Aker Grimsrud
Lønn vernepleier:
Vernepleier Gry fikk 50.000 i lønnstillegg for å bli i jobben
Da boligen i Bærum fikk på plass et rekrutteringstillegg for vernepleiere, fikk de tre ganger så mange søkere på stillingene som ble lyst ut.
simen.grimsrud@lomedia.no
– Vi har fått et utrolig sterkt samhold her nå. Svært få har sluttet de siste tre årene, sier Ola Aanje, avdelingsleder ved Brekkeski bolig i Bærum.
De er på et helt annet sted enn for tre år siden. Da sluttet nemlig halvparten av vernepleierne, og situasjonen var ganske kaotisk, ifølge Aanje. Igjen i boligen satt det seks vernepleiere. Med sju beboere på tvangsvedtak, var det altfor få fagfolk på jobb. På grensen til krise.
– Utfordringen er at vernepleiere er ganske attraktive, og flere vi mistet gikk til jobber hvor de fikk gå medleverturnus. Det er utfordrende for boliger å skaffe nok vernepleiere, sier Aanje som selv er vernepleier.
Hva er lønna i ditt yrke? Sjekk snittlønna i over 350 yrker
Opp mot 80.000 i tillegg
For å opprettholde en forsvarlig drift, gikk Ola Aanje til forhandlingsutvalget i Bærum kommune og ba om mer penger for å rekruttere flere vernepleiere.
– Vi fikk heldigvis på plass et lønnstillegg for å beholde de som var igjen og for å rekruttere nye vernepleiere, sier Aanje.
Alle som er primærkontakt for beboere med tvangsvedtak, fikk 50.000 kroner i lønnstillegg. Vernepleiere som ble rekruttert utenfor Bærum kommune fikk i tillegg en engangssum på 30.000 kroner.
Det ga resultater. Tre år senere er 12 av 70 ansatte vernepleiere.
– Hvor viktig var lønnstillegget for å rekruttere flere vernepleiere?
– Det var viktig både for å rekruttere og beholde de som var igjen. Som vernepleier er du attraktiv for flere arbeidsgivere, og boliger er kanskje ikke det mest attraktive. Uten tillegget hadde nok stillingsannonsene våre druknet litt i mengden. Etter at vi fikk på plass lønnstilskuddet, fikk vi tre ganger så mange søkere. Det var også viktig for beboerne at vi beholdt en del av vernepleierne som hadde jobbet her fra før, sier Aanje.
Hva er en vanlig lønn i Norge? Dette sier statistikken
Setter pris på stort fagmiljø
Gry Skandsen er en av vernepleierne som ble. Hun hadde jobbet mange år i grafisk bransje og omskolerte seg til vernepleier i voksen alder. Hun fikk tilbud om jobb på Brekkeski før hun var ferdig med utdanningen – mot at hun forpliktet seg til å jobbe der fram til 2018.
Da bindingstiden gikk ut, vurderte Skandsen å prøve noe annet enn å jobbe i bolig. Det var mye som fristet. Men så kom lønnstillegget.
– Det bidro absolutt til at jeg har blitt her. At vi også har rekruttert flere vernepleiere hit og fått et stort fagmiljø, gjør det enda mer attraktivt å bli i jobben. Det er viktig å ha andre med samme utdanning å støtte seg på og diskutere med, mener hun.
Fått med deg denne? Tallene som viser det ulike Norge, på godt og vondt
Ønsker større fagmiljø
Det er ikke alle som har mange kollegaer å støtte seg på. I en undersøkelse Fellesorganisasjonen (FO) gjorde blant sine vernepleier-medlemmer før sommeren, kommer det fram at over halvparten har tre eller færre kollegaer med samme utdanning.
Ifølge rapporten «Ingen tid å miste» som kom i fjor, er kun én av ti ansatte i tjenester til utviklingshemmede, vernepleiere. FO mener at andelen må økes drastisk, og vil ha krav om at 70 prosent har høyere utdanning og at de fleste er vernepleiere. Det er en lang vei å gå. Er det i det hele tatt realistisk?
– Ja, det er langt opp, men det bør ikke være lavere ambisjoner for denne tjenesten enn andre steder, mener Marit Selfors Isaksen i FO-ledelsen.
Marit Selfors Isaksen i Fellesorganisasjonen (FO) mener at det trengs langt flere vernepleiere i tjenester til utviklingshemmede skal være vernepleiere. Foto: Hanna Skotheim
Hanna Skotheim
Men hva skal til for at flere vernepleiere skal ønske å jobbe i bolig? FO spurte medlemmene hva de mener skal til for at flere vernepleiere søker seg til jobb i bolig.
Tre svar skilte seg ut: Faglige utfordringer og utviklingsmuligheter, flere vernepleiere som kollegaer og lønn.
Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner i snitt?
– Vi har mye ansvar
Ola Aanje er sikker på at flere vernepleiere på jobb har gjort boligen mer attraktive for fremtidige jobbsøkere.
– Med flere vernepleiere har vi bygd opp et bra fagmiljø som gjør oss mer attraktive, mener han.
Selv om boligen har gått fra seks til 12 vernepleiere på tre år, stopper det ikke der. Ola Aanje sier at de mest sannsynlig vil søke etter flere vernepleiere i tiden framover.
– Vi har mange vedtak om bruk av makt og tvang, og det krever en langt høyere bemanning enn de fleste andre boliger vi kan sammenligne oss med, sier han.
At flere av vernepleierne her tjener mer enn kollegaene sine i andre boliger i kommunen, vil han ikke mene så mye om. Men Aanje er klar på at de fortjener hver krone de får.
– Jeg tenker at tillegget står i stil til arbeidsoppgaver og ansvaret man har. De som er primærkontakter har mye ansvar, det er vel bare personalansvar de ikke har. De skal sørge for at hver sine personalgrupper er oppdatert og mottar den veiledningen de skal ha, sier Aanje.
Gry Skandsen er primærkontakt og veileder 23 ansatte som jobber med beboeren en gang i måneden.
– Det er et stort ansvar og krever litt ekstra av oss. Da er ikke 50.000 kroner mer i året for mye, mener hun.
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Brian Cliff Olguin
Fagforeningsleder Ole-Jacob mener han har trampa inn i en 30 år gammel konflikt
Berit Roald / NTB
Nav vet fortsatt ikke hvor mange som mistet AAP i et helt år
Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).
Ole Berg-Rusten / POOL / NTB
Kan bli trygdeoppgjør i Arbeiderpartiet
LABBEN: I godt over 18 år har Røhmesmo jobbet på labben i bedriften. Det har gjort at han sluttet med skiftarbeid - et arbeid som ofte henger sammen med helseplager og tidlig avgang.
Petter Pettersen
Vil ha seniorer som Ole Martin (64) lenger i jobb: – De har en unik kompetanse
Finansminister Elisabeth Svantesson (Moderaterna) etter møtet med Axfood, Ica og Coop angående de høye prisøkningene, 21. mars 2023.
Pontus Lundahl / TT / NTB
Finansminister provosert av bonuser i dagligvarebransjen
– Det er overraskende at utbetalingene holder seg så høyt, sett i lys av den tiden vi er i, sier økonomisk rådgiver i Simployer, Espen Øren.
Brian Cliff Olguin