JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
UTFORDRER VENSTRESIDEN:  Magnus Marsdal, leder i Manifest, gir ut bok om hvordan EØS-avtalen påvirker arbeidslivet og hva vi kan gjøre med det. Nå utfordrer han Ap og resten av partiene på venstresiden til å svare på samme spørsmål.

UTFORDRER VENSTRESIDEN: Magnus Marsdal, leder i Manifest, gir ut bok om hvordan EØS-avtalen påvirker arbeidslivet og hva vi kan gjøre med det. Nå utfordrer han Ap og resten av partiene på venstresiden til å svare på samme spørsmål.

Dagsavisen

– Ap har altfor stor lojalitet til EU og agerer motvillig mot sosial dumping når de må

En nærmest bunnløs EU-lojalitet og frykten for å bli stemplet som usolidarisk, har gjort Ap handlingslammet i møtet med arbeidsinnvandring og sosial dumping, mener Magnus Marsdal.22.01.2018
10:25
22.01.2018 11:41

Med mindre det blir tatt grep, vil den uregulerte arbeidsinnvandringen fra fattigere EU-land rive beina under rettigheter fagbevegelsen har brukt 100 år på å jobbe fram, er den dystre spådommen fra Marsdal, som er leder i tankesmia Manifest.

Han mener venstresiden har sviktet i kampen mot sosial dumping som fulgte i kjølvannet av østutvidelsen i EU i 2004. Marsdal er særlig hard mot Ap, som han mener har bidratt til å undergrave det seriøse arbeidslivet.

På denne byggeplassen er 90 prosent av elektrikerne innleide fra bemanningsbyråer

– Ap har altfor stor lojalitet til EU og agerer motvillig mot sosial dumping når de må. De var i sin tid med på å gi bemanningsbransjen frie tøyler og har i lang tid nektet for at bransjen utgjør et kjempeproblem. Når de så kommer med forslag til løsninger, er det for lite og for sent, men ingen kan si at de ikke ble advart, sier Marsdal, som denne uka gir ut boka «EØS på 1-2-3».

Berøringsangst

Ifølge Marsdal lider både Ap og resten av venstresiden av berøringsangst, som han mener hindrer dem i å finne gode løsninger på hvordan Norge kan regulere arbeidsinnvandringen og demme opp for problemene med underbetalte EU-borgere.

– Spørsmålet om å regulere arbeidskraftimporten fra Europa på en fornuftig måte, er ganske tabubelagt. Du blir fort anklaget for mangel på internasjonal solidaritet hvis du etterspør regulering. Når anklagen kommer fra folk i Ap, et parti som tidvis konkurrerer med Frp om å være streng mot dem som flykter fra krigsherjede land, har den begrenset troverdighet, sier Marsdal.

Mens han anklager Ap for å være for EU-lojale, mener han EØS-motstanderne på Stortinget og i fagbevegelsen snakker for mye om at EØS er problemet og for lite om løsningene.

– EØS-kritikerne synes å mangle et eget forslag til fornuftig regulering av arbeidskraftimporten. I stedet for å komme med løsninger selv, er det som de sier at «Norge må ut av EØS sånn at Ap kan få gjøre jobben sin og løse dette problemet», sier Marsdal.

Faste jobber er nøkkelen for byggebransjen

– Sandberg har rett

Resultatet er at ingen tør å adressere det han omtaler som elefanten i rommet og at debatten dermed overlates til partiene på høyre fløy, ifølge Marsdal.

– Venstresiden må ha en politikk som forener forsvaret for norske lønns- og arbeidsvilkår med en antirasistisk profil, slik at dette ikke blir en kampsak for den radikale høyresiden, og det haster, sier han og fortsetter:

– Når Per Sandberg sier at alle jobbene som ble skapt under Stoltenberg gikk til utlendinger, har han jo i hovedsak rett. Det er ikke et problem at tilreisende tar arbeid i Norge, men det er uakseptabelt når det skjer ved at bofaste med norske lønns- og arbeidsvilkår erstattes av folk som går på dårligere vilkår. Hvis Per Sandberg kan si at arbeidskraftimport skaper problemer, burde Ap kunne si det. Men det gjør de ikke. Partiet risikerer å gå ned med EU-flagget til topps, og da hjelper det lite å anklage enhver som er kritisk til EØS-regimet for fremmedfiendtlighet.

Økt arbeidsinnvandring til Norge

Utlendingsloven

En mulig løsning kan ifølge Marsdal være å revidere Utlendingsloven slik at man stiller samme krav om lønns- og arbeidsvilkår på norsk nivå for EØS-borgere som for andre utlendinger. Marsdal understreker at det ikke innebærer å stoppe arbeidsinnvandrere på grensa, men at det er ulovlig å lønne en EØS-borger lavere enn det som følger av norske overenskomster for en norsk borger i tilsvarende stilling.

– Det innebærer en kraftfull forenkling av loven, med en tydelig definisjon av sosial dumping. Alt som følger av tariffavtalen, skal også gjelde for arbeidsinnvandrere.

Lovendringen må følges opp med et forenklet kontrollregime og mye strengere straffer for bedrifter som bryter loven, mener Marsdal.

– Det kan for eksempel være i form av et HMS-kort der arbeidsgiver har signert på at den ansatte har lovlig lønn. Hvis arbeidsgiver blir tatt i å jukse, for eksempel med doble kontrakter, bør straffen være så hard at vi statuerer et eksempel. Blir du tatt to ganger, er bedriften konkurs.

Disse tiltakene er ifølge Marsdal mulig å innføre med hjemmel i EØS-avtalen, som tillater Norge å gjøre unntak fra EUs markedsprinsipper når alvorlige samfunnshensyn står på spill.

– Hvis Ap-lederne mener alvor med at vi kan forsvare norske lønns- og arbeidsvilkår innenfor EØS, må de være med på å kreve norske lønns- og arbeidsvilkår innenfor EØS. Og så må de være villige til å håndheve dette kravet så hardhendt at det blir forretningsmessig galskap å bryte loven. Et parti som ikke er villig til dette, sliter med å være troverdig i forsvaret av norske lønns- og arbeidsvilkår.

Dette er de 25 dårligst betalte yrkene i Norge

• Les mer om bemanningsbransjen: Bransjen som endret norsk arbeidsliv

Alle er enige om at noe må gjøres med innleie i byggebransjen

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Ap: Åpner for å utfordre EU

Norske politikere har ikke vært flinke nok til å utnytte handlingsrommet i EØS-avtalen i spørsmål om norsk arbeidsliv, vedgår Aps Arild Grande.

– En av årsakene til problemene vi ser i arbeidslivet, er at norske politikere ikke har vært flinke nok til å utnytte handlingsrommet i EØS-avtalen. Der avtalen utfordrer grunnpilarer i norsk arbeidsliv, må hensynet til sistnevnte kom­­­me først, sier Grande, som viser til at Ap har satt ned et utvalg som skal se nærmere på hva som ligger i dette handlingsrommet.

– Må snakke sammen

Han er imidlertid ikke enig i kritikken fra Magnus Marsdal om at Ap har vært for sent på ballen i å håndtere problemene med sosial dumping. Grande nevner blant annet Aps forslag om et midlertidig forbud mot innleie fra bemanningsbransjen, som Dagsavisen omtalte tidligere denne uka.

– Med et svekket borgerlig flertall har vi nå en stor mulighet i Stortinget til å få bedret situasjonen, men da er det viktig at vi som tilhører venstresiden i politikken snakker sammen fremfor å bedrive retoriske øvelser mot hverandre i media.

Han påpeker også at det er prosesser i gang i EU for å sikre arbeidsinnvandrere likeverdige lønns- og arbeidsbetingelser i de landene de jobber i.

– Det er viktig at vi støtter de kreftene i EU som ønsker å styrke arbeidstakeres rettigheter, men også at vi ser på hvordan vi kan styrke innsatsen i det norske regelverket, sier Grande.

– Jobber iherdig

Når det gjelder bekymringen om at høyresiden tar over debatten om skyggesidene ved arbeidsinnvandring og at Ap i likhet med Per Sandberg burde tørre å adressere problemet, sier Grande følgende:

– Vi er imot at utenlandske arbeidstakere som kommer til Norge skal behandles dårligere enn andre. Derfor jobber vi iherdig med å fremme forslag som kan sikre anstendige lønns- og arbeidsvilkår. Og så er det verdt å huske at Sandberg i sin tid oppfordret norske arbeidsledige til å reise til Europa og ta ledige jobber der, så her går åpenbart synene på kryss og tvers. Dessuten har Frp stemt mot alle forslag som kunne regulert norsk arbeidsliv bedre.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
22.01.2018
10:25
22.01.2018 11:41Mest lest

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

Emmie Olivia Kristiansen

350.000 dagpengemottakere kan gå glipp av feriepenger neste år

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

Brian Cliff Olguin

Det stikker i hjertet på gamle gruvearbeidere – hele Svea-samfunnet skal vekk

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførene Svein og John-Egil frykter for fremtiden med de nye reglene fra 1. november

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

Alf Ragnar Olsen

Posten Norge sa opp for mange: – Folk kom gråtende til meg

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)

– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon. Jeg falt og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Jan-Erik Østlie

Det vil føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre, mener FO-lederen

Colourbox

Feriepengene er utrygge, det haster å endre loven, mener LO

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Leif Martin Kirknes

Sykepleiere og lærere sier nei til lønnsoppgjøret. Hva skjer nå?

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Stein Marienborg/Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

colourbox.com

«Billig-fagforening» vil nå unge: Har ingen tariffavtaler og tror ikke på streik

Paul S. Amundsen

På 18 år har vekterne kun fått seks kroner ekstra for å jobbe natt og helg

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

Tormod Ytrehus

Under 100 stemmer avgjorde bussoppgjøret. Nå får sjåførene ny lønn

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Siv Jensen mener LO misbruker bistandspenger

Debatt

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Jan-Erik Østlie

For min del, som permittert vekter siden midten av mars, blir jeg forbannet av dette

Leif Martin Kirknes

Elektrobransjen frykter A- og B-lag blant lærlinger

Gorm Kallestad / NTB

Regelendring fra regjeringen vil tvinge mange over på uførepensjon, mener LO-topper


Flere saker