JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
UTFORDRER VENSTRESIDEN:  Magnus Marsdal, leder i Manifest, gir ut bok om hvordan EØS-avtalen påvirker arbeidslivet og hva vi kan gjøre med det. Nå utfordrer han Ap og resten av partiene på venstresiden til å svare på samme spørsmål.

UTFORDRER VENSTRESIDEN: Magnus Marsdal, leder i Manifest, gir ut bok om hvordan EØS-avtalen påvirker arbeidslivet og hva vi kan gjøre med det. Nå utfordrer han Ap og resten av partiene på venstresiden til å svare på samme spørsmål.

Dagsavisen

– Ap har altfor stor lojalitet til EU og agerer motvillig mot sosial dumping når de må

En nærmest bunnløs EU-lojalitet og frykten for å bli stemplet som usolidarisk, har gjort Ap handlingslammet i møtet med arbeidsinnvandring og sosial dumping, mener Magnus Marsdal.22.01.2018
10:25
22.01.2018 11:41

Med mindre det blir tatt grep, vil den uregulerte arbeidsinnvandringen fra fattigere EU-land rive beina under rettigheter fagbevegelsen har brukt 100 år på å jobbe fram, er den dystre spådommen fra Marsdal, som er leder i tankesmia Manifest.

Han mener venstresiden har sviktet i kampen mot sosial dumping som fulgte i kjølvannet av østutvidelsen i EU i 2004. Marsdal er særlig hard mot Ap, som han mener har bidratt til å undergrave det seriøse arbeidslivet.

På denne byggeplassen er 90 prosent av elektrikerne innleide fra bemanningsbyråer

– Ap har altfor stor lojalitet til EU og agerer motvillig mot sosial dumping når de må. De var i sin tid med på å gi bemanningsbransjen frie tøyler og har i lang tid nektet for at bransjen utgjør et kjempeproblem. Når de så kommer med forslag til løsninger, er det for lite og for sent, men ingen kan si at de ikke ble advart, sier Marsdal, som denne uka gir ut boka «EØS på 1-2-3».

Berøringsangst

Ifølge Marsdal lider både Ap og resten av venstresiden av berøringsangst, som han mener hindrer dem i å finne gode løsninger på hvordan Norge kan regulere arbeidsinnvandringen og demme opp for problemene med underbetalte EU-borgere.

– Spørsmålet om å regulere arbeidskraftimporten fra Europa på en fornuftig måte, er ganske tabubelagt. Du blir fort anklaget for mangel på internasjonal solidaritet hvis du etterspør regulering. Når anklagen kommer fra folk i Ap, et parti som tidvis konkurrerer med Frp om å være streng mot dem som flykter fra krigsherjede land, har den begrenset troverdighet, sier Marsdal.

Mens han anklager Ap for å være for EU-lojale, mener han EØS-motstanderne på Stortinget og i fagbevegelsen snakker for mye om at EØS er problemet og for lite om løsningene.

– EØS-kritikerne synes å mangle et eget forslag til fornuftig regulering av arbeidskraftimporten. I stedet for å komme med løsninger selv, er det som de sier at «Norge må ut av EØS sånn at Ap kan få gjøre jobben sin og løse dette problemet», sier Marsdal.

Faste jobber er nøkkelen for byggebransjen

– Sandberg har rett

Resultatet er at ingen tør å adressere det han omtaler som elefanten i rommet og at debatten dermed overlates til partiene på høyre fløy, ifølge Marsdal.

– Venstresiden må ha en politikk som forener forsvaret for norske lønns- og arbeidsvilkår med en antirasistisk profil, slik at dette ikke blir en kampsak for den radikale høyresiden, og det haster, sier han og fortsetter:

– Når Per Sandberg sier at alle jobbene som ble skapt under Stoltenberg gikk til utlendinger, har han jo i hovedsak rett. Det er ikke et problem at tilreisende tar arbeid i Norge, men det er uakseptabelt når det skjer ved at bofaste med norske lønns- og arbeidsvilkår erstattes av folk som går på dårligere vilkår. Hvis Per Sandberg kan si at arbeidskraftimport skaper problemer, burde Ap kunne si det. Men det gjør de ikke. Partiet risikerer å gå ned med EU-flagget til topps, og da hjelper det lite å anklage enhver som er kritisk til EØS-regimet for fremmedfiendtlighet.

Økt arbeidsinnvandring til Norge

Utlendingsloven

En mulig løsning kan ifølge Marsdal være å revidere Utlendingsloven slik at man stiller samme krav om lønns- og arbeidsvilkår på norsk nivå for EØS-borgere som for andre utlendinger. Marsdal understreker at det ikke innebærer å stoppe arbeidsinnvandrere på grensa, men at det er ulovlig å lønne en EØS-borger lavere enn det som følger av norske overenskomster for en norsk borger i tilsvarende stilling.

– Det innebærer en kraftfull forenkling av loven, med en tydelig definisjon av sosial dumping. Alt som følger av tariffavtalen, skal også gjelde for arbeidsinnvandrere.

Lovendringen må følges opp med et forenklet kontrollregime og mye strengere straffer for bedrifter som bryter loven, mener Marsdal.

– Det kan for eksempel være i form av et HMS-kort der arbeidsgiver har signert på at den ansatte har lovlig lønn. Hvis arbeidsgiver blir tatt i å jukse, for eksempel med doble kontrakter, bør straffen være så hard at vi statuerer et eksempel. Blir du tatt to ganger, er bedriften konkurs.

Disse tiltakene er ifølge Marsdal mulig å innføre med hjemmel i EØS-avtalen, som tillater Norge å gjøre unntak fra EUs markedsprinsipper når alvorlige samfunnshensyn står på spill.

– Hvis Ap-lederne mener alvor med at vi kan forsvare norske lønns- og arbeidsvilkår innenfor EØS, må de være med på å kreve norske lønns- og arbeidsvilkår innenfor EØS. Og så må de være villige til å håndheve dette kravet så hardhendt at det blir forretningsmessig galskap å bryte loven. Et parti som ikke er villig til dette, sliter med å være troverdig i forsvaret av norske lønns- og arbeidsvilkår.

Dette er de 25 dårligst betalte yrkene i Norge

• Les mer om bemanningsbransjen: Bransjen som endret norsk arbeidsliv

Alle er enige om at noe må gjøres med innleie i byggebransjen

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Ap: Åpner for å utfordre EU

Norske politikere har ikke vært flinke nok til å utnytte handlingsrommet i EØS-avtalen i spørsmål om norsk arbeidsliv, vedgår Aps Arild Grande.

– En av årsakene til problemene vi ser i arbeidslivet, er at norske politikere ikke har vært flinke nok til å utnytte handlingsrommet i EØS-avtalen. Der avtalen utfordrer grunnpilarer i norsk arbeidsliv, må hensynet til sistnevnte kom­­­me først, sier Grande, som viser til at Ap har satt ned et utvalg som skal se nærmere på hva som ligger i dette handlingsrommet.

– Må snakke sammen

Han er imidlertid ikke enig i kritikken fra Magnus Marsdal om at Ap har vært for sent på ballen i å håndtere problemene med sosial dumping. Grande nevner blant annet Aps forslag om et midlertidig forbud mot innleie fra bemanningsbransjen, som Dagsavisen omtalte tidligere denne uka.

– Med et svekket borgerlig flertall har vi nå en stor mulighet i Stortinget til å få bedret situasjonen, men da er det viktig at vi som tilhører venstresiden i politikken snakker sammen fremfor å bedrive retoriske øvelser mot hverandre i media.

Han påpeker også at det er prosesser i gang i EU for å sikre arbeidsinnvandrere likeverdige lønns- og arbeidsbetingelser i de landene de jobber i.

– Det er viktig at vi støtter de kreftene i EU som ønsker å styrke arbeidstakeres rettigheter, men også at vi ser på hvordan vi kan styrke innsatsen i det norske regelverket, sier Grande.

– Jobber iherdig

Når det gjelder bekymringen om at høyresiden tar over debatten om skyggesidene ved arbeidsinnvandring og at Ap i likhet med Per Sandberg burde tørre å adressere problemet, sier Grande følgende:

– Vi er imot at utenlandske arbeidstakere som kommer til Norge skal behandles dårligere enn andre. Derfor jobber vi iherdig med å fremme forslag som kan sikre anstendige lønns- og arbeidsvilkår. Og så er det verdt å huske at Sandberg i sin tid oppfordret norske arbeidsledige til å reise til Europa og ta ledige jobber der, så her går åpenbart synene på kryss og tvers. Dessuten har Frp stemt mot alle forslag som kunne regulert norsk arbeidsliv bedre.

22.01.2018
10:25
22.01.2018 11:41Mest lest

TILSETTE HAR RETT PÅ TIPSEN: Tips er ei gåve som tilsette har eit rettskrav på, og som er eigendommen til tilsette. Det meiner LO-advokatane Håkon Angell og Fredrik Wildhagen som representerer dei tilsette på Hotel Bristol i Oslo og Fellesforbundet.

TILSETTE HAR RETT PÅ TIPSEN: Tips er ei gåve som tilsette har eit rettskrav på, og som er eigendommen til tilsette. Det meiner LO-advokatane Håkon Angell og Fredrik Wildhagen som representerer dei tilsette på Hotel Bristol i Oslo og Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Tilsette blir trekt i tips. No har dei saksøkt arbeidsgivaren

Hadde Erna Solberg vært statsminister, hadde hun sørget for å gjeninnføre «karensåret» for syke og skadde som lever av arbeidsavklaringspenger (AAP). Karensåret betyr ett år uten penger, selv om man ikke er ferdig avklart i verken Nav eller helsevesen. Etter ett år kan man søke på nytt om AAP.

Hadde Erna Solberg vært statsminister, hadde hun sørget for å gjeninnføre «karensåret» for syke og skadde som lever av arbeidsavklaringspenger (AAP). Karensåret betyr ett år uten penger, selv om man ikke er ferdig avklart i verken Nav eller helsevesen. Etter ett år kan man søke på nytt om AAP.

Jan-Erik Østlie

Erna vil gjeninnføre året uten penger for folk på AAP

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i møtet med avdeling 10 i Fellesforbundet. Her ved hovedtillitsvalgt Oksana Nilsen.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i møtet med avdeling 10 i Fellesforbundet. Her ved hovedtillitsvalgt Oksana Nilsen.

Tormod Ytrehus

Oksana ba om svar fra Støre: – Jeg tror ikke dere forstår hvor tøft vi har det

GRATULERER: I arbeidet med lovendringen har stortingspolitiker Tuva Moflag (lyst krøllete hår) hatt dialog med Zara-tillitsvalgte Alejandra Castro (t.v.). Nå er det tid for å feire. Zizzi-ansatte Mari Skogli (grønn genser) jubler med.

GRATULERER: I arbeidet med lovendringen har stortingspolitiker Tuva Moflag (lyst krøllete hår) hatt dialog med Zara-tillitsvalgte Alejandra Castro (t.v.). Nå er det tid for å feire. Zizzi-ansatte Mari Skogli (grønn genser) jubler med.

Leif Martin Kirknes

Butikkansatte jubler over lovendring: Nå skal heltid være normen

Statsminister Jonas Gahr Støre (t.v.) inviterer LO og de andre partene i arbeidslivet til møte om nytt utvalg. Her fra møte med LO i samarbeidskomiteen.

Statsminister Jonas Gahr Støre (t.v.) inviterer LO og de andre partene i arbeidslivet til møte om nytt utvalg. Her fra møte med LO i samarbeidskomiteen.

Martin Guttormsen Slørdal

Støre kaller inn til toppmøte for å dempe prisene og renta

FRA RØD TIL BLÅ Elektriker-sjef Glenn Hjelkerud er Arbeiderparti-mann i hjertet, men forteller at han nå ikke lenger vil stemme Ap.

FRA RØD TIL BLÅ Elektriker-sjef Glenn Hjelkerud er Arbeiderparti-mann i hjertet, men forteller at han nå ikke lenger vil stemme Ap.

Knut Viggen

Elektriker-sjef Glenn fikk nok. Nå har Ap-mannen skiftet side

Endre Sæther har fri annenhver fredag og mandag. Det er synonymt med langhelg på hytta.

Endre Sæther har fri annenhver fredag og mandag. Det er synonymt med langhelg på hytta.

Leif Martin Kirknes

Endre (63) jobber 80 prosent og får 90 prosent av lønna

Mimir Kristjansson (R) er ikke nådig i kritikken sin av Hans Andreas Limi og Frps kutt i AAP-ordningen.

Mimir Kristjansson (R) er ikke nådig i kritikken sin av Hans Andreas Limi og Frps kutt i AAP-ordningen.

NTB/Ole Berg-Rusten, Torstein Bøe

Raser over Frp-kutt: – Et målrettet angrep mot de som har minst

Høyre mener ett år uten penger for syke folk som ikke er ferdig avklart i Nav, er med på å få fortgang i prosessen med å avklare dem for arbeid eller trygd. Det såkalte karensåret ble innført i 2018 av Solberg-regjeringa og fjernet av Støre-regjeringa i år.

Høyre mener ett år uten penger for syke folk som ikke er ferdig avklart i Nav, er med på å få fortgang i prosessen med å avklare dem for arbeid eller trygd. Det såkalte karensåret ble innført i 2018 av Solberg-regjeringa og fjernet av Støre-regjeringa i år.

Jan-Erik Østlie

Nav avviser Høyres påstand om arbeidsavklaringspenger

PÅ JOBB: Cosmin er tilbake på jobb, og er svært fornøyd med Høyesterettsdommen.

PÅ JOBB: Cosmin er tilbake på jobb, og er svært fornøyd med Høyesterettsdommen.

Sissel M. Rasmussen

Cosmin ble utvist av landet etter han tok en søppelsekk. Så vant han i Høyesterett

Det kan lønne seg å sjekke opplysningene om inntekt og skattetrekk som arbeidsgiveren din sender til Skatteetaten.

Det kan lønne seg å sjekke opplysningene om inntekt og skattetrekk som arbeidsgiveren din sender til Skatteetaten.

Colourbox

Du kan få baksmell hvis sjefen ikke betaler riktig skatt for deg. Dette må du sjekke

Ole Palmstrøm

FHI-direktøren slår alarm: – Ekstremt risiko for at vi ikke klarer jobben vi er satt til å gjøre

En person er anmeldt for vold under LOs kartellkonferanse på Gol i Hallingdal.

En person er anmeldt for vold under LOs kartellkonferanse på Gol i Hallingdal.

Ole Palmstrøm

Voldshendelse på LO-konferanse er politianmeldt

Høyres alternative budsjett inneholder et kutt på 318 millioner kroner i regjeringas tannhelsereform.

Høyres alternative budsjett inneholder et kutt på 318 millioner kroner i regjeringas tannhelsereform.

Sissel M. Rasmussen

Kutt i tannhelsa: – Høyre gjør hullet i velferden enda større

NJF-leder Jane B. Sæthre advarer mot større avstand mellom folk og parti.

NJF-leder Jane B. Sæthre advarer mot større avstand mellom folk og parti.

Ole Palmstrøm

Tillitsvalgte bekymret for Aps utvikling

Kommentar

Det er ikke nok for Ap og Støre å servere «menigheten» det de ber om, skriver Kjell Werner.

Det er ikke nok for Ap og Støre å servere «menigheten» det de ber om, skriver Kjell Werner.

Ole Palmstrøm

«Litt mer ydmykhet hadde nok vært på sin plass, Støre»

I varehandelen jobber mange ansatte ufrivillig deltid. Nå styrkes deres rett til en fulltidsstilling.

I varehandelen jobber mange ansatte ufrivillig deltid. Nå styrkes deres rett til en fulltidsstilling.

Martin Guttormsen Slørdal

Nå kommer lovendringen som styrker ansattes rett til heltidsstillinger

Kommentar

Vi står overfor en mild versjon av Høyre. La dere ikke bli lurt, skriver Kjell Werner.

Vi står overfor en mild versjon av Høyre. La dere ikke bli lurt, skriver Kjell Werner.

Herman Bjørnson Hagen

«Ikke la dere bli lurt av Høyre»

Eirik Dahl Viggen

Regjeringen vil fjerne fast støtte til Pårørendesenteret: – Jobben min er i fare

Kommentar

Å være rik er forjævlig. Hvorfor ikke bare betale skatten med glede og gi de ansatte en lønn å leve av i stedet? skriver Lars West Johnsen.

Å være rik er forjævlig. Hvorfor ikke bare betale skatten med glede og gi de ansatte en lønn å leve av i stedet? skriver Lars West Johnsen.

Colourbox

«For hvert år som går blir det bare verre og verre å være rik i Norge»


Flere saker