JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Caroline Omberg har to barn som går i barnehage. Hun oppfordrer alle foreldre til å engasjere seg enda mer og presse på for at bemanningen i norske barnehager skal bli bedre.

Caroline Omberg har to barn som går i barnehage. Hun oppfordrer alle foreldre til å engasjere seg enda mer og presse på for at bemanningen i norske barnehager skal bli bedre.

Mimsy Møller

Barnehageopprøret: – Mange foreldre krysser fingrene og håper det går bra

Over 6.000 foreldre gir sin fulle støtte til barnehageansatte som mener bemanningen er uforsvarlig lav i norske barnehager.12.04.2018
08:04
12.04.2018 08:09

– Jeg vil at foreldre skal engasjere seg enda mer. Jeg tror mange bare krysser fingrene og håper at det skal gå bra, sier tobarnsmor Caroline Omberg.

Hun har startet et foreldreopprør mot lav bemanning i barnehagene. I løpet av noen dager har flere tusen foreldre støttet opp om aksjonen.

– Det virker ikke som om kunnskapsministeren har forstått det de barnehageansatte forsøker å si eller hvorfor de er opprørt, sier Omberg og legger til:

– Det er mye som står på spill i de første leveårene. Likevel har ikke barndommen fått høy nok status i samfunnet. Mange tror fortsatt at barnehagene driver barnepass – ikke at de forvalter samfunnets viktigste ressurs.

«Han (9 mnd.) bare gråter og vil sitte på fanget. Jeg har ikke tid til han nå, og hjertet mitt gråter»

Barnehageopprøret

Før påske skrev Dagsavisen om Facebook-gruppa «Barnehageopprøret» som har startet en aksjon under vignetten #uforsvarlig. Initiativtakerne er barnehageansatte som oppfordrer sine kolleger til å fortelle om sin hverdag, uten filter. Flere hundre barnehageansatte fra hele landet uttrykker stor bekymring over bemanningssituasjonen i norske barnehager.

Målet med aksjonen er å vise at regjeringens forslag til ny bemanningsnorm ikke vil gi god nok bemanning i barnehagene. Initiativtakerne har også oppfordret foreldre til å engasjere seg.

– Vi har fått et vell av henvendelser fra foreldre som lurer på hvordan de kan bidra, sier Palma Kleppe, barnehageleder og en av initiativtakerne bak aksjonen.

I løpet av de siste dagene har over 6.000 foreldre gitt sin støtte til de barnehageansatte gjennom et opprop til regjeringen. I oppropet heter det blant annet:

«Vår mening er basert på egne erfaringer samt de rystende beretninger barnehageansatte deler gjennom Barnehageopprøret 2018 og vignetten #uforsvarlig.»

Ståle vant fram: Nå får han starte seinere på jobb for å kunne levere i barnehagen

– Sjokkert

Fredag vedtok regjeringen å gå inn for en ny bemanningsnorm i barnehagene. Regjeringen foreslår at det lovfestes et krav om minimum én voksen per tre barn under tre år og én voksen per seks barn over tre år. Forslaget skal behandles i Stortinget i løpet av våren.

De barnehageansatte er positive til en lovfestet bemanningsnorm, men mener det som foreslås bare er en videreføring av en norm som har vært brukt siden 70-tallet. Mange ansatte som jobber i barnehager med tilsvarende bemanning som det regjeringen foreslår, forteller at barna store deler av dagen har altfor få voksne rundt seg.

I Dagsavisen skriver småbarnsmor Ada Nicolaisen Nyrud at hun nekter å sende barna sine i barnehage så lenge bemanningssituasjonen er som i dag. Hun bruker egne erfaringer som tilkallingsvikar i ulike barnehager som begrunnelse og forteller at hun ble sjokkert over det hun opplevde.

«Jeg kommer ikke til å betale for en tjeneste som ikke fungerer eller holder det den lover. Mine barn skal føle seg trygge, sett, hørt og verdifulle, og derfor akter jeg å boikotte barnehagen så lenge bemanningssituasjonen er som i dag», skriver Nyrud.

Dette er lønna i over 300 yrker

Caroline Omberg har også selv jobbet som vikar i barnehage for å sette seg bedre inn i hvordan situasjonen er.

– Jeg har sett forhold som er uholdbare selv om bemanningsnormen ble fulgt. Det var altfor mange småbarn på for få voksne. De minste trenger så mye nærhet og kjærlighet. Det er helt nødvendig at politikerne begynner å snakke om det.

– Noen tenker at det ikke er så farlig med hva som skjer i barnehagene, at det er på skolen alvoret starter. Men da er det ofte for sent. Problemene som mange barn opplever i skolen, kan spores tilbake til de første leveårene. Barn trenger mange trygge gode voksne rundt seg hvis de skal bli trygge voksne selv, sier Omberg.

To store overgrepssaker i barnehager har rystet Norge: Kenneth skifter alltid bleier med døra åpen

– Vil ikke skånes

Mona-Lisa Angell, leder av Foreldreutvalget for barnehager (FUB) i Oslo, støtter barnehageopprøret fullt ut.

– Jeg støtter alle de ansatte som nå forteller åpent om sin hverdag. Jeg håper bemanningssituasjonen blir første sak på neste foreldremøte i mange barnehager.

Hun mener det er svært viktig at barnehagene er åpne om hva som er konsekvensene av lav bemanning.

– Noen barnehagelærere i #uforsvarlig-aksjonen forteller at de forsøker å skåne foreldrene og ikke sier rett ut hvor dårlig bemanningssituasjonen er. Foreldre skal ikke skånes for denne typen informasjon. Vi er avhengige av å vite hvordan situasjonen er for å kunne forvalte vårt foreldreansvar på en skikkelige måte.

Lektor advarer mot kjedelig lek i barnehagen: – De voksne mangler kompetanse

Hun understreker at dette ikke er noen kritikk av de ansatte.

– De står i en lojalitetskonflikt og gjør så godt de kan, men å holde tilbake viktig informasjon om våre barns liv i barnehagen, fratar oss muligheten til å ta viktige valg på vegne av våre barn.

Hun mener regjeringen må komme opp med en bedre norm enn den som er foreslått.

– Grunnbemanningen må være god nok gjennom hele åpningstiden, og det er den ikke i dag, sier Angell.

Barnehage på hjul: – Nå er det virkelig et folkets hus. Vi fyller huset med liv hver dag

– Historiene treffer meg

Kunn­skaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) er glad for at foreldre og ansatte går ut med sine historier.

– Du har sagt at en nasjonal bemanningsnorm vil sikre at alle barn får mange nok voksne rundt seg. De barnehageansatte sier noe annet. Tar de feil?

– Nei, de tar ikke feil. Historiene som både ansatte og foreldre forteller treffer meg og gir en klar beskjed til barnehageeierne og oss politikere, sier Sanner og legger til:

– Den nye bemanningsnormen sikrer en minimumsbemanning som er høyere enn det den er i en del barnehager i dag. I tillegg har vi sagt at kommunene og barnehageeierne alltid har et ansvar for å sørge for at det er en forsvarlig bemanning.

Morgan (41) har jobbet tusenvis av timer som vikar i tre år, men får ikke fast jobb

– Vil heve kvaliteten

Sanner mener bemanningsnormen er et stort skritt i riktig retning.

– Med bemanningsnormen, pedagognormen og kompetansevedtak bidrar vi til å heve kvaliteten i norske barnehager. Det er aldri noen som har gått så langt i å detaljstyre kommunene som det vi gjør nå. Men vi må også gi kommunene og barnehagene rom for å organisere hverdagen. Jeg forventer at man finner gode løsninger lokalt og at det blir mindre forskjeller mellom barnehagene, sier Sanner.

– Er du overrasket over at så mange barnehageansatte og foreldre mener at bemanningssituasjonen er uforsvarlig?

– Jeg snakker jevnlig med mange ansatte i barnehagene og vet at de har en krevende hverdag. Heldigvis er kvaliteten jevnt over god. Men disse historiene viser at vi må fortsette arbeidet med å bygge gode lag rundt barna i barnehagene. Og det er jeg veldig opptatt av at vi skal gjøre.

På spørsmål om kommunene vil få mer midler til å sikre høyere bemanning, svarer han:

– Tilskuddet til barnehagene er ikke øremerket, men inngår i rammene til kommunene. Men vi har bidratt til styrket kommuneøkonomi og ekstra midler til kvalitetsheving i barnehagene. Så er det alltid slik at kommunene ønsker seg mer penger.

Få nyhetsbrevet vårt

• Følg oss på Facebook og Twitter

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
12.04.2018
08:04
12.04.2018 08:09Mest lest

DROPPER ORDNING: Etter evaluering av ordningen og dialog med tillitsvalgte velger Jysk-ledelsen å kutte ut personlig tilbakemelding på iPadene.

DROPPER ORDNING: Etter evaluering av ordningen og dialog med tillitsvalgte velger Jysk-ledelsen å kutte ut personlig tilbakemelding på iPadene.

Jysk

Butikkarbeidere følte seg presset. Nå dropper Jysk omstridt ordning

TRIST: Inger Kristin Byberg i SSP er skuffa over dommen i Arbeidsretten, og at tilsette som har jobba i bransjen i tjue år ikkje skal ha krav på meir enn minstelønn

TRIST: Inger Kristin Byberg i SSP er skuffa over dommen i Arbeidsretten, og at tilsette som har jobba i bransjen i tjue år ikkje skal ha krav på meir enn minstelønn

Tormod Ytrehus

Hotell- og restaurant-arbeidarar tapte lønnskamp: – Klar beskjed om at vi ikkje er så mykje verd

Peder Gjersøe

De får ofte skylda når folk ikke rekker ferga. Cato fikk en pistol mot hodet

Innsyn i et dokument skal normalt ta tre dager. UDI og departementene brukte nesten et år på å gi innsyn i dokumentet til høyre. Da var både arbeidssted, arbeidsgivers og arbeidstakers navn sladdet. Da viste det seg at FriFagbevegelse hadde hatt dokumentet i usladdet versjon i to år.

Innsyn i et dokument skal normalt ta tre dager. UDI og departementene brukte nesten et år på å gi innsyn i dokumentet til høyre. Da var både arbeidssted, arbeidsgivers og arbeidstakers navn sladdet. Da viste det seg at FriFagbevegelse hadde hatt dokumentet i usladdet versjon i to år.

Torgny Hasås

UDI hemmeligholder navn på useriøs arbeidsgiver

Emmie Olivia Kristiansen

– Det som skjer i SAS for tiden er uendelig trist, sier nestleder i flygerforening

Debatt

Trygge og gode arbeidsplasser kommer ikke av seg selv. De kommer fra fagforeningene, skriver Knut-Johannes Berg.

Trygge og gode arbeidsplasser kommer ikke av seg selv. De kommer fra fagforeningene, skriver Knut-Johannes Berg.

Bjørn Grimstad

«Når anbud blir et samfunnsproblem»

IKKE REPRESENTERT: Leder for Fellesforbundet i Nord-Rogaland, Steffen Høiland (til venstre) mener det er påfallende at det største forbundet i privat sektor, Fellesforbundet, ikke har noen i regjeringsapparatet. Han får støtte fra forbundskollegaene Svein Erik Veie og Tommy Rannov Nystad.

IKKE REPRESENTERT: Leder for Fellesforbundet i Nord-Rogaland, Steffen Høiland (til venstre) mener det er påfallende at det største forbundet i privat sektor, Fellesforbundet, ikke har noen i regjeringsapparatet. Han får støtte fra forbundskollegaene Svein Erik Veie og Tommy Rannov Nystad.

Erlend Angelo

Tillitsvalgte kritiserer Støre: – Henter inn for mange karrierepolitikere

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

Erlend Angelo

Sosial dumping, ropte Ringnes-ansatte. Nå er 200 arbeidsplasser reddet

Håvard Sæbø

– Jeg mener Erna Solbergs historiefortelling i denne saken er helt feil, sier tidligere LO-leder

Frank Holtschlag/nyebilder

Slik ble løsningen på kulturstreiken

SLAVEMERKET: Sulis-medaljen eller «slavemerket» som det også ble kalt, var et merke gruvearbeiderne måtte bære rundt halsen.

SLAVEMERKET: Sulis-medaljen eller «slavemerket» som det også ble kalt, var et merke gruvearbeiderne måtte bære rundt halsen.

Stig-Audun Hansen / Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

«Slavemerket» som reiste arbeiderkampen på Norges nest største arbeidsplass

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

Leif Martin Kirknes

Hvor mye strøm kan vi lage ved å oppruste norske vann­kraft­verk?

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre er et eksempel til etterfølgelse, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Næringsminister Jan Christian Vestre er et eksempel til etterfølgelse, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Sissel M. Rasmussen

«Den norske modellen er truet»

STRAMMER TIL: Det er påbud, forbud, regler, standarder, offentlige anskaffelser og infrastruktur som skal dra det grønne skiftet fremover, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

STRAMMER TIL: Det er påbud, forbud, regler, standarder, offentlige anskaffelser og infrastruktur som skal dra det grønne skiftet fremover, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

Jan-Erik Østlie

Klimaministeren vil bygge ut mer vindkraft

SAMISK SPRÅKUKE: I den samiske språkuka blir kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) ønsket velkommen her i den samiske barnehagen i Oslo. Til høyre pedagogisk leder i barnehagen Mari Brinis.

SAMISK SPRÅKUKE: I den samiske språkuka blir kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) ønsket velkommen her i den samiske barnehagen i Oslo. Til høyre pedagogisk leder i barnehagen Mari Brinis.

Martin Guttormsen Slørdal

Kunnskapsministeren lover lavere barnehagepriser: – Bare å glede seg til budsjettet kommer

TARIFF: NTL-nestleder Ellen Dalen mener tariffavtalen LO Stat, YS og Unio er på dekker behovene deres best.

TARIFF: NTL-nestleder Ellen Dalen mener tariffavtalen LO Stat, YS og Unio er på dekker behovene deres best.

Eivind Olai Kristiansen

Forskerforbundet vil sikre høytlønte i staten: Vurderer Akademikernes tariffavtale

Connie Ravndal, betongarbeider i Implenia.

Connie Ravndal, betongarbeider i Implenia.

Jan Inge Haga

Nå har Connie (27) krav på egen damegarderobe, men hun mener det ikke er nok

Roy Ervin Solstad

Avisbudene jobbet tusen ganger uten betaling. Nå har de vunnet i Arbeidsretten

Fotomovimiento

Snart kan du booke et arbeidervennlig hotell til Spania-ferien

Steffen Høiland, regionrådet og LO i Nord- Rogaland.

Steffen Høiland, regionrådet og LO i Nord- Rogaland.

Helge Rønning Birkelund

Innleieforbud i Oslo ikke nok: – Blir det forbud, flytter bare byråene ut


Flere saker