JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Morgan (41) har jobbet tusenvis av timer som vikar i tre år, men får ikke fast jobb

Fredrikstad kommune vil ikke gi Morgan Mikkelsen (41) fast jobb fordi han ikke har formell utdannelse. Nå kan det bli rettssak.
UØNSKET: Morgan Mikkelsen syns det er merkelig at kommunen sier de ikke har bruk for ham, samtidig som han får jobbe like mye som før han fikk avslag på kravet sitt om fast stilling.

UØNSKET: Morgan Mikkelsen syns det er merkelig at kommunen sier de ikke har bruk for ham, samtidig som han får jobbe like mye som før han fikk avslag på kravet sitt om fast stilling.

Simen Aker Grimsrud

simen.grimsrud@fagbladet.no

«Pling!» Mannen med skjegg, sixpence og tatoveringer på armene fisker mobilen opp av lomma.

– Nå har det kommet en ledig vakt. Da er det førstemann til mølla, sier Morgan Mikkelsen, med ansiktet vendt ned mot den lysende skjermen.

I tre år har han jaget vakter på en bolig for funksjonshemmede i Fredrikstad kommune. Han har valgt en egen varslingslyd for appen vikarene bruker for å sikre seg vakter.

Lars Johnny havnet i pensjonsfella. Nå får han ikke AFP

Har jobbet nesten 4000 timer

Mikkelsen har ikke fast stilling. Som tilkallingsvikar sitter han nederst ved bordet og må plukke vaktene som er til overs når vikarpoolen i kommunen, med fast ansatte vikarer, har fått sitt.

De tre siste årene har Mikkelsen likevel jobbet nesten 4000 timer som assistent i boligen. Fagforbundet mener han dekker et konstant behov og at grunnbemanningen i boligen er for lav.

På dette grunnlaget krevde før sommeren at Mikkelsen skulle få en fast stilling. På det tidspunktet hadde Mikkelsen jobbet over 3000 timer.

I august kom avslaget fra kommunen.

I begrunnelsen stod det blant annet: «Det er vurdert å være av vesentlig ulempe for driften å ansette flere ufaglærte i etat Tjenester til funksjonshemmede og vi kan av den grunn ikke imøtekomme ditt krav».

MÅ ALLTID VÆRE PÅLOGGET: Under intervjuet med Fagbladet tikker det inn en ledig vakt på telefonen. Da er det førstemann til mølla å svare ja.

MÅ ALLTID VÆRE PÅLOGGET: Under intervjuet med Fagbladet tikker det inn en ledig vakt på telefonen. Da er det førstemann til mølla å svare ja.

Simen Aker Grimsrud

Reagerer på hvordan assistenter blir behandlet

Etter avslaget har Morgan Mikkelsen fått like mange vakter som tidligere.

– Når Morgan har jobbet et antall timer som tilsvarer en 70 prosent stilling i tre år, dekker han et varig behov. Arbeidsmiljøloven skiller ikke mellom faglærte og ufaglærte. Rettighetene er de samme, og etter vår mening har han krav på fast stilling, sier hovedtillitsvalgt Pål Christiansen i Fagforbundet Fredrikstad.

Det bekreftes av Fagforbundets advokat Børge Benum. Både paragraf 14-9 i arbeidsmiljøloven, som handler om at faste ansettelser skal være hovedregelen, og paragraf 14-4a, som gir deltidsansatte rett stillingsprosenten de faktisk har jobbet det siste året, gir like rettigheter for folk med og uten utdanning.

Pål Christiansen beskriver timeantallet Mikkelsen har jobbet siden mars 2015 som «helt sinnsykt». Men det er ifølge Christiansen ikke unikt. Han er bekymret for hvordan assistenter blir behandlet av kommunen.

– Vi har hatt flere saker der vi har krevd større stilling eller fast stilling til assistenter. Alle har fått avslag. Kommunen sier det er fordi det vil være en ulempe å ansette folk uten formell kompetanse, sier Christiansen.

Uføre Jane (60) må betale nesten 50.000 kroner for smertemedisin med Høies kuttforslag

– Kommunen må stikke fingeren i jorda

Morgan Mikkelsen begynner å bli lei av å måtte ha på lyden på telefonen til alle døgnets tider. Hver uke er en kamp for å få nok vakter. Hverdagen blir uforutsigbar og stressende.

– Det er vanskelig å si nei til en vakt en lørdag selv om jeg har andre planer. Jeg kan ikke planlegge mitt sosiale liv. Alt utenom jobb må nedprioriteres, forteller Mikkelsen.

Han syns det er merkelig at kommunen sier de ikke har bruk for ham, samtidig som han får jobbe like mye som før han sendte krav om fast stilling.

– Det er vanskelig å forstå. Behovet for meg er der. Jeg skjønner at kommunen vil ansette folk med fagutdanning, og det er bra, men de må stikke fingeren i jorda og se at vi uten fagutdanning dekker et behov som er der, sier Mikkelsen.

Fornøyd med deltidsstilling

Han har på ingen måte kjørt A4-løypa i arbeidslivet. Han har utdanning fra fotofagskolen i Oslo, og tok tidlig over som daglig leder i familiebedriften, en storkiosk i Fredrikstad. Han har jobbet på Vinmonopolet, i barnehage og som selvstendig næringsdrivende. Samtidig har han dyrket lidenskapen musikk – blant annet som trommeslager i det kritikerroste rockebandet Ricochets.

– Jeg er mer enn fornøyd om jeg får en deltidsstilling. Det passer meg egentlig bra. Jeg har mye annet jeg vil drive med enn jobb. Men det vil gi meg en sikkerhet i bunnen, sier Mikkelsen.

Han har ikke råd eller motivasjon til å gå løs på fulltidsstudier. Men han kunne godt tenkt seg å ta fagbrev som en del av jobben. I Fredrikstad kommune er det i dag te klasser med assistenter som tar fagutdanning gjennom et program på kveldstid – betalt av kommunen.

– Det kunne passet meg bra, men det har jeg ikke fått tilbud om, sier Mikkelsen.

Hovedtillitsvalgt Pål Christiansen vil gi kommunen skryt for å gi assistenter mulighet til å få den formelle kompetansen de mangler.

– Men det er altfor for få som får tilbud om det, mener han.

MED FAGFORBUNDET I RYGGEN: Fagforbundet ved hovedtillitsvalgt Pål Christiansen (t.v.) i Fredrikstad og Lloyd Forbes, leder for Yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet Østfold, vil hjelpe Morgan Mikkelsen med å få fast stilling i Fredrikstad kommune.

MED FAGFORBUNDET I RYGGEN: Fagforbundet ved hovedtillitsvalgt Pål Christiansen (t.v.) i Fredrikstad og Lloyd Forbes, leder for Yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet Østfold, vil hjelpe Morgan Mikkelsen med å få fast stilling i Fredrikstad kommune.

Simen Aker Grimsrud

Kan gå rettens vei

Morgan Mikkelsen sier han bare har vært borte fra jobb én eller to dager på grunn av sykdom siden mars 2015. Tilkallingsvikaren har blitt glad i både arbeidsmiljøet og jobben.

– Jeg stiller opp og gjør alltid det jeg klarer, sier Mikkelsen.

– Det har vi fått høre av enhetslederen også, at Morgan gjør en god jobb. Det er ingen tvil om at han har realkompetanse i massevis, sier Christiansen.

Etter avslaget fra kommunen har Fagforbundet forsøkt å gå i dialog med kommunen. Foreløpig har det ikke gitt resultater.

– Finner vi ikke noen løsning, kan det hende vi må gå rettens vei, advarer Christiansen.

Situasjonen begynner å tære på Morgan Mikkelsen.

– Får jeg ikke en fast stilling nå, må jeg vurdere se meg om etter en annen arbeidsgiver. Det er synd, for jeg føler jeg har landet litt der jeg er nå.

17 historier om ulikhet i Norge

– Vi følger lovverket

Nina Tangnæs Grønvold, kommunalsjef for helse og velferd i Fredrikstad kommune, ønsker ikke å kommentere enkeltsaker.

– Stemmer det at kommunen gir avslag på assistenters krav om større stilling og fast stilling?

– I helse- og velferdssektoren i Fredrikstad jobber det snaut 600 assistenter uten fagutdanning. Sett opp mot samfunnets og brukernes krav til kompetanse, er det for mange. Derfor jobber vi for at flest mulig assistenter skal få fagutdanning, betalt av kommunen eller fylkeskommunen, sier Tangnæs Grønvold.

– Ansetter dere ikke nye assistenter selv om de har krav om det i arbeidsmiljøloven?

– Vi har de siste årne satt oss godt inn i de nye reglene, og mener vi følger lovverket til punkt og prikke. Så kan det være enkeltsaker der det, uavhengig av juridiske rettigheter, vil være god arbeidsgiverpolitikk å ansette, men vi lyser ikke ut stillinger uten krav om formell kompetanse, sier Tangnæs Grønvold.

– For mange jobber deltid

For tiden er det fire klasser med til sammen 60 assistenter som tar fagbrev gjennom Fredrikstad kommune. I etat tjenester til funksjonshemmede er 55 assistenter i gang med fagutdanning, enten gjennom kommunen eller på egenhånd, sier hun.

– At en tilkallingsvikar kan jobbe nesten 4000 timer på under tre år, viser vel at grunnbemanningen er for lav?

– Det kan man alltid diskutere, og det er hele tida en utfordring å sørge for riktig bemanning innenfor den økonomiske ramma som ligger der. I helse- og velferdssektoren har vi om lag 4000 ansatte fordelt på drøyt 2000 årsverk. Vi har også over 350 medarbeidere i tre store ressursenheter med fast ansatte vikarer. Det er altså i utgangspunktet ikke mangel på folk, men vi må få flere over i større og hele stillinger og organisere arbeidet bedre, sier Grønvold.

Det siste halvåret har kommunen, i samarbeid med tillitsvalgte, planlagt en omfattende kartlegging av assistentene i helse- og velferdssektoren.

– Vi vil finne ut hvilken real- og formalkompetanse assistentene våre har, hvilke mål de har i arbeidslivet og hva de mener de trenger av kompetansepåfyll for å kunne gjøre en god jobb framover, sier kommunalsjefen.

Eierne tok ut flere hundre millioner kroner før søppelgigant gikk konkurs

Hans taper 8000 kroner i måneden på kjærligheten

Warning
Annonse
Annonse