JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norse Production konkurs – polakker får jobb i SalMar:

De streiket og fikk tariffavtale, men så ble arbeidsplassen nedlagt. Nå har fem av dem fått ny jobb

Fem av de polske arbeiderne med NNN-medlemskap som måtte slutte da Norse Production gikk konkurs fikk jobb hos SalMar på Frøya.
SALMAR-ANSATTE: De to damene i midten Bente Marie Kvam (t.v) og Marte Bekken, er glade for at polakkene Grzegorz Waluga (t.v), Tuxasl Hulboj og Robert Ogrodowski kom til SalMar på Frøya.

SALMAR-ANSATTE: De to damene i midten Bente Marie Kvam (t.v) og Marte Bekken, er glade for at polakkene Grzegorz Waluga (t.v), Tuxasl Hulboj og Robert Ogrodowski kom til SalMar på Frøya.

Jan-Erik Østlie

– Da våre polske arbeidskamerater hos Norse Production på Sotra mistet jobben i vinter fordi bedriften slo seg konkurs, var vi tidlig ute med å sende sympatierklæringer. For dette kunne vi jo ikke akseptere, sier Bente Marie Kvam, NNNs klubbleder hos SalMar på Frøya.

Fagorganiserte får ikke jobb i nytt selskap etter konkursen i Norse Production

Måtte vente på dagpenger

For som kjent ble fiskeindustrifabrikken til Bård Sekkingstad, hvor produksjonen ble drevet av Norse Production, stanset en fredag. Men allerede mandag var et nytt selskap på plass. Det ønsket ikke å ansette de som hadde organisert seg i NNN og kjempet fram en tariffavtale. Dermed måtte et 60-talls NNN-medlemmer gå til NAV i Sund kommune for å få dagpenger. De måtte vente i minst fire uker på dette, enkelte ventet enda lenger.

Fem fikk jobb

Da tok Bente Marie Kvam affære. Hun gikk til sin fabrikksjef på SalMar og spurte om det var mulig å ansette noen av polakkene på Frøya. Hun skjønte det ikke var mulig å ansette 65, men hva med i hvert fall noen.

Så tikket det inn fem søknader med CV fra Sotra. Alle fikk jobb hos SalMar.

– Vi hadde ikke penger og måtte leie ut husene våre på Sotra. 40 av de oppsagte polske arbeiderne dro tilbake til Polen igjen, mens to meldte seg ut av NNN og fikk jobb hos Sund Laksepakkeri, forteller Tuxasl Hulboj.

NNN-arbeideren møter han sammen med to av de andre som fikk jobb hos SalMar: Grsegorz Waluga og Robert Ogrodowski. De kom til SalMar 25. juni. De har alle familie i Polen. Nå leier de hus sammen på Frøya.

Konkursen i Norse Production: – Sekkingstad driver med fagforeningsknusing

Solidaritet i praksis

Kvam syns det er litt rart at ikke andre fiskeindustribedrifter kan gjøre det samme som SalMar har gjort. For dette er jo solidaritet i praksis, mener hun.

– Å vippse penger til de oppsagte arbeiderne er vel og bra, men fungerer jo bare på kort sikt. Det er jobb både de og vi lever av. Det bør jo fagforeningsfolk over hele landet skjønne bedre enn de fleste andre, sier hun.

Krzysztof Jedlikowski, NNN-lederen ved Norse Production, er en av de som ble igjen i Bergen. Han har siden konkursen jobbet med noen prosjekter og livnært seg av det.

Hjem til Polen

Hulboj forteller at han nå skal slutte hos SalMar. Ikke fordi han er misfornøyd eller får sparken, men fordi han savner familien.

Hvordan har det vært å jobbe hos SalMar?

– SalMar er mye større enn Norse Production var, men mye av jobben er den samme. Organiseringen er bedre hos SalMar og pausene er flere. Nå skal jeg hjem å jobbe i Polen. Jeg veit ikke helt med hva, men det er blitt flere jobber i Polen nå.

Og lønnene er blitt høyere?

– Ja, litt, men jeg tror ikke de når norske nivåer med det første, sier Tuxasl Hulboj.

Norse Production konkurs – skylder på LO og NNN

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse