JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Colourbox.com

Her forteller kvinner i fagbevegelsen om hvordan de ble seksuelt trakassert

Fagbevegelsen er ikke noe unntak. Det foregår seksuell trakassering også i LO og forbundene.06.12.2017
10:29
21.08.2023 17:14

frifagbevegelse@lomedia.no

Vi har vært i kontakt med en rekke ansatte og tillitsvalgte i LO og LOs forbund. Alle har historier om det samme: Det foregår seksuell trakassering i fagbevegelsens egne rekker.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen: – Dette er ikke greit

Våre kilder forteller om episoder med både fysisk trakassering og ubehagelige kommentarer. Ofte har hendelsene funnet sted på kurs, konferanser eller reiser, etter at det faglige programmet er over. Noen av historiene gjengir vi her.

Bare to av dem vi snakket med vil stå fram med navn.

De andre kvinnene det gjelder vil ikke stå fram med navn, men noen av historiene har vi fått lov til å gjenfortelle anonymt.

Historie 1: Middagstreff

På et faglig middagstreff møtte en kvinnelig ansatt i et forbund en mannlig topptillitsvalgt i et annet LO-forbund. Under bordet kom en hånd og strøk henne på låret. Han sa at han ville være med henne hjem. Hjemme hos ham ventet kone og barn. Hun ble satt ut og stakk fra festen, men turte ikke å konfrontere ham. Hun orket ikke all «dritten» det ville medføre. Nå spør hun alltid kjente i fagbevegelsen om de kommer på festene hun vil på. Hun ønsker trygge og gode folk rundt seg.

Kvinnen som forteller dette til oss vil ikke stå fram med navn eller bilde.

Ikke bare hyggelig

Det var anklagene mot den amerikanske filmprodusenten Harvey Weinstein som fikk ballen til å rulle. De siste ukene har tusener av kvinner verden over brukt emneknaggen #metoo i sosiale medier for å fortelle om overgrep og seksuell trakassering. Også i norske medier har kvinner i mange bransjer fortalt sine historier. Om beføling, klåing og slibrige kommentarer, om menn som ikke tar nei for et nei. I baren etter konferansen, på puben etter møter. Også i LO, LO-forbundene og fagforeningene møtes folk i sosiale lag. Det er ikke alltid bare hyggelig, spesielt for kvinner.

Historie 2: På kurs

Hun var på et tillitsvalgtkurs da hun møtte en mannlig tillitsvalgt med høye verv i forbundet og bedriften sin. Fordi hun hadde tatt over en sak mot hans vilje, ville han diskutere dette med henne. Han kalte henne inn til hotellrommet sitt og fortalte hvordan alle lo av henne og hvordan folk så på henne. Han fortalte at han og alle andre visste hvordan hun hadde kommet så langt i organisasjonen; på grunn av kropp og sjarm og måten hun kledte seg på. Han tok for seg alle bildene på hennes Facebook-profil og kommenterte hvert enkelt bilde. På det ene bildet sa han at hun så ut som et voldtektsoffer. Da hun gikk derfra tvilte hun på seg selv.

Kvinnen som forteller dette til oss vil ikke stå fram med navn eller bilde.

Historie 3: Mannsdominans

Hun er ansatt i et mannsdominert forbund, og får stadig vekk kommentarer på at hun ikke må være så prippen, og at hun må ha det som plommen i egget med tilgang på så mye mannfolk hun bare kan ønske seg på kurs og konferanser.

Kvinnen som forteller dette til oss vil ikke stå fram med navn eller bilde.

Tatt på brystene

En av dem som vil fortelle, er Christiane Solheim. Hun har mer enn tjue års fartstid i fagbevegelsen, som tillitsvalgt og som ansatt ungdomssekretær, rådgiver og distriktssekretær i LO. Solheim sluttet i LO for fem år siden. I dag er hun ansatt som rådgiver i Trondheim kommune. Nå har hun sagt det høyt, det som mange kvinner opplever, også i fagbevegelsen.

«#Metoo. Selvsagt. Av menn med makt, små og store gutter, medelever, kolleger, partyvenner, kjente og fremmede. Og selv om jeg ikke føler skam eller skyld, så vet jeg hva det er når jeg ser det. Og jeg blir forbanna!» Det skrev Solheim på Facebook-veggen sin for en stund tilbake.

Christiane Solheim bekrefter at hun selv har blitt utsatt for seksuell trakassering i fagbevegelsen. Det er mange år siden, men opplevelsen glemmer hun aldri. Etter et seminar var det tid for sosialt samvær.

– Jeg sto i baren med to mannlige tillitsvalgte, en eldre og en yngre. Plutselig tar den eldste meg på puppene med begge hendene og sier noe som skulle være morsomt. Jeg ble helt målløs, men den yngste mannen hadde heldigvis vett til å si ifra om at dette var helt uakseptabelt, sier Solheim.

Tillitsvalgte i LO befølte og kløp servitørere på konferansemiddag. Alle måtte forlate lokalet

Eldre menn, unge jenter

Solheim forteller at hun har sett mange andre jenter som har blitt utsatt for lignende ting, i forbindelse med møter og konferanser i regi av LO, LO-forbund og fagforeninger.

– Det har veldig ofte vært eldre menn som ikke har tatt signalene fra yngre jenter. Jeg har sett at jentene har opplevd det ubehagelig; menn som har tatt dem på rumpa, eller kommentert for eksempel korte skjørt. I fagbevegelsen er det mange skjeve relasjoner. Det er mye makt, menn med makt, som sier og gjør som de vil, sier hun.

Solheim har ved flere anledninger grepet inn.

– Jeg har opplevd å måtte være litt hurpete for å avverge noen situasjoner, forteller hun.

Historie 4: «Mektig mann»

– Vet du ikke hvem jeg er?

– Jo…

– Jeg kan gjøre mye for å få deg opp og fram, men jeg kan også gjøre mye for å ødelegge for karrieren din.

Replikkene falt på en restaurant ved Youngstorget. De to som satt der, var blitt sittende igjen etter at resten av selskapet hadde forlatt stedet.

Han var en betrodd medarbeider i LO-systemet. Hun var en tillitsvalgt i 20-årene som nettopp var blitt valgt inn i et forbundsstyre. Hun syntes det var stas å kunne diskutere med toppene i fagbevegelsen.

Det hadde begynt med at en gruppe gikk ut for å ta en hyggelig pils etter møtet. Men da hun ikke ville sette seg ved siden av ham, hadde stemningen brått snudd.

Kvinnen som forteller dette til oss vil ikke stå fram med navn eller bilde.

Historie 5: Hånda på rumpa

På LO-forbundets konferanse tar han seg friheten til å legge en arm rundt livet til den kvinnelige tillitsvalgte, klype henne i sida, og mer eller mindre bevisst la hånda gli over rumpa. Hun føler seg invadert, både kroppslig og personlig. Når en godt voksen mann nettopp har tatt henne på rumpa på en slik måte, står hun flau, ydmyket og forvirret tilbake, og lurer på om denne handlingen egentlig var tilsiktet eller en tilfeldig glipp.

Kvinnen som forteller dette til oss vil ikke stå fram med navn eller bilde.

Få nyhetsbrevet vårt

Passet på

Seksuell trakassering var et tema blant ungdomssekretærene i LO på 90-tallet, forteller Christiane Solheim. Hun var en av dem.

– Vi diskuterte rollene våre. Som ungdomssekretærer ble vi gjerne sett opp til. Da er det for eksempel ikke greit å forsøke å sjekke opp noen på kurs. Vi var dessuten opptatt av å ha et ekstra blikk på de unge jentene, for å passe på at de ikke ble plaget av menn, sier hun.

Seksuell trakassering rammer ikke bare kvinner. Det kan Solheim bekrefte.

– Jeg har også snakket med menn i fagbevegelsen som har opplevd det. En mann fikk ikke være i fred for en kvinne på nattestid gjentatte ganger på kurs og konferanser. Det måtte vi ta opp med henne og sette en stopper for, forteller hun.

Sa Christiane Solheim noen gang i fra?

– Én gang. Personen det gjaldt utøvde dårlig dømmekraft i sin relasjon til yngre kursdeltakere. Det ble det varslet om, og vedkommende fikk en god samtale med en i ledelsen. Det ble bra for alle, og en uheldig utvikling ble stanset. Men da jeg selv ble utsatt for seksuell trakassering og observerte episoder, så jeg ikke noe trygt varslingssystem, sier hun.

Historie 6: To unge jenter

Den kvinnelige delegasjonslederen har gått og lagt seg etter middagen, mens de øvrige deltakerne har dratt en tur på byen. De er på seminar i utlandet.

Klokka er tre om natta da det banker hardt på hotellromdøra. To unge jenter i delegasjonen står utenfor. De har blitt antastet av mennene i delegasjonen. Først var det en hånd på låret i drosja, så intens kroppslig tilnærming på diskoteket. Nå satt jentene fortvilet på delegasjonslederens sengekant og gråt. De orket ikke å gå på seminaret dagen etter med mennene som hadde klådd på dem. Tilbake til Oslo oppsøker delegasjonslederen en av mennene på kontoret hans. Han er gift, og beklager uforbeholdent det som har skjedd. Noen dager etter får delegasjonslederen en bukett blomster på kontoret: «Takk for at du ikke sladret.»

Kvinnen som forteller dette til oss vil ikke stå fram med navn eller bilde.

Historie 7: Oppringt på natta

Hun står oppført med mobilnummer på et konferanseprogram, fordi hun er kontaktperson om noe skulle skje. Som en spøk spør tillitsvalgte om de kan ringe henne midt på natta dersom det er noe de trenger. Ettersom hun har hørt historier fra andre kvinnelige kolleger som faktisk har blitt oppringt og fått henvendelser på hotellrommet under tidligere konferanse, blir hun redd.

Kvinnen som forteller dette til oss vil ikke stå fram med navn eller bilde.

• Følg oss på Facebook

– Uakseptabelt

Andrea Odden, leder i Handel og Kontors ungdomsråd, har også opplevd seksuell trakassering. På byen, etter et møte i HK, kom en annen tillitsvalgt med kommentarer til Oddens utseende, og fortalte hva han ville gjøre med kroppen hennes. Odden vil ikke gå i detaljer, men forteller at hun opplevde det som svært ubehagelig.

– Jeg ble sint, og sa at jeg ikke tolererte en slik oppførsel. Dagen etter tok jeg det opp med ham, og han beklaget oppførselen sin, forteller hun til HK-Nytt.

Odden har hørt andre unge jenter i Handel og Kontor fortelle lignende historier. Ingen av dem handler om menn i høyere posisjoner som forsøker å utnytte den, men om menn på samme tillitsvalgt-nivå. Uansett:

– Jeg synes det er helt uakseptabelt. Man skal kunne jobbe sammen uten at utseende og kropp blir trukket inn. Mange ganger er alkohol med i bildet, men det er ingen unnskyldning. Dette handler om hver enkelt sine holdninger, sier hun.

Historie 8: Damer ble advaret

Alle unge damer som begynte på denne jobben var blitt advart: «Pass deg for ham». En full dame var en ny mulighet, og på reiser var det plass i dobbeltsenga på hotellet.

Kvinnen som forteller dette til oss vil ikke stå fram med navn eller bilde.

Historie 9: Mann søker dameselskap

Etter at hun har gått og lagt seg på hotellrommet etter en lang dag med konferanse og middag, kommer en tillitsvalgt og banker på rommet hennes. Han er full og vil ha «selskap». De har verken flørtet eller vist interesse for hverandre tidligere på kvelden, og hun tror grunnen til at hun får nattlig besøk er at hun er en av få damer på konferansen. Hun tør ikke å lukke opp.

Kvinnen som forteller dette til oss vil ikke stå fram med navn eller bilde.

'

Slik går du fram hvis du blir seksuelt trakassert på jobb

Kutt gjør Likestillingsombudet dårligere rustet til å bekjempe seksuell trakassering

Seksuell trakassering

Likestillingsloven definerer seksuell trakassering som «uønsket seksuell oppmerksomhet som er plagsom for den oppmerksomheten rammer».

Seksuell trakassering kan være både fysisk, verbal og ikke-verbal. Slik trakassering kan omfatte alt fra seksuelle kommentarer til uønsket berøring.

Seksuell trakassering er forbudt ved lov.

06.12.2017
10:29
21.08.2023 17:14

Seksuell trakassering

Likestillingsloven definerer seksuell trakassering som «uønsket seksuell oppmerksomhet som er plagsom for den oppmerksomheten rammer».

Seksuell trakassering kan være både fysisk, verbal og ikke-verbal. Slik trakassering kan omfatte alt fra seksuelle kommentarer til uønsket berøring.

Seksuell trakassering er forbudt ved lov.
Mest lest

LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.

LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.

Tormod Ytrehus

Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om

Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.

Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.

Jonas Fagereng Jacobsen

Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere

Martin Guttormsen Slørdal

Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte

– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.

– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.

Martin Guttormsen Slørdal

300 yrkesskadde nordmenn rammes av et hull i loven. Rune er blant dem

Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.

Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.

Håvard Sæbø

Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til

– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.

– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.

Håvard Sæbø

AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning

Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.

Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.

Erlend Angelo

Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre

Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.

Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.

Privat

Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat

– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.

– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.

Tomm Pentz Pedersen

«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg

Erlend Angelo

Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten

Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.

Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.

Tom Vestreng, Dagsavisen

Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem

Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)

Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)

Alf Ragnar Olsen

Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb

Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.

Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.

Hanna Skotheim

Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet

Jan-Erik Østlie

Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever

Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.

Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.

Roy Ervin Solstad

Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving

GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!

GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!

Erlend Angelo

Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft

Jøran Grønstad

Erling Braut Haaland er første fotballspiller på lista over Norges rikeste

Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka  «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.

Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.

Jonas Fagereng Jacobsen

Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?

Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.

Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.

Hanna Skotheim

Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske

NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.

NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.

Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro

De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen


Flere saker