JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Kutt gjør Likestillingsombudet dårligere rustet til å bekjempe seksuell trakassering

Beretninger om seksuell trakassering har næmest flommet over i kjølvannet av #metoo-kampanjen. Samtidig fortsetter budsjettkuttene og nedbemanningen hos Likestillings- og diskrimineringsombudet.
FRYKTER VINGEKLIPPING. Tillitsvalgt Christopher Gambert frykter at Likestillings- og diskrimineringsombudet ikke skal klare å gjøre en god nok jobb om ikke budsjettkuttene stanses.

FRYKTER VINGEKLIPPING. Tillitsvalgt Christopher Gambert frykter at Likestillings- og diskrimineringsombudet ikke skal klare å gjøre en god nok jobb om ikke budsjettkuttene stanses.

Merete Jansen

merete.jansen@lomedia.no

Under den borgerlige regjeringen er ombudets bemanning ifølge de tillitsvalgte blitt redusert med mer enn 30 prosent. Fra å ha 57 årsverk i 2013, beveger pilen seg nå mot bare 37. Det var før samarbeidspartiene ble enige om et enda større effektiviseringskutt enn det på 0,5 prosent, som regjeringen først hadde foreslått i statsbudsjettet.

Sanner: – Effektiviseringen skal fortsette i samme tempo

Ukultur kan fortsette

– Mye diskriminering i arbeidslivet vil kunne fortsette uten at noen griper tak i det. Ukultur får utvikle seg videre, og det er jo akkurat det motsatte av det vi ønsker, sier forbundssekretær Leif Helland i NTL.

Statistikken viser at Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) hatt en jevn økning i antall henvendelser av ulike slag de siste årene. Siden 2010 har oppgangen vært på rundt 50 prosent.

Det er ingen grunn til å anta at denne trenden vil snu: fra 2018 blir vernet mot aldersdiskriminering utvidet til å gjelde forbud mot diskriminering på alle samfunnsområder, noe som også er forventet å øke pågangen.

Og nå har all oppmerksomheten rundt seksuell trakassering i arbeidslivet kommet på toppen. Christopher Gambert som er tillitsvalgt for NTL hos ombudet, forteller at de får langt flere henvendelser fra arbeidsgivere som trenger hjelp.

– De ønsker blant annet å få mer kompetanse om problemstillingen og å utvikle rutiner for å håndtere de situasjonene som måtte oppstå. Det er tydelig at #metoo har gitt en helt annen bevissthet på dette området, sier han.

Flytting svekker ytterligere

I tillegg til de såkalte ostehøvelkuttene, rammes også budsjettet av det politiske vedtaket om at klagesaksbehandlingen skal skilles fra ombudet ut og flyttes til Bergen. Utgiftene skal dekkes over det ordinære budsjettet. Stortinget har bedt regjeringen undersøke de reelle behovene i tilknytning til denne prosessen, for å sikre at ikke ombudets arbeid svekkes på noen måte. Men etter et halvt år er LDO fortsatt ikke invitert inn i noen dialog. NTL-tillitsvalgt Christopher Gambert frykter lengre ventetid for de som henvender seg til ombudet, og konstaterer at sekretariatet får langt mindre ressurser til å drive utadrettet virksomhet.

– Vi risikerer å ikke kunne være like tilgjengelige for folk over hele landet. Når det gjelder landsdekkende kampanjer, må ambisjonsnivået skrus flere hakk ned.

Flytter færre statlige arbeidsplasser enn først signalisert

– Vi styrker arbeidet

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (FrP) mener på sin side at ombudet ikke har blitt svekket gjennom omstillingen. Hun sier til FriFagbevegelse at opprettelsen av en nemnd i Bergen vil gi likestillingsombudet en tydeligere pådriverrolle.

– Vi trenger noen som setter dagsorden. Behandlingen av klager skal gå raskere, fordi det handler om ofrenes rettigheter. Vi får et mer effektivt diskrimineringsvern når den nye nemnda får myndighet til å ilegge oppreisning.

Horne er uenig i at det har skjedd noen forverring av budsjettet.

– Når vi flytter oppgavene, må pengene følge med. Derfor er ombudets budsjett justert i forslaget til statsbudsjett. Vi har tett dialog med ombudet om ressurssituasjonen.

Statsråden avviser at departementet ikke er i dialog med LDO om ressurssituasjonen i virksomheten, slik Stortinget har bedt om.

Nøkkelpersonell borte

Denne uken ble ledelsens plan for innplassering i nye stillinger presentert, og det ble da klart at flere satser på å ta en sluttpakke for å kunne utdanne seg til annet arbeid. Dette er også med på å svekke ombudet, mener Gambert.

– Vi har bygget opp et av landets fremste miljøer på diskriminering og likestilling. Nå mister vi helt sentrale personer fordi vi må bygge ned.

Gambert frykter at dersom ikke politikerne nå tar grep, sitter man snart igjen med noe som bare heter ombud på papiret, men som egentlig ikke fungerer slik det var ment.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse