Sanner: – Effektiviseringen skal fortsette i samme tempo
For de som bekymrer seg for tempoet på effektiviseringen av det offentlige, er det liten trøst å hente hos kommunalministeren. Jan Tore Sanner lover bare mer av det samme i årene fremover.
KONFERANSE: Jan Tore Sanner (t.v.), ønskes velkommen av LO Stats leder Egil André Aas. Men han hadde ikke med særlige godbiter i bagasjen.
Ole Palmstrøm
merete.jansen@lomedia.no
Kommunal- og moderniseringsministeren vedgår at omstilling kan være smertefullt. Men han synes ikke det er noe alternativ å fortsette som før, det vil bare gi forvitring og stillstand. Derfor hadde han dette budskapet til deltakerne på LO Stats kartellkonferanse:
– Vi skal fortsette å fornye, forenkle og forbedre offentlig sektor. Vi må skape en kultur for kontinuerlig fornyelse, for det er ikke mindre behov for dette nå enn tidligere.
• – Hvor fort skal vi løpe, Sanner?
Ingen streikerett
På sin tredje konferanse hos LO på Gol, vedgikk statsråden at han nok ikke var førstevalget for deltakerne. Dette førte på ingen måte til at han prøvde å godsnakke med dem. Tvert imot var han veldig tydelig på at det ikke blir noen reformpause, at pengene må prioriteres hardere fremover og at en ny pensjonsordning må på plass. Tidligere har diskusjonene strandet fordi staten ikke har villet innrømme arbeidstakerne streikerett. Men ifølge Sanner kommer ikke regjeringen til å rikke seg på det punktet.
– Vi holder fast ved at det må være slik. Tjenestepensjon er ikke en del av tarifforhandlingene, det er en lov som skal vedtas i Stortinget. Men det skal være gode forhandlinger og samarbeid med partene før vi fatter et vedtak.
– Og hvis det ikke holder?
– Jeg håper og tror at vi skal få det til, er alt Sanner vil svare på det spørsmålet.
Fortsatt ostehøvelkutt
Selv om mange tillitsvalgte uttrykte bekymring for de årlige kuttene i budsjettene, er ikke Jan Tore Sanner innstilt på å komme dem i møte. Han påpeker at dette må til for å frigjøre penger til andre områder, som skole og helse, der man trenger å bemanne opp.
– Man må alltid være villig til å se på om de virkemidlene man bruker er riktige. Men generelt er det gevinster å hente ut i staten. 0,5 prosents kutt hvert år er moderat.
– Ser du ikke områder hvor dette kanskje likevel slår skjevt ut?
– Jo, det er opplagt, og når man ser slikt er det mulig å øke bevilgningene. Domstolene har vært fremme. Men over tid mener jeg det er riktig at man også i staten henter ut en effektiviseringsgevinst.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.