JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV mener utesteder uten tarifflønn bør miste skjenkebevillingen:

Kjøper du øl på utesteder uten minstelønn? Flere politikere vil frata dem skjenkebevillingen

Utesteder som ikke har tarifflønn, er heller ikke skikket til å servere alkohol, mener SV.
Det er på tide å endre reglene sånn at det blir umulig å omgå loven i utelivsbransjen, krever SVs Sheida Sangtarash.

Det er på tide å endre reglene sånn at det blir umulig å omgå loven i utelivsbransjen, krever SVs Sheida Sangtarash.

Erlend Angelo

aslak@lomedia.no

– Det skal ikke være mulig å bryte loven på denne måten. Da skulle det bare mangle at utesteder også nektes eller fratas skjenkebevillingen hvis de bryter reglene, sier SVs Sheida Sangtarash til FriFagbevegelse.

3 av 10 bryter loven

I januar i fjor ble minstelønna allmenngjort. Det betyr at ansatte i barer, restauranter og andre utesteder har krav på minst 161 kroner og 87 øre i timen. I fjor kontrollerte Arbeidstilsynet dette i 509 tilsyn, og funnene viser at tre av ti virksomheter bryter loven om allmenngjort lønn.

Allmenngjøring innebærer at lønns- og arbeidsvilkår etter tariffavtalen gjøres gjeldende for alle som jobber i bransjen, også uorganiserte. Omfanget av lovbrudd i utelivsbransjen er likevel stort.

– Det er på tide å endre reglene sånn at det blir umulig å omgå loven, påpeker SV-politikeren.

Hun sitter på en av arbeiderbevegelsens favorittbarer i Oslo, «Internasjonalen» på Youngstorget, for å fortelle om partiets forslag i kampen mot useriøsitet og sosial dumping i arbeidslivet. Nå har eierne og de ansatte ved utestedet blitt enige om å få på plass en tariffavtale.

Frisørene i Cutters får tariffavtale

Minimumskrav fra SV

Verre er forholdene totalt sett i utelivsbransjen. Åtte av ti virksomheter bryter arbeidsmiljøloven. De vanligste lovbruddene er mangelfulle arbeidsavtaler, uforsvarlige arbeidstider, manglende HMS-opplæring hos leder og verneombud og at ansatte ikke får den overtidsbetalingen de skal ha.

Det er derfor SV og stortingsrepresentant Sheida Sangtarash vil ha følgende minimumskrav:

• Utestedet må dokumentere at arbeidsmiljøloven og regelverk overholdes

• Ansatte i utelivsbransjen må få minst allmenngjort minstelønn

– Etter høstens lokalvalg skal skjenkebevillingen behandles på nytt, og min oppfordring er at kommunene innfører krav om at utestedene følger loven, sier Sangtarash.

– Min jobb som stortingspolitiker er å stille spørsmål, følge med i utviklingen og fremme forslag som kan gi likeverdighet i kommunene. Vi kan ikke godta at ansatte blir underbetalt, eller at aktører tjener penger på å underbetale de ansattes arbeid, understreker hun.

Vanessa og Ida er de første hudpleierne i Norge som er sikret minstelønn

Høyre er med

Høyres ledende arbeidslivspolitiker, Heidi Nordby Lunde, stiller seg bak SVs krav i utelivsbransjen.

– Jeg mener anstendige lønns- og arbeidsforhold skal være en del av vurderingen for å få skjenkebevilling. Da får også eierne et økonomisk incentiv for å ansette en daglig leder som sørger for nettopp det. Men det bør være opp til kommunene, sier Høyre-politikeren til FriFagbevegelse.

I Stavanger har allerede SV i samarbeid med Ap og Rødt tatt grep. De tre partiene vil bruke den kommunale skjenkekontrollen til å sjekke lønningene i utelivsbransjen. Uten tarifflønn bør skjenkebevillingen ryke, mener partiene. Kravet er blitt omtalt i Stavanger Aftenblad.

Polsk firma fikk rekordbot for underbetaling av ansatte

Unge er særlig utsatt

Sangtarash lover at SV vil ta affære overfor de utestedene som betaler luselønn til sine ansatte. Det gjelder først og fremst i de kommunene der partiet havner i flertall etter høstens valg.

– Vi ønsker å straffe aktører som driver med rovdrift av ansatte i utelivsbransjen. I dag er det mange utesteder som utnytter unge som er i sin første jobb på denne måten, påpeker hun.

– Stedene som driver useriøst, er med på å ødelegge omdømmet for en hel bransje. Vi kan ikke pålegge noen å organisere seg, verken ansatte eller arbeidsgivere, men det er en oppfordring fra oss. Da vil unge få et bedre og mer rettferdig møte med arbeidslivet, sier SV-politikeren.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse