Skjønnhetsbransjen:
Vanessa og Ida er de første hudpleierne i Norge som er sikret minstelønn
De var villige til å streike, men nå har de to hudpleierne fått tariffavtale. – De har vært foregangsfolk i en bransje som trenger det, sier arbeidslivsekspert.
FØRSTE I LANDET: Vanessa Carvalho og Ida Haddock Kristoffersen jobber på Waxing Palace, som blir landets første skjønnhetssalong med tariffavtale: -Vi vil si takk til de tillitsvalgte og Fagforbundet, vi hadde ikke greid dette alene.
Øystein Windstad
oystein.windstad@fagbladet.no
Vanessa Carvalho og Ida Haddock Kristoffersen blir de første hudpleierne i Norge som er sikret minstelønn.
Fagforbundet varslet nylig om det som ville blitt Norges første streik i en skjønnhetssalong.
Men onsdag kveld ble det klart at det ikke ble streik, etter at arbeidsgiveren meldte seg inn i NHO.
– Dette er på tide og veldig viktig. Jeg har jobbet som hudpleier i 18 år i fire forskjellige land. Norge er det første landet hvor jeg ikke var sikret minstelønn eller tariffavtale, sier portugisiske Vanessa Carvalho som jobber i Waxing Palace i Oslo.
Carvalho ble nylig den første tillitsvalgte i en norsk skjønnhetssalong.
• Joslin risikerte lønnstrekk hvis hun snakket med kollegaer om lønna
– Vanskelig bransje
Stig Berntsen er tillitsvalgt i Fagforbundet Helse, Sosial og Velferd, Oslo. Han har jobbet aktivt med å verve medlemmer i skjønnhetsbransjen det siste året:
– Denne bransjen skiller seg ut. Det har vært et helt fullstendig uregulert område uten minstelønn eller tariffavtaler. Det betyr at det har vært fritt fram for hva som helst. Det har vi også sett, sier Berntsen og viser til avsløringer om at arbeidere risikerte lønnstrekk på 5.000 i måneden om de snakket om lønna si til noen.
Saken fortsetter under bildet.
FEIRER: Stig Berntsen og Stine Westrum i Fagforbundet Oslo er glade etter at de har vært med å få på plass norges første tariffavtale på en skjønnhetssalong.
Øystein Windstad
Håper flere arbeidsgivere følger
Tidligere varslet Ap-nestleder Hadia Tajik at hun vil ta opp forholdene i skjønnhetsbransjen med regjeringen. Stine Westrum er leder for Fagforbundet Helse, Sosial og Velferd, Oslo. Hun forteller tariffavtalen på Waxing Palace i Oslo er en seier.
– Disse damene er med på å skrive historie. Dette er tre supre hudpleiere som har gått i front og sørget for at vi har fått en avtale. En avtale vil ikke endre bransjen i seg selv, men vi har forventninger om at en regulering vil kunne gi bedre lønnsvilkår, og selvsagt gi de ansatte innflytelse. Dette en viktig kamp, fordi vi håper at dette vil føre til flere avtaler og økt organisering ellers i bransjen. For oss er dette bare starten, sier Westrum.
• Hadia Tajik med kritiske spørsmål til arbeidsministeren om skjønnhetsbransjen
Forsker: – Stor betydning
Arbeidslivsekspert Elin Ørjasæter har omtalt forholdene på skjønnhetssalongene som kvinnenes byggebransje. Ørjasæter mener den nye tariffavtalen er av stor relevans.
– De har turt å varsle streik. De har vært foregangsfolk i en bransje som trenger det. Dette har stor betydning og er historisk fordi det er den første avtalen. Jeg vil rose arbeidstakerne som har gjort pionerarbeid. Jeg håper dette er starten for at det blir større tariffdekning, sier Ørjasæter og legger til:
– Fagforbundet fortjener ros, fordi de tørr å gå inn i en såpass vanskelig bransje. Det er en blanding av flinke arbeidsomme næringsdrivende som virkelig gjør sitt beste for å gi arbeidstakere gode vilkår i en vanskelig næring, til kjeltringer som utnytter folk, sier Ørjasæter som underviser i personalledelse på Høyskolen i Kristiania og har skrevet lærebøker i arbeidsrett.
– Håper en flamme er tent
Fagforbundet-medlemmene Vanessa Carvalho og Ida Haddock Kristoffersen sier det ikke var enkelt å varsle streik.
– Vårt hovedmål har vært å kjempe for ordnede lønns- og arbeidsforhold. Ikke bare for oss selv, men for alle våre kollegaer i hele skjønnhetsbransjen. Målet er å sikre anstendige og fornuftige forhold. Vi håper vi har startet en liten flamme som kan bre seg.