JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet og første nestleder i finanskomiteen, Rigmor Aasud.

Finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet og første nestleder i finanskomiteen, Rigmor Aasud.

Pål Andreassen (arkivfoto)

Obligatorisk tjenestepensjon:

Lavtlønte, ungdom og deltidsansatte må få pensjon fra første krone, mener Ap og SV

To partiledere og nestlederen i finanskomiteen ber Stortinget sørge for tjenestepensjon fra første krone.20.04.2018
11:37
20.04.2018 14:00

helge@lomedia.no

I dag må du tjene 1 ganger grunnbeløpet i folketrygden (omtrent 93 000 kroner) før du har krav på å begynne opptjeningen av pensjonspoeng – obligatorisk tjenestepensjon. Det rammer lavtlønte.

– Slik pensjonsordningene er rigget nå, kan jeg egentlig ikke se hvilke argumenter som gjør at denne pensjonen skal ha et lavere grunnlag enn andre, sier finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet og første nestleder i finanskomiteen, Rigmor Aasrud, til FriFagbevegelse.no.

Du må også være over 20 år og ha en stilling på over 20 prosent. Det rammer ungdom og deltidsansatte.

Det vil Arbeiderpartiet og Sosialistisk venstreparti nå gjøre noe med. Sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre, SV-leder Audun Lysbakken, Ap-nestleder Hadia Tajik og stortingsrepresentant Lise Christoffersen (Ap) står Aasrud bak lovforslaget som vil sikre at alle har krav på pensjonsopptjening fra første krone.

Dersom de får med seg tidligere regjeringspartner Senterpartiet, er det opp til Kristelig Folkeparti om forslaget får flertall eller ikke. Til VG sier partiet at saken enda ikke er diskutert internt i partiet.

Regjeringen taus om pensjon fra første krone

Rettferdig

Arbeiderpariet har programfestet dette. Finansminister Siv Jensen har også varslet et lovforslag som skal endre pensjonsordningen, men har bare hørt på en del av forslagene som en arbeidsgruppe har levert.

– Finansministeren har varslet et lovforslag om pensjonskonto «med mer». Hun har hørt arbeidsgruppa på to områder: opprettelse av en individuell pensjonskonto og en fjerning av 12 måneders-regelen. Man kan si at hun har glemt «med mer». Derfor ønsker vi nå en vurdering av de andre områdene som er omtalt.

– Vi synes det er rettferdig at du får pensjonspoeng fra første krone. Det gjør du hvis kravet om å ha tjent 1 G fjernes. Da får vi en obligatorisk tjenstespensjon som har det samme grunnlaget som folketrygden, AFP (avtalefestet pensjon, red.mrk.) og offentlig tjenestepensjon. Da vil det også være lettere å bytte mellom offentlig og privat arbeidsgiver, og du får en pensjonsordning som er mer sømløs, mener Rigmor Aasrud.

– Vil overraske meg om noen partier er uenige i at pensjon fra første krone er rettferdig

Partene er uenig

Det er allerede mulig å gi pensjonspoeng fra første krone. Hvis bedriftene gjøre det, vil det koste bedriften mellom i underkant av 2000 og 6000 kroner avhengig av hvor høy innbetaling bedriften har valgt. I obligatorisk tjenestepensjon kan man velge å betale inn mellom 2–7 prosent av pensjonsgrunnlaget. Det er kostnader bedriftene kan trekke fra på skatten.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen håper flertallet på Stortinget støtter opp om dette forslaget.

– Jeg er veldig glad for at Arbeiderpartiet og SV nå fremmer et forslag som vil bidra til å rette opp en av urettferdighetene i dagens pensjonssystem. Det er et forslag som vil gjøre at de lavest lønte vil få den pensjonen de fortjener. Det er myndighetenes ansvar å sørge for ytelser som sikrer en rettferdig pensjon, sier Gabrielsen til FriFagbevegelse.no.

Leder i Norsk Industri, Stein-Lier Hansen, håper derimot Stortingsflertallet ikke påfører arbeidsgiversiden utgiftene endringene i obligatorisk tjenestepensjon medfører. Han opplyser til VG at industribedriftene er inne i kostbare omstillingsprosesser, med tilpasninger til nye markeder og klimautfordringene.

• Hva er obligatorisk tjenestepensjon? Sjekk tariffleksikonet

For to år siden

Det var under meklingen for to år siden de henvendte seg til statsministeren om at partene ønsket et lovarbeid med sikte på å modernisere pensjonsordningene i privat sektor.

På bakgrunn av henvendelsen ble det nedsatt en arbeidsgruppe som utredet om arbeidstakere i bedrifter med en innskuddspensjonsordning bør få adgang til å opprette en individuell pensjonskonto. Arbeidsgruppen utredet også om arbeidstakere bør få pensjon også for arbeidsforhold kortere enn 12 måneder, og om det bør gis medlemskap i pensjonsordningen for arbeidstakere under 20 år og for arbeidstakere med stillingsandeler under 20 prosent.

Arbeidsgruppen utredet også om arbeidstakere skal sikres pensjonsopptjening fra første krone gjennom å endre regelen om at arbeidsgiver ikke har plikt til å betale innskudd for inntekt under 1 G.

Arbeidsgruppen leverte sin rapport i desember 2016, og den beskrev der ulike alternative løsninger og har utredet de økonomiske konsekvensene av mulige endringer.

– Nok en gang blir ungdom pensjonstapere, sier ungdomsleder

Årets mekling

Under årets forhandlinger og senere mekling var det helt uaktuelt for NHO å gå med på kravet fra LO om en obligastorisk tjenestepensjon som gir opptjening fra første krone og første time.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen varslet umiddelbart at LO ikke kommer til å la dette spørsmålet ligge.

– Snart kommer det opp til politisk behandling i Stortinget. Da vil vi jobbe overfor det politiske miljøet for å sikre at disse siste brikkene faller på plass. Da vil pensjon fra første krone være sikret lovmessig, oppsummerte Gabrielsen etter at oppgjøret var i havn.

Usosialt?

Spørsmålet har allerede vært en runde i spørretimen på Stortinget. Hverken Siv Jensen (FrP) eller Anniken Hauglie (H) ville svare på spørsmål om dagens obligatoriske tjenestepensjon er sosialt uheldig.

SVs finanspolitiske talsperson mente det var skremmende at regjeringen ikke en gang kan svare på om dagens tjenestepensjon er usosial.

– Vi snakker om den gruppen i arbeidslivet som har størst behov. De som ikke har hatt noen lønnsvekst de siste årene. De som har de tyngste yrkene. De som kommer til å få mindre pensjon i framtiden. De må i det minste få tjene opp pensjon i starten av den jobben de har, sa Kaski til FriFagbevegelse.no.

Få nyhetsbrevet vårt

• Følg oss på Facebook og Twitter

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Forslaget lyder som følger:

«Stortinget ber regjeringen snarest fremme forslag om å innføre individuell pensjonskonto.

Stortinget ber regjeringen ved forslaget om å innføre individuell pensjonskonto fremme forslag om lovendringer for pensjonsordningene i privat sektor som sikrer at: pensjonsopptjening starter fra første krone man får i lønn.

- det gis medlemskap i pensjonsordning også for lavere stillingsandeler enn 20 prosent.

- det gis medlemskap i pensjonsordning også for arbeidstaker under 20 år.

- det gis pensjon ved fratreden også for arbeidsforhold som varer kortere enn 12 måneder.»

Eggum glad for Ap og SVs pensjonsforslag

Jørn Eggum hilser pensjonsforslaget fra Ap og SV velkommen. Partiene ønsker å sikre pensjonsopptjening fra første krone i obligatorisk tjenestepensjon.

HANNE KULLERUD NIELSEN

hanne@lomedia.no

Fellesforbundets leder Jørn Eggum uttaler at det kun er én grunn til at dagens ordning er som den er: – Nemlig å holde pensjonen til de lavest lønnende nede. Det er urettferdig, usosialt og skammelig dårlig fordelingspolitikk, sier Eggum.

Venter på KrF

Han applauderer lovforslaget fra Ap og SV og sier det nå er opp til Stortingets flertall å avgjøre saken.

– Jeg har en magefølelse på at KrF nok en gang kan havne på vippen. De har lange tradisjoner på å tenke sosialt og løfte de som har minst, så her tror jeg det er gode muligheter for at de støtter forslaget, sier Eggum.

Han påpeker at et høyere pensjonsnivå vil ha mye å si for mange ansatte, og særlig lavtlønte, i privat sektor. I tillegg er dette viktig for å sikre et seriøst arbeidsliv, mener han.

Spekulerer

– Vi ser i dag at bedrifter skaffer seg konkurransefortrinn gjennom å spekulere i lave stillingsprosenter og korte ansettelser, for å slippe å betale tjenestepensjon. Det vil man effektivt kunne sette en stopper for gjennom denne lovendringen. Om man i tillegg får på plass en tilsynsordning og sanksjoner for de som lurer seg unna, er vi godt på vei, sier han.

Forbundslederen er ikke i tvil om at om dette blir vedtatt, så vil det både løfte de som har minst og seriøsiteten i arbeidslivet, og at det blir en vinn-vinn situasjon både for arbeidsgivere, arbeidstaker og Norge.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
20.04.2018
11:37
20.04.2018 14:00Mest lest

Leif Martin Kirknes

– Vi skal ikke plage kundene, sier kraftsjefen. Dette strømselskapet er ikke som alle andre

LO-sekretær

LO-sekretær

Jan-Erik Østlie

Strømsjokket: – Vi kan prise oss lykkelige over det statlige eierskapet, sier LO-sekretær

Tonje Paulsen Solem

Anna (59) kan miste jobben hvis Norgesplaster flagges ut til Spania: – Det var sjokk og fortvilelse

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Girteka anmeldes regelmessig for brudd på kabotasjereglene i Norge. Nå går politiet til sak mot selskapet på bakgrunn av 11 forhold.

Stein Inge Stølen

Transportgigant har kjørt ulovlig i Norge, ifølge politiet. Nå må selskapet møte i retten

Kommentar

Jonas Gahr Støre var statsråd i Jens Stoltenbergs andre regjering.

Jonas Gahr Støre var statsråd i Jens Stoltenbergs andre regjering.

Håvard Sæbø

«Kameraderi i et lite land»

En handlingsplan mot sosial dumping i transportnæringen er nå på trappene. (Illustrasjonsfoto)

En handlingsplan mot sosial dumping i transportnæringen er nå på trappene. (Illustrasjonsfoto)

Stein Inge Stølen

Regjeringen til kamp mot sosial dumping: Nye regler kan berøre titusener av kjøretøy og eiere

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

BARNEVERN-JUS: - Barnevernet er ikke rettslig forpliktet til å finne et fosterhjem med samme kulturelle bakgrunn som barnets foreldre har, men må gjøre en innsats for å finne det, påpeker jus-professor Elisabeth Gording Stang.

Nadia Frantsen

Tvangsadoptert fra muslimsk til kristent hjem: Dette betyr dommen fra Strasbourg for barnevernet

SLITEN OG REDD: Kirsten Jakobsen jobber i en privat barnehage i Oslo. Hun har fått long covid og er livredd for ny smitterunde.

SLITEN OG REDD: Kirsten Jakobsen jobber i en privat barnehage i Oslo. Hun har fått long covid og er livredd for ny smitterunde.

Privat

Barnehagelærer Kirsten sliter med langvirkninger etter korona: – I helgene er jeg helt ødelagt

–  Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

– Strømsjokket vil gi lavere lønninger, advarer Hogne Hongset.

Jan-Erik Østlie

Eksperten fikk rett da han advarte mot høye strømpriser. Nå advarer han om lavere lønninger

Yngvil Mortensen

Ingrid (32) måtte kjempe i seks år for å klare å overbevise Nav

Helge Rønning Birkelund

Kim André og Jøran har fått nok: I dag reiser de til Stortinget for å markere for kulturlivet

Leif Martin Kirknes

Innfører forbud mot bemanningsbransjen i Oslo-området

Ole Palmstrøm

100-dagersplanen punkt for punkt: Slik har det gått med løftene fra Ap

Jan-Erik Østlie

Arbeidstilsynet har sviktet ansatte i skoler og barnehager, mener Skolenes landsforbund

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

TOPRISSYSTEM: Strømmen folk trenger til å varme opp huset og koke kaffe, må koste mindre enn strøm til boblebad og annet «luksusforbruk», mener SV.

Håvard Sæbø

SV går inn for statlig strømselskap og toprissystem

Debatt

TIL SPANIA: Norgesplaster vurderer utflagging. Det får Rødts Mimir Kristjánsson til å reagere.

TIL SPANIA: Norgesplaster vurderer utflagging. Det får Rødts Mimir Kristjánsson til å reagere.

Tonje Paulsen Solem og Norgesplaster

«Skal vi ikke lage ting her i landet lenger?»

Jan-Erik Østlie

De skyhøye strømprisene har gjort noe med Jørn Eggum

IKKE BESTEMT SEG: Peggy Hessen Følsvik har ikke avgjort om hun stiller til gjenvalg som LO-leder, dersom det er ønske om det.

IKKE BESTEMT SEG: Peggy Hessen Følsvik har ikke avgjort om hun stiller til gjenvalg som LO-leder, dersom det er ønske om det.

Leif Martin Kirknes

Hvem skal lede LO til 2025? I år skal valgkomiteen jobbe på en ny måte

Nettselskapene skyldte norske strømkunder over 1,7 milliarder kroner ved utgangen av 2020

Nettselskapene skyldte norske strømkunder over 1,7 milliarder kroner ved utgangen av 2020

colourbox.com

Nettselskap har skyldt norske strømkunder penger i over ti år

KONKURRANSEVRIDNING: Hver vinter står dårlig skodde utenlandske lastebiler fast på norsk vinterføre. Mange av dem får heller ikke lovpålagt lønn, og konkurrerer dermed ut norsk transportbransje. Det håper norsk transportbransje skal bli bedre med en ny handlingsplan mot sosial dumping i transportsektoren.

KONKURRANSEVRIDNING: Hver vinter står dårlig skodde utenlandske lastebiler fast på norsk vinterføre. Mange av dem får heller ikke lovpålagt lønn, og konkurrerer dermed ut norsk transportbransje. Det håper norsk transportbransje skal bli bedre med en ny handlingsplan mot sosial dumping i transportsektoren.

Statens Vegvesen, Region Vest (illustrasjonsfoto)

Utenlandske sjåfører har lenge jobbet ulovlig på norske veier. Nå krever partene at regjeringen blir tøffere


Flere saker