JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet og første nestleder i finanskomiteen, Rigmor Aasud.

Finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet og første nestleder i finanskomiteen, Rigmor Aasud.

Pål Andreassen (arkivfoto)

Obligatorisk tjenestepensjon:

Lavtlønte, ungdom og deltidsansatte må få pensjon fra første krone, mener Ap og SV

To partiledere og nestlederen i finanskomiteen ber Stortinget sørge for tjenestepensjon fra første krone.20.04.2018
11:37
20.04.2018 14:00

helge@lomedia.no

I dag må du tjene 1 ganger grunnbeløpet i folketrygden (omtrent 93 000 kroner) før du har krav på å begynne opptjeningen av pensjonspoeng – obligatorisk tjenestepensjon. Det rammer lavtlønte.

– Slik pensjonsordningene er rigget nå, kan jeg egentlig ikke se hvilke argumenter som gjør at denne pensjonen skal ha et lavere grunnlag enn andre, sier finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet og første nestleder i finanskomiteen, Rigmor Aasrud, til FriFagbevegelse.no.

Du må også være over 20 år og ha en stilling på over 20 prosent. Det rammer ungdom og deltidsansatte.

Det vil Arbeiderpartiet og Sosialistisk venstreparti nå gjøre noe med. Sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre, SV-leder Audun Lysbakken, Ap-nestleder Hadia Tajik og stortingsrepresentant Lise Christoffersen (Ap) står Aasrud bak lovforslaget som vil sikre at alle har krav på pensjonsopptjening fra første krone.

Dersom de får med seg tidligere regjeringspartner Senterpartiet, er det opp til Kristelig Folkeparti om forslaget får flertall eller ikke. Til VG sier partiet at saken enda ikke er diskutert internt i partiet.

Regjeringen taus om pensjon fra første krone

Rettferdig

Arbeiderpariet har programfestet dette. Finansminister Siv Jensen har også varslet et lovforslag som skal endre pensjonsordningen, men har bare hørt på en del av forslagene som en arbeidsgruppe har levert.

– Finansministeren har varslet et lovforslag om pensjonskonto «med mer». Hun har hørt arbeidsgruppa på to områder: opprettelse av en individuell pensjonskonto og en fjerning av 12 måneders-regelen. Man kan si at hun har glemt «med mer». Derfor ønsker vi nå en vurdering av de andre områdene som er omtalt.

– Vi synes det er rettferdig at du får pensjonspoeng fra første krone. Det gjør du hvis kravet om å ha tjent 1 G fjernes. Da får vi en obligatorisk tjenstespensjon som har det samme grunnlaget som folketrygden, AFP (avtalefestet pensjon, red.mrk.) og offentlig tjenestepensjon. Da vil det også være lettere å bytte mellom offentlig og privat arbeidsgiver, og du får en pensjonsordning som er mer sømløs, mener Rigmor Aasrud.

– Vil overraske meg om noen partier er uenige i at pensjon fra første krone er rettferdig

Partene er uenig

Det er allerede mulig å gi pensjonspoeng fra første krone. Hvis bedriftene gjøre det, vil det koste bedriften mellom i underkant av 2000 og 6000 kroner avhengig av hvor høy innbetaling bedriften har valgt. I obligatorisk tjenestepensjon kan man velge å betale inn mellom 2–7 prosent av pensjonsgrunnlaget. Det er kostnader bedriftene kan trekke fra på skatten.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen håper flertallet på Stortinget støtter opp om dette forslaget.

– Jeg er veldig glad for at Arbeiderpartiet og SV nå fremmer et forslag som vil bidra til å rette opp en av urettferdighetene i dagens pensjonssystem. Det er et forslag som vil gjøre at de lavest lønte vil få den pensjonen de fortjener. Det er myndighetenes ansvar å sørge for ytelser som sikrer en rettferdig pensjon, sier Gabrielsen til FriFagbevegelse.no.

Leder i Norsk Industri, Stein-Lier Hansen, håper derimot Stortingsflertallet ikke påfører arbeidsgiversiden utgiftene endringene i obligatorisk tjenestepensjon medfører. Han opplyser til VG at industribedriftene er inne i kostbare omstillingsprosesser, med tilpasninger til nye markeder og klimautfordringene.

• Hva er obligatorisk tjenestepensjon? Sjekk tariffleksikonet

For to år siden

Det var under meklingen for to år siden de henvendte seg til statsministeren om at partene ønsket et lovarbeid med sikte på å modernisere pensjonsordningene i privat sektor.

På bakgrunn av henvendelsen ble det nedsatt en arbeidsgruppe som utredet om arbeidstakere i bedrifter med en innskuddspensjonsordning bør få adgang til å opprette en individuell pensjonskonto. Arbeidsgruppen utredet også om arbeidstakere bør få pensjon også for arbeidsforhold kortere enn 12 måneder, og om det bør gis medlemskap i pensjonsordningen for arbeidstakere under 20 år og for arbeidstakere med stillingsandeler under 20 prosent.

Arbeidsgruppen utredet også om arbeidstakere skal sikres pensjonsopptjening fra første krone gjennom å endre regelen om at arbeidsgiver ikke har plikt til å betale innskudd for inntekt under 1 G.

Arbeidsgruppen leverte sin rapport i desember 2016, og den beskrev der ulike alternative løsninger og har utredet de økonomiske konsekvensene av mulige endringer.

– Nok en gang blir ungdom pensjonstapere, sier ungdomsleder

Årets mekling

Under årets forhandlinger og senere mekling var det helt uaktuelt for NHO å gå med på kravet fra LO om en obligastorisk tjenestepensjon som gir opptjening fra første krone og første time.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen varslet umiddelbart at LO ikke kommer til å la dette spørsmålet ligge.

– Snart kommer det opp til politisk behandling i Stortinget. Da vil vi jobbe overfor det politiske miljøet for å sikre at disse siste brikkene faller på plass. Da vil pensjon fra første krone være sikret lovmessig, oppsummerte Gabrielsen etter at oppgjøret var i havn.

Usosialt?

Spørsmålet har allerede vært en runde i spørretimen på Stortinget. Hverken Siv Jensen (FrP) eller Anniken Hauglie (H) ville svare på spørsmål om dagens obligatoriske tjenestepensjon er sosialt uheldig.

SVs finanspolitiske talsperson mente det var skremmende at regjeringen ikke en gang kan svare på om dagens tjenestepensjon er usosial.

– Vi snakker om den gruppen i arbeidslivet som har størst behov. De som ikke har hatt noen lønnsvekst de siste årene. De som har de tyngste yrkene. De som kommer til å få mindre pensjon i framtiden. De må i det minste få tjene opp pensjon i starten av den jobben de har, sa Kaski til FriFagbevegelse.no.

Få nyhetsbrevet vårt

• Følg oss på Facebook og Twitter

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Forslaget lyder som følger:

«Stortinget ber regjeringen snarest fremme forslag om å innføre individuell pensjonskonto.

Stortinget ber regjeringen ved forslaget om å innføre individuell pensjonskonto fremme forslag om lovendringer for pensjonsordningene i privat sektor som sikrer at: pensjonsopptjening starter fra første krone man får i lønn.

- det gis medlemskap i pensjonsordning også for lavere stillingsandeler enn 20 prosent.

- det gis medlemskap i pensjonsordning også for arbeidstaker under 20 år.

- det gis pensjon ved fratreden også for arbeidsforhold som varer kortere enn 12 måneder.»

Eggum glad for Ap og SVs pensjonsforslag

Jørn Eggum hilser pensjonsforslaget fra Ap og SV velkommen. Partiene ønsker å sikre pensjonsopptjening fra første krone i obligatorisk tjenestepensjon.

HANNE KULLERUD NIELSEN

hanne@lomedia.no

Fellesforbundets leder Jørn Eggum uttaler at det kun er én grunn til at dagens ordning er som den er: – Nemlig å holde pensjonen til de lavest lønnende nede. Det er urettferdig, usosialt og skammelig dårlig fordelingspolitikk, sier Eggum.

Venter på KrF

Han applauderer lovforslaget fra Ap og SV og sier det nå er opp til Stortingets flertall å avgjøre saken.

– Jeg har en magefølelse på at KrF nok en gang kan havne på vippen. De har lange tradisjoner på å tenke sosialt og løfte de som har minst, så her tror jeg det er gode muligheter for at de støtter forslaget, sier Eggum.

Han påpeker at et høyere pensjonsnivå vil ha mye å si for mange ansatte, og særlig lavtlønte, i privat sektor. I tillegg er dette viktig for å sikre et seriøst arbeidsliv, mener han.

Spekulerer

– Vi ser i dag at bedrifter skaffer seg konkurransefortrinn gjennom å spekulere i lave stillingsprosenter og korte ansettelser, for å slippe å betale tjenestepensjon. Det vil man effektivt kunne sette en stopper for gjennom denne lovendringen. Om man i tillegg får på plass en tilsynsordning og sanksjoner for de som lurer seg unna, er vi godt på vei, sier han.

Forbundslederen er ikke i tvil om at om dette blir vedtatt, så vil det både løfte de som har minst og seriøsiteten i arbeidslivet, og at det blir en vinn-vinn situasjon både for arbeidsgivere, arbeidstaker og Norge.

20.04.2018
11:37
20.04.2018 14:00Mest lest

De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.

De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.

Hanna Skotheim

Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Jan-Erik Østlie

Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

Ole Palmstrøm

Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor

KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.

KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.

Eirik Dahl Viggen

«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Anne Myklebust Odland

Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til

SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.

SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.

Alf Ragnar Olsen

Rebecca (22) er Norges yngste yrkessjåfør. Her er hennes melding til jenter som vurderer yrket

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Jan Kåre Ness

Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Colourbox

Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar

– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.

– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.

Hanna Skotheim

Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne

Per Flakstad

Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai

Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.

Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.

Simen Aker Grimsrud

Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil

Ole Palmstrøm

Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn

SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.

SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

Ylva Seiff Berge

Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer

Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.

Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.

Erlend Angelo

Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten

ERFAREN:  – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.

ERFAREN: – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.

Brian Cliff Olguin

Torbjørn (92) har vært fagorganisert i snart 70 år. Her er hans beste råd

North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.

North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.

Statnett

Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet

Brian Cliff Olguin

Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund

Alf Ragnar Olsen

Oslo rammes først hvis det blir streik i staten

Aldri har nordmenn fått mer i bonus. Fra 2020 til 2021 økte bonusutbetalingene med 6,1 milliarder kroner.

Aldri har nordmenn fått mer i bonus. Fra 2020 til 2021 økte bonusutbetalingene med 6,1 milliarder kroner.

Brian Cliff Olguin

Ikke alle bonuser virker, advarer forsker. Her er noen tabber


Flere saker