Forbanna etter enigheten i tariffoppgjøret:
– Nok en gang blir ungdom pensjonstapere, sier ungdomsleder
Kravet om pensjon fra første krone ble solgt vekk altfor kjapt, mener lederen for det sentrale ungdomsutvalget i Fellesforbundet, Lene Myrvold. Hun vil stemme nei i uravstemninga.
STEMMER NEI: Ungdomsleder Lene Myhrvold i Fellesforbundet mener enigheten i tariffoppgjøret sender et signal om at pensjon fra første krone ikke er så viktig for LO. Derfor hadde hun håpet på sterkere lut for å få gjennom dette kravet. Nå stemmer hun nei i uravstemninga.
Erlend Angelo
eline@lomedia.no
– LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sier at dagens pensjonsordning er «blodig urettferdig». Likevel ender vi opp uten at det blir noe resultat på obligatorisk tjenestepensjon (OTP). Det gjør meg rett og slett forbanna!
Det sier Lene Myhrvold, som nylig ble valgt som leder for det sentrale ungdomsutvalget i Fellesforbundet. Hun registerer at mange er fornøyde med årets tariffoppgjør. Selv er hun svært skuffa over at det hun mener var et opplagt ungdomskrav, kravet om pensjonsopptjening fra første krone, ikke førte fram.
• Etter 15 timer på overtid kom LO og NHO fram til enighet
– Dette var et sterkt krav som er viktig for vår pensjonsframtid, men det ser ut som det ble solgt unna ganske fort. Jeg synes LO skulle stått hardere på i denne saken, sier Myhrvold.
Hun kommer til å legge en nei-seddel i urna når det blir uravstemning i hennes bedrift om denne delen av tariffoppgjøret.
Skuffelsen vokser
Myhrvold, som er operatør på Kongsberg Automotive på Raufoss, sier at selv om hun innser at forhandlinger kan være vanskelige, er hun dypt skuffa over at LO aksepterte å ikke komme noen vei med pensjon fra første krone.
– Jeg sitter igjen med en liten følelse av skuffelse som stadig vokser seg større. Da det ble et samordnet oppgjør i år, tenkte jeg at LO endelig skulle vise handlekraft og muskler. I stedet ender vi opp med å gi noen kloremerker, men får like mange tilbake.
• Følg Magasinet for fagorganiserte på Facebook
Ille for dagens ungdommer
Innføringen av levealdersjusteringa i pensjonssystemet slår ekstremt hardt ut for dem som er unge i dag, konstaterer Myhrvold. Dermed er det dobbelt forsmedelig at ikke det arbeidet de faktisk gjør gir noen uttelling på pensjon.
– Dagens ordning rammer lærlinger og folk med små stillingsbrøker. Flesteparten som begynner i lære er under 20 år – hvilket betyr at de ikke har rett på OTP i læretiden som er lønnet. Og hvor mange 19,5 prosent-stillinger finnes det egentlig? Listen er lang, sier Myhrvold.
Hun peker også på at ungdom står overfor valget mellom å spinke og spare til pensjon eller å bli pensjonstapere. Og dette er, nettopp, blodig urettferdig.
– Vi hører argumentasjon om at generasjoner som må leve lenger, også må jobbe lenger. Men yrkene er de samme. Selv med en mer effektiv utførelse og belastningshåndtering, mener jeg at det bør være en norm for hvor lenge man skal jobbe før man, etter et langt liv i arbeidslivet, har rett til å gå av med pensjon. Og da med to tredjedeler av lønnen, slik som det opprinnelig var tenkt.
Skuffende signal til Stortinget
Diskusjonen om å lovfeste pensjon fra første krone er også i gang på Stortinget, og opposisjonen har varsla at dette blir en viktig sak for dem framover.
Derfor synes Lene Myhrvold at det er ekstra skuffende at signalet fra årets tariffoppgjør var at dette er en sak LO kan leve med at blir ofret.
– Jeg er redd for at politikerne tenker at når ikke LO står opp for pensjon fra første krone: «Hvorfor skal vi gjøre det?».
• Regjeringen taus om pensjon fra første krone
En streik verdig
Ungdomslederen understreker at streik er et kampmiddel som bare skal brukes når det er «høyst nødvendig».
– Er det høyst nødvendig å bruke det nå? Kravet om pensjon fra første krone kom første gang i frontfagsforhandlingene i 2016, hvor partene sendte det til utredning på Stortinget. De var ikke villig til å bevege seg i år, så ja – kanskje en streik må til nå.
Myhrvold har ingen tiltro til at myndighetene vil komme med en bedre løsning, enn det LO krevde før oppgjøret startet.
– Noen krav er ufravikelige, og det burde dette vært også.
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.