JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ISRAEL-BOIKOTT: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen kommer til kongressen til Den internasjonale fagbevegelsen i desember der norsk LO skal legge fram forslag om boikott av Israel. Målet med boikott er å få slutt på Israels okkupasjon og annektering av palestinsk land.

ISRAEL-BOIKOTT: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen kommer til kongressen til Den internasjonale fagbevegelsen i desember der norsk LO skal legge fram forslag om boikott av Israel. Målet med boikott er å få slutt på Israels okkupasjon og annektering av palestinsk land.

Ole Palmstrøm

LO vil bruke boikott for å presse Israel ut av Vestbredden og oppheve blokaden av Gaza

Slik skal LO jobbe for boikott av Israel

Her er boikott-tiltakene mot Israel som LO-toppene ble enige om i dag.11.06.2018
16:17
11.06.2018 16:20

yngvil@lomedia.no

I dag samlet toppene i LO og LO-forbundene seg om en lang rekke tiltak som LO skal jobbe for med sikte på å boikotte Israel.

LOs internasjonale avdeling har listet opp hvordan LO kan iverksette Israel-boikotten som Landsorganisasjonens kongress har vedtatt. I dag presenterte LO-nestleder Roger Heimli saken for LO-ledelsen og de fleste forbundslederne.

Dette er boikott-tiltakene

• LO skal fremme forslag om Israel-boikott på kongressen til Den internasjonale fagbevegelsen i desember, men konkret hva forslagene går ut på er ennå ikke bestemt.

Kulturell boikott:

• LO vil foreslå en internasjonal kampanje med fokus på FIFA. Konkret hva det betyr er ikke bestemt. LO viser til at Israels fotballforbund bryter FIFAs vedtekter ved å bruke okkupert land.

• LO vil få med seg Norges Fotballforbund på kampanjen.

Økonomisk boikott:

• LO vil sikre at oljefondet trekker investeringer fra selskaper som opererer i okkuperte områder. Med det mener LO selskaper som tjener på de israelske bosettingene og andre brudd på folkeretten og menneskerettene, og som muliggjør okkupasjonen. LO vil sikre at oljefondet stopper investeringer i israelsk statsgjeld, såkalte obligasjoner fra Israel.

• LO mener at regjeringen bør fraråde det norske næringslivet å handle med selskaper som tjener på de israelske bosettingene og andre brudd på folkeretten og menneskerettene. Dette betyr også selskaper som er basert i Israel.

• Regjeringen bør oppfordre norske selskaper og importører til å avslutte handel med selskaper som selv har produksjon i bosettinger eller som bidrar til okkupasjonen. Dette betyr også selskaper som er basert i Israel.

• Det må innføres en felles sluttbrukerdokumentasjon for alle NATO-land ved kjøp og salg av våpen. Det er for å hindre at norske våpen og våpendeler ender opp i Israel via andre land.

Akademisk boikott:

• Regjeringen bør innføre retningslinjer for hvordan Norge skal delta i EUs rammeprogram for forskning. Dette for å hindre samarbeid med aktører som bidrar til brudd på folkeretten og menneskerettighetene.

• Norske universiteter, høyskoler og forskningsinstitusjoner må ikke inngå samarbeid om petroleumsteknologi med israelske selskaper eller utdannings- og forskningsinstitusjoner.

Institutt for petroleumsteknologi ved Universitetet i Stavanger har samarbeidsavtale med det israelske Technion-universitetet som vil bygge opp sin kunnskap om dette.

NTNU snuste på et forsknings- og utdanningssamarbeid med israelske forskere under et besøk i Israel i 2016, men dette ble ikke noe av, opplyser Egil Tjåland, instituttleder ved Institutt for petroleumsteknologi og geofysikk ved NTNU til FriFagbevegelse.

Hvordan skal boikott-tiltakene gjennomføres?

Konkret hvordan LO skal jobbe for å gjennomføre tiltakene, kommer ikke fram i dokumentet som LO-toppene diskuterte og gikk inn for i dag.

– Internasjonal avdeling i LO jobber med å spisse tiltakene i innstillingen, sier LO-nestleder Roger Heimli til FriFagbevegelse. Han har ansvaret i LO-ledelsen for å følge opp kongressvedtaket.

– Er lista over tiltak for å iverksette LO-kongressvedtaket om økonomisk, akademisk og kulturell boikott av Israel uttømmende?

– Nei. Det skal etableres en arbeidsgruppe der representanter fra LO-forbundene og LO-ledelsen deltar. Her kan flere tiltak diskuteres og vedtas, svarer Heimli.

Han opplyser at hvem som skal sitte i gruppa og hva som er dens mandat, vil bli bestemt etter sommerferien.

– LO skal i forbindelse med kongressen til Den internasjonale fagbevegelsen fremme forslag basert på boikottvedtaket til LO-kongressen. Kan du utdype hva dette forslaget skal inneholde?

– Nei. Internasjonal avdeling jobber med å spisse dette, for å se hva vi kan enes om, svarer Heimli, og legger til:

– Det er uttalelsen om Palestina som ligger til grunn.

Den ble vedtatt på LO-kongressen i fjor og sier blant annet at LO skal jobbe for en internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel.

– Den internasjonale fagbevegelsen ITUC har kongress om seks måneder. Rekker LO å samle støtte til sine forslag fra andre lands LO’er før dette?

– Det må være målet og så får vi se hvor langt vi kommer, svarer han.

Både LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og LO-nestlederne Peggy Hessen Følsvik og Roger Heimli skal delta på ITUC-kongressen.

– Israel er vertsland for Eurovision Song Contest neste år. Er det aktuelt for LO å oppfordre til en internasjonal boikott av konkurransen?

– Det er et naturlig tema å diskutere uten at vi har tatt stilling til det ennå, sier Heimli, og viser til at kongressvedtaket også inneholdt et krav om kulturell boikott.

Dette ønsker LO å oppnå

LOs mål med boikott er å presse Israel til å oppheve blokaden av Gaza og avslutte okkupasjonen og annekteringen av palestinsk land, ifølge LO. Andre mål med et slikt pressmiddel er å få Israel til å rive skillemuren gjennom Vestbredden, og å la de palestinske flyktningene få vende hjem. Og til slutt: En politisk utvikling som muliggjør en demokratisk to-statsløsning med like rettigheter for alle.

De to siste månedene i Palestina har vært de blodigste på lenge. Israelske militære styrker har drept 101 palestinere, ifølge det palestinske helsedepartementet. De var blant titusener av mennesker som har deltatt i demonstrasjoner for å markere «den store marsjen hjem», de fleste av dem i ruiner, i det som i dag er Israel. De ble i stedet drept ved gjerdeinstallasjonen Israel har bygd for å skille Gaza fra Israel. Størsteparten av innbyggerne i Gaza er flyktninger eller etterkommere av flyktninger fra det som ble staten Israel for 70 år siden.

Les også disse sakene:

LO fordømmer Israels uforholdsmessige maktbruk på grensa til Gaza

LO-medlemmer blir med Ship to Gaza for å bryte den israelske blokaden

Israels ambassadør sier LO-lederne ikke er velkommen til Israel

LO-lederen i Palestina er tiltalt for økonomiske misligheter

Norsk Folkehjelp, Redd Barna og Kirkens Nødhjelp ba Norge ta opp innreiseforbud med Israel

Nederlag for LO-ledelsen i stemmedrama. LO skal jobbe for full boikott av Israel

Israels nye boikottlov kan nekte LO-lederen og alle LO-ansatte innreise til Palestina

Fagforbundet støtter BDS - den palestinske boikotten av Israel

Israelsk LO: Ikke skrem israelerne med boikott

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
11.06.2018
16:17
11.06.2018 16:20Mest lest

Kommentar

Erna Solberg og Sylvi Listhaug må ta ansvar for to perioder med borgerlig styre.

Erna Solberg og Sylvi Listhaug må ta ansvar for to perioder med borgerlig styre.

Jan-Erik Østlie

«Politikere kan ikke rømme fra sin historie»

Hanna Skotheim

Oversikt: I disse yrkene er det flest ledige jobber

BITTER: Anne Kallset har jobbet som kontor- og arkivmedarbeider i 40 år, men avspises med NAVs minstesats for uføre.

BITTER: Anne Kallset har jobbet som kontor- og arkivmedarbeider i 40 år, men avspises med NAVs minstesats for uføre.

Ole Martin Wold

Anne (58) gikk i uførefelle: – Verden falt i grus da jeg fikk brevet fra Nav

Håvard Sæbø

Prisene har løpt fra lønna. Nå er det kroner og øre som gjelder, ifølge Eggum

Hanna Skotheim

Vernepleier Anne fikk beskjeden: «Får du jobb i Oslo, må du aldri finne på å slutte»

Tri Nguyen Dinh

Hanne er permittert for tredje gang på to år. – Jeg har 2000 kroner igjen å leve for

Håvard Sæbø

Klubbleder Lars Olav saksøker matgiganten Tine: – Oppfølginga gjorde meg syk

Sissel M. Rasmussen

LO-topp går i strupen på strømopprør: – Er det prisene eller fagbevegelsen de vil til livs?

Håvard Sæbø

Bedrifter har fått femdoblet strømregningen: Dette mener Norsk Industri-sjefen vi må gjøre nå

HAVNET I RIKSDAGEN: Postnord-avsløringene i Norge ble debattert i den svenske Riksdagen 20. januar.

HAVNET I RIKSDAGEN: Postnord-avsløringene i Norge ble debattert i den svenske Riksdagen 20. januar.

Frilanser

Svensk riksdagspolitiker mener Sverige bør skamme seg over Postnord-skandalen i Norge

Tonje Paulsen Solem

De ansatte har ventet på avgjørelsen i fire måneder: På tirsdag får de svar

POLITIKARANE MÅ GRIPE INN: Staten må ta ei større del av straumrekninga og finne ei løysing med normale straumprisar, krev industriarbeidar Eric Andre Olsen.

POLITIKARANE MÅ GRIPE INN: Staten må ta ei større del av straumrekninga og finne ei løysing med normale straumprisar, krev industriarbeidar Eric Andre Olsen.

Privat

Industriarbeidar Eric Andre slit med straumrekningane: – Har aldri hatt det så trongt økonomisk

Eric Johannessen

Arbeidsulykken endret alt for Andrea

SENDT PÅ LAND: Regjeringens uklarheter sendte både skip og ansatte på land.

SENDT PÅ LAND: Regjeringens uklarheter sendte både skip og ansatte på land.

Tri Nguyen Dinh/Jarl Fr. Erichsen/NTB

Hundrevis av sjøfolk kan ha blitt permittert fordi regjeringen var for treige med å svare

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland venter mange meklinger i løpet av våren. Økonomien og partenes meldinger i media gjør at han tror det kan bli mange krevende meklinger.

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland venter mange meklinger i løpet av våren. Økonomien og partenes meldinger i media gjør at han tror det kan bli mange krevende meklinger.

Ole Palmstrøm

Fire grunner til at Riksmekleren tror vårens lønnsoppgjør blir vanskelig

PÅ FLYPLASSEN: Engelske Cris Guest er oljearbeider på norsk sokkel. Her er han avbildet før jul da han skulle teste seg da han ankom Oslo lufthavn og skulle videre ut på jobb.

PÅ FLYPLASSEN: Engelske Cris Guest er oljearbeider på norsk sokkel. Her er han avbildet før jul da han skulle teste seg da han ankom Oslo lufthavn og skulle videre ut på jobb.

Jan-Erik Østlie

Oljeselskap nekter uvaksinerte å dra på jobb. Cris mener han har en bedre løsning

Jon Rune Nyheim og Inger Robertsen jobber i kommersielt barnevern, og tjener mye mindre enn det de kunne fått dersom staten sto for driften.

Jon Rune Nyheim og Inger Robertsen jobber i kommersielt barnevern, og tjener mye mindre enn det de kunne fått dersom staten sto for driften.

Ole Martin Wold

Inger og Jon Rune kunne tjent opptil 40.000 kroner mer i staten

Trond Giske var invitert til årsmøtet i Byåsen Arbeiderlag for å holde innledning om den politiske situasjonen. Her fra Trøndelag Arbeiderpartis fylkesårsmøte i 2020. 

Trond Giske var invitert til årsmøtet i Byåsen Arbeiderlag for å holde innledning om den politiske situasjonen. Her fra Trøndelag Arbeiderpartis fylkesårsmøte i 2020. 

Heiko Junge / NTB

Trond Giske: Velgerne forlater oss

Hanna Skotheim

Telefonkøen fikk Nav-ansatt Steinar til å finne andre løsninger

Tonje Paulsen Solem

Nå er det avgjort: Norgesplaster blir i Norge, men varsler endringer