JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Prisvekst

Butikkansatte forstår ikke hvorfor matprisene øker så mye: – Lurer på hvor pengene blir av

Matvarekjedene har varslet en ny prisøkning 1. februar. HK-leder Christopher Beckham er bekymret for de lavtlønte.
– Alle lurer på hvor pengene blir av – hvorfor stiger prisene så mye. Det er noen som skummer fløten, sier Christopher Beckham, leder for fagforeningen Handel og Kontor.

– Alle lurer på hvor pengene blir av – hvorfor stiger prisene så mye. Det er noen som skummer fløten, sier Christopher Beckham, leder for fagforeningen Handel og Kontor.

Leif Martin Kirknes

lene.svenning@lomedia.no

Dagligvarene bli dyrere – igjen.

Næringsminister Jan Christian Vestre har bedt dagligvarekjedene om å utvise samfunnsansvar og dempe prisveksten så mye som mulig.

Christopher Beckham peker på at de høye matvareprisene rammer de lavtlønte hardest.

– Matvareprisene har stor betydning for medlemmene, spesielt for de lavtlønte. Alle lurer på hvor pengene blir av – hvorfor stiger prisene så mye, sier lederen for Handel og Kontor (HK).

Bakgrunn: Vestre kritiserer dagligvarebransjen: – På grensen til ulovlig samarbeid

Mener noen skummer fløten

– Rema-Reitan er rangert som Norges nest rikeste med 64 milliarder i formue, Norgesgruppen-eier Johan Johannson er Norges 4. rikeste med 61,5 milliarder i formue, ifølge Kapital. Er det svaret på spørsmålet?

– Jeg peker ikke på noen, men det er jo en grunn til at de er blant Norges rikeste. Det er noen som skummer fløten, svarer Beckham.

Før jul og påske settes prisene kraftig ned på en del varer. Det er også et spørsmål som har opptatt mange HK-medlemmer, forteller Beckham.

– Det går ut over bedriftenes likviditet, og det truer arbeidsplassene. Mange lurer på om denne praksisen også fører til at prisene øker etterpå. Det er mange spørsmål som vi håper at vi nå skal få svar på, sier forbundslederen.

Kommentar: «Forbrukerne står maktesløse tilbake ved butikkhyllene»

Glad for granskning av bransjen

Næringsministeren har også varslet at han vil be Konkurransetilsynet om å se nærmere på at kjedene varsler om prisøkninger før de faktisk skjer.

Vestre vil få utredet hvordan prisdannelsen skjer og hvor overskuddet blir av i dagligvarebransjen.

HK-lederen gir Vestre sin fulle støtte.

– Jeg er glad for at regjeringen vil granske dagligvarebransjen. Jeg forstår ikke at prisene skal øke mye to ganger i året på den måten de gjør nå, sier Beckham til NRK.

Les mer: Prisen på strøm og mat bekymrer oss mer enn høye renter

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse