JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Heltid og deltid

I denne butikken jobber (nesten) alle heltid

Med en heltidsstilling i Byggmakker har Vegar Bakkan Haugdahls (33) drøm gått i oppfyllelse.
– Nyansatte er glade for at vi tilbyr hele stillinger. Ansatte i konkurrerende bedrifter søker seg til oss, sier Vegar Bakkan Haugdahl.

– Nyansatte er glade for at vi tilbyr hele stillinger. Ansatte i konkurrerende bedrifter søker seg til oss, sier Vegar Bakkan Haugdahl.

Katharina Dale Håkonsen

katharina@lomedia.no

– Klokka tolv i dag får jeg vite om leiligheten blir min, sier Vegar Bakkan Haugdahl (33).

En trivelig trønder med langt skjegg står bak disken. Klubblederen er omringet av postkasser, skinnende laminatgulv og malingsspann. Han jobber som selvbyggerkonsulent ved Byggmakker Steinkjer og hjelper folk som skal ominnrede stua eller male badet.

Men akkurat nå tenker han aller mest på leiligheten som kanskje blir hans.

En ting er sikkert. Hadde ikke den tillitsvalgte ved varehuset i Nord-Trøndelag hatt en fast heltidsstilling, ville han ikke hatt anledning til å kaste seg inn i budrunden. Og Haugdahl er ikke den eneste med trygge arbeidsforhold.

I motsetning til mange bedrifter i varehandelen, jobber nesten alle kollegene ved Byggmakker Steinkjer fulltid. Forklaringen er enkel:

– Vi tilbyr heltidsstillinger for å holde på kunnskapsrike ansatte og være en attraktiv arbeidsplass. Det er ledelsen og jeg enige om, sier klubblederen i Handel og Kontor (HK).

Ved Byggmakker Steinkjer, som inkluderer varehuset, serviceavdelingen og sentrallageret, har 63 ansatte heltidskontrakter.

Om lag en tredel er kvinner. Bare to medarbeidere jobber deltid, den ene av dem ønsker økt stilling. Den andre er ansatt i en 80-prosentstilling og vil ha fri hver fredag.

I tillegg arbeider om lag 17 skoleelever og studenter i varehuset i ferier, på lørdager og kvelder. De arbeider frivillig deltid, ifølge klubblederen.

Fleksible ansatte

En fersk Agenda-rapport slår fast at halvparten av alle arbeidstakere i varehandelen jobber deltid, og nesten halvparten av dem ønsker å jobbe mer.

Ofte argumenterer arbeidsgivere med at de trenger fleksible deltidsansatte fordi butikkene har åpent fra seint til tidlig. En rar argumentasjon, synes 33-åringen.

Byggmakker Steinkjer åpner klokka halv sju om morgenen og stenger klokka åtte om kvelden. Tidlig om morgenene kommer håndverkerne for å handle. Om ettermiddagene og kveldene fylles filialen av oppussingshungrige kunder som skal pusse opp hjemme eller på hytta.

Alle ansatte jobber turnus og cirka hver tredje lørdag, forteller Vegar Bakkan Haugdahl. Vaktene i sommerferiene deler de heltidsansatte mellom seg. Halvparten tar ferie tidlig og resten ferier seint.

– Vi er ikke mindre fleksible selv om vi jobber heltid, sier klubblederen.

Haugdahl har månedlige møter med varehussjefen. Fire ganger i året går de gjennom bemanningen, diskuterer vikarbruken, hva de kan gjøre for å minske den og eventuelt få midlertidig ansatte over i faste stillinger, forteller 33-åringen.

Deltid: Joker søker etter deltidsansatte – men de kan ikke ha andre jobber

Tillitsvalgte følger med

Et steinkast fra varehuset jobber logistikkmedarbeider Frank Noem i sentraldistribusjonen til Byggmakker. Han er også konserntillitsvalgt i Byggmakker Handel. Heltid er praksis i de andre varehusene også, ifølge Noem.

På arbeidsplassen.no, Navs digitale oversikt over ledige stillinger, fant HK-Nytt i midten av september tretten ledige stillinger i Byggmakker. Én av dem var en deltidsstilling. Resten var heltidsstillinger.

– Heltid gir deg sikkerhet, mulighet til å kjøpe bolig og til å dra på ferie, sier Noem som aldri har vært nødt til å krangle med arbeidsgiverne for å få dem til å lyse ut hele, faste stillinger.

Den konserntillitsvalgte tror noe av hemmeligheten bak heltidskulturen er den høye organisasjonsgraden i bedriften. 54 av de 63 heltidsansatte er medlemmer av HK.

– Vi prater ofte med medlemmene. Vi vet hvem som jobber deltid og gir beskjed til de deltidsansatte eller vikarene som vil jobbe mer, at de må si fra til ledelsen, sier Noem.

For Richard Berg (f.v.), Arnstein Kolstad, Vegar Bakkan Haugdahl og Frank Noem er det uaktuelt å jobbe deltid.

For Richard Berg (f.v.), Arnstein Kolstad, Vegar Bakkan Haugdahl og Frank Noem er det uaktuelt å jobbe deltid.

Katharina Dale Håkonsen

Stabilitet med heltid

I Agenda-rapporten kom det fram at arbeidsgivere liker fleksibiliteten med deltidsansatte. Varehussjef Ketil Aslaksen ved Byggmakker Steinkjer forstår at mindre butikker kan nyte godt av det, men han vil helst ansatte folk i heltidsstillinger. Varehuset i trønderkommunen er et av de største i Byggmakker-kjeden.

– Med heltid får vi engasjerte fagfolk med kompetanse til enhver tid. Det gir stabilitet og trygghet både for arbeidsgiver og arbeidstaker, sier Aslaksen.

Flere tillitsvalgte HK-Nytt har snakket med hevder at det er billigere for arbeidsgivere å ha deltidsansatte. De begrunner det med at ansatte i deltidsstillinger ikke har krav på overtidsbetaling om de jobber ekstra. Det har heltidsansatte, ifølge arbeidsmiljøloven. Uproblematisk, hevder varehussjefen.

– Vi har ikke mye overtid. Men når en medarbeider hjelper en kunde og den ansatte må jobbe mer en avtalt arbeidstid, får han selvfølgelig overtidsbetalt, sier han.

Samtidig legger Aslaksen ikke skjul på at skoleelevene som jobber ved Byggmakker Steinkjer hjelper til med å få bemanningskabalen til å gå opp.

– De er en kjemperessurs, men de går på skole eller tar utdanning og kan ikke jobbe heltid, sier han.

– Er det noen ulemper ved å ha så mange heltidsstillinger?

– Ikke så lenge vi selger bra. Hvis salget går ned og vi må redusere antall ansatte, vil en nedbemanningsprosess bli vanskeligere, innrømmer han.

For dem som lurer: HK-Nytt snakket med Vegar Bakkan Haugdahl to dager etter besøket. Klubblederen vant budrunden og flytter snart inn i den første boligen som han eier selv. – At jeg hadde en fast, hel stilling var helt avgjørende. Jeg hadde ikke fått lån i banken uten den, sier den ferske boligeieren.

Jobbannonse: Kiwi-butikk søker etter ti ansatte i 20-prosentstillinger. Bare fire er ansatt på heltid

Menn jobber mindre deltid

Deltidsjobbing blant HK-medlemmer

Menn: 27 prosent

Kvinner: 50 prosent

HK-medlemmer jobber ufrivillig deltid

Menn: 17 prosent

Kvinner: 83 prosent

Deltid blant alle sysselsatte

Menn: 15 prosent

Kvinner: 35 prosent

Kilder: Agenda-notatet Frå deltidsfelle til heltidskultur, Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Menn jobber mindre deltid

Deltidsjobbing blant HK-medlemmer

Menn: 27 prosent

Kvinner: 50 prosent

HK-medlemmer jobber ufrivillig deltid

Menn: 17 prosent

Kvinner: 83 prosent

Deltid blant alle sysselsatte

Menn: 15 prosent

Kvinner: 35 prosent

Kilder: Agenda-notatet Frå deltidsfelle til heltidskultur, Arbeids- og inkluderingsdepartementet.