JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Studieforbundet AOF

Tillitsvalgt advarer LO mot å gi slipp på flinke folk

Geir Myklebust håper at LO vil fortsette å bruke konkursrammede AOF-ansatte.
80 ansatte mister jobben når AOF nå har begjært seg selv konkurs.

80 ansatte mister jobben når AOF nå har begjært seg selv konkurs.

Erlend Angelo

lene.svenning@lomedia.no

Torsdag ble det kjent at fagbevegelsens studieforbund AOF Norge legges ned fordi det ikke er økonomi til å drive videre.

80 ansatte mister jobben når AOF nå har begjært seg selv konkurs.

– Utrolig trist. Det er veldig mange som er lei seg, både de ansatte og LO-medlemmene som har brukt tilbudet vårt.

Det sier Geir Myklebust, HK-tillitsvalgt for de ansatte i AOF. Han er bekymret for kollegene sine som nå står uten arbeid.

– Det er kompetente folk som skal ut og søke arbeid. Mest bekymret er jeg for de eldste, for vi vet at det foregår aldersdiskriminering i arbeidslivet.

HK-tillitsvalgt Geir Myklebust er bekymret for kollegene sine som nå står uten arbeid.

HK-tillitsvalgt Geir Myklebust er bekymret for kollegene sine som nå står uten arbeid.

Jan-Erik Østlie

Et lite håp

I torsdagens pressemelding fra AOF sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik at opplæringa av tillitsvalgte må fortsette selv om AOF legges ned.

– Vi skal sørge for at tillitsvalgtopplæringen blir ivaretatt. Godt skolerte tillitsvalgte er en av LO-forbundenes viktigste medlemsfordeler. Det er en jobb vi skal fortsette å prioritere også framover. Nøyaktig hvordan det skal foregå, må vi komme tilbake til, skriver LO-lederen i pressemeldinga.

HK-tillitsvalgt Geir Myklebust er spent på hva LO-lederens ord betyr i praksis. Siden AOF er konkurs, har de ansatte ingen formelle rettigheter til arbeid i et eventuelt nytt selskap. Men Myklebust har et lite håp om å få fortsette med kurs for tillitsvalgte.

Les mer om AOF: Pionerer i fagbevegelsen forsto at kunnskap var deres viktigste våpen i klassekampen. Det ble starten på AOF

15 av 80

– Det er naturlig at vi blir spurt. Vi har drevet skolering av tillitsvalgte i mange år, og evalueringene vi får fra deltakerne er fantastiske. Hvis vi får sjansen, skal vi love å få til minst like mye som før, sier Myklebust.

Han anslår at om lag 15 av de 80 som mister jobben har vært involvert i tillitsvalgtopplæring, enten som kursveiledere eller med administrasjon av kurs for LO-forbundene.

Myklebust mener at det haster å få på plass en ny organisering av tillitsvalgtopplæringa.

– Det er påmeldte til planlagte kurs til høsten, påpeker han.

Myklebust advarer mot å vente for lenge med å organisere tillitsvalgtskoleringen fordi tidligere AOF-ansatte kan få seg jobber andre steder. Da vil mye verdifull kompetanse forsvinne, mener han.

Dette er AOF

AOF (Arbeidernes Opplysningsforbund) ble grunnlagt i 1931 av Arbeiderpartiets partisekretær Haakon Lie.

Grunntanken den gangen var å bidra til økt utdanning i arbeiderklassen. Etter hvert ble skolering av tillitsvalgte en hovedoppgave.

AOF har de siste årene vært et studieforbund som har vært drevet av LO og andre organisasjoner med tilknytning til arbeiderbevegelsen.

Studieforbundet AOF har hatt et bredt utdannings- og opplæringstilbud med fokus på basiskompetanse, språk, helse, miljø og sikkerhet (HMS), videregående opplæring, fagskole og enkelte høyskoletilbud.

AOF har dessuten tilbudt medlems- og tillitsvalgtopplæring for LO og forbundene. Rundt 30 prosent av AOFs virksomhet har vært tillitsvalgtopplæring – resten har vært åpne kurs for alle.

Organisasjonen har hatt flere distriktskontor, og hadde i 2022 ansatte som til sammen utgjorde 85 årsverk. 

I mai ble det kjent at AOF hadde økonomiske problemer, og at de skulle kutte 12,5 årsverk og skjære ned på driften.

Kilder: www.aof.no, LO-Aktuelt, FriFagbevegelse

– Lei situasjon

Også HK-leder Christopher Beckham er lei seg for at AOF Norge legger ned.

– Jeg synes det er veldig synd at AOF ikke har klart å overleve økonomisk. Det er en veldig lei situasjon at 80 ansatte mister jobben, det er kanskje det verste med dette. Men her skal det ha blitt snudd mange steiner, sier han.

Beckham oppfordrer HK-medlemmene til å beholde medlemskapet sitt og ber dem ta kontakt med forbundet om de trenger hjelp.

Les også: Statoil-logo, husmorferie, og russiske penger: Slik ville arbeiderbevegelsen vinne klassekampen

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse