JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Smittevern i skoler og barnehager:

Danske lærere må bruke visir i klasserommet

I Danmark har regjeringen innført regler som påbyr bruk av visir for mange lærere. De største elevene må bruke munnbind når de ikke er i undervisning.
MED VISIR: Lærer og tillitsvalgt Allan Nørgaard Andersen bruker nå alltid visir når han underviser, selv om han synes det er «redselsfullt».

MED VISIR: Lærer og tillitsvalgt Allan Nørgaard Andersen bruker nå alltid visir når han underviser, selv om han synes det er «redselsfullt».

Jasper Carlberg

sidsel@lomedia.no

På grunn av økende smittespredning i Danmark har regjeringen innført nye regler for smittevern som trådte i kraft 29. oktober og gjelder fram til 2. januar 2021. Tidligere har flere danske kommuner nektet lærere å bruke munnbind eller visir i undervisningen.

Også i Norge øker smitten. Mange norske lærere er bekymret for egen helse. Spørsmålet er nå om også norske skoler bør innføre regler om bruk av munnbind og visir.

Mye lest: Unni jobbet som lærer til hun var 73. Nå mister hun hele tjenestepensjonen: – Et ran

Slik er de danske reglene

• Elever på ungdomstrinn og oppover, samt i voksenopplæringa, er pålagt å bruke munnbind når de beveger seg rundt på utdanningsinstitusjonen. De skal ikke bruke munnbind når de deltar i undervisning.

• Lærere på ungdomstrinn og oppover, samt i voksenopplæringa, som underviser i mer enn to klasser i løpet av en dag, skal bære munnbind eller visir.

• Lærere og barnehagelærere har rett til å bruke visir i barnehagen og grunnskolen (0. – 9. trinn) hvis de selv ønsker det.

Melby: Trolig ikke aktuelt med en ny, nasjonal stenging av skoler og barnehager

Norsk lærer Joakim: – Oj, nå er jeg spent på om vi må bruke munnbind og visir neste uke!

Joakim Haugen (30) er lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) på Olsvik skole i Bergen. Han er adjunkt med opprykk, underviser i norsk, samfunnsfag og matte og er kontaktlærer for en klasse på 10. trinn. Han synes det er interessant å følge med på hva som skjer i våre naboland.

– Det viser seg jo ofte at det samme skjer her etter hvert. Oj, nå er jeg spent på om vi må bruke munnbind og visir neste uke! sier han og ler.

Saken fortsetter under bildet

VISIR I KLASSEROMMET: – Om det skaper trygghet og bidrar til at vi kan holde skoler åpne, så er det kanskje bra, sier lærer og tillitsvalgt Joakim Haugen i Bergen.

VISIR I KLASSEROMMET: – Om det skaper trygghet og bidrar til at vi kan holde skoler åpne, så er det kanskje bra, sier lærer og tillitsvalgt Joakim Haugen i Bergen.

Privat

I et intervju med I skolen i vår, da skolene var stengt og han hadde hjemmeundervisning med sine elever, fortalte han at han så positivt på at skolene skulle åpnes igjen, forutsatt at det skjedde på en trygg og ansvarsfull måte. Han ba om veldig konkrete retningslinjer for gjenåpning og fortalte at bare noen dager før skolene stengte 12. mars gikk lærerne i gangene og ålte seg mellom elevene.

Tobarnsmor Tina (28) jobbet 12-timersvakter under krisa. Barna ba henne begynne på «den vanlige jobben» igjen

– Et mirakel at vår skole fortsatt er åpen

– Det er samme situasjon nå. Vi åler oss fortsatt mellom elevene i gangene. De overholder ikke enmetersregelen i friminuttene. Kohortene blandes. Hele tida siden i sommer har det vært et evig mas fra oss lærere om det. Jeg synes ikke trafikklysmodellen er veldig konkret, den gir rom for tolkninger, sier han.

Joakim anslår at det per dags dato er rundt elleve skoler i Bergen som er helt eller delvis stengt på grunn av koronasmitte.

– Vi er en av de største skolene i Bergen og jeg synes vi har vært kjempeheldige som ikke har hatt noen stengning etter sommeren. Det er egentlig et mirakel. Men jeg tenker at det bare er et spørsmål om når det vil skje og ikke om det vil skje, sier han.

Bekymra for lærere i risikogruppen

– Mener du at også Norge bør innføre regler om bruk av munnbind og visir i skolene?

– Om det skaper trygghet og bidrar til at vi kan holde skolene åpne så er det kanskje bra, men jeg er ikke epidemiolog og synes det er vanskelig å si. Jeg og mange andre unge lærere som er friske og raske er kanskje ikke så bekymra for selv å bli smittet. Men jeg tror alle skoler har noen lærere som er i risikogruppa, og jeg er bekymra for dem. Vi har en arbeidsmiljølov som også gjelder alle ansatte i skolen – fra topp til bunn, sier Joakim Haugen.

5. november, tre dager etter samtalen vår, plinger det inn en SMS fra Joakim:

«Vil bare si at min profeti ble sann i dag. Hele tiende trinn blir sendt i karantene akkurat nå. Det er snakk om ca 100 elever og et titalls lærere så langt.»

Heldigvis viste det seg at smittesporingsteamet i kommunen kunne fastslå at den ene personen med tilknytning til skolen som hadde fått påvist koronasmitte ikke hadde vært i nærkontakt med andre ved skolen de siste 48 timene da smitten ble påvist. Alle kunne vende tilbake til vanlig skoledag dagen etter – etter det Joakim beskriver som selvpålagt karantene i påvente av at smittesporingsteamet fikk gjort jobben sin.

– Vi er tilbake på skolen. Men nå er det mye smitte i Bergen og vi er på mørkegult nivå, sier Joakim til FriFagbevegelse 17. november.

Delte meninger blant danske lærere

På handelsskolen Niels Brock i København har lærerne helt siden skolestart i august blitt pålagt å ha på visir når de underviser og munnbind hvis de må gå tett på en elev, ifølge nettstedet gymnasieskolen.dk. Tiltakene ble iverksatt ved skolestart, da åtte klasser ble sendt hjem på grunn av smitte blant elevene.

«Det er redselsfullt å undervise med», uttaler lærer og tillitsvalgt Allan Nørgaard Andersen til nettstedet. Likevel har lærerne sluttet opp om tiltakene.

Andre lærere er glade for å kunne bruke visir.

«Det gjør meg mer trygg å undervise med visir. Jeg synes det er en fordel med visir at barna kan se ansiktet mitt», sier lærer Anna Ida Hedaa, som underviser ved Skolen ved Sundet i København, til fagbladet Folkeskolen på deres nettside.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse