JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lærerstreik

Er det streikebryteri når rektorer flytter på ikke-streikendes timer? KS er uenig med SL

KS er ikke enig med Skolenes landsforbund i at rektorer er streikebrytere når de flytter på timene for lærere som ikke er i streik. De anbefaler likevel rektorene med å være varsomme med denne praksisen.
UENIGE: Avdelingsdirektør Hege Mygland i forhandlingsavdelingen til KS er uenig med første nestleder Jon OIddvar Holthe i Skolenes landsforbund (SL) om rektorers praksis under lærerstreiken.

UENIGE: Avdelingsdirektør Hege Mygland i forhandlingsavdelingen til KS er uenig med første nestleder Jon OIddvar Holthe i Skolenes landsforbund (SL) om rektorers praksis under lærerstreiken.

KS/Martin Guttormsen Slørdal

sidsel@lomedia.no

Kommunenes interesseorganisasjon KS, som er lærernes motpart i lønnsoppgjøret, er uenig med Skolenes landsforbund i at enhver endring rektorer gjør i ikke-streikende læreres timeplan er streikebryteri.

I skolen har bedt om en kommentar fra KS etter at SL har varslet KS om sitt syn på denne praksisen.

Aktuelt: Rektorer driver med streikebryteri under lærerstreiken, mener SL

– Et nytt standpunkt fra SL, mener KS

«Dette er så vidt vi har brakt på det rene et nytt standpunkt fra SL, og KS deler ikke denne oppfatningen», skriver avdelingsdirektør Hege Mygland forhandlingsavdelingen til KS i en epost til I skolen.

Hun konstaterer at lærere som ikke er tatt ut i streik ikke overtar de streikendes oppgaver, og at elevene som undervises av ikke-streikende lærere heller ikke får mer undervisning.

Videre påpeker hun at å endre en ikke-streikende lærers timeplan for eksempel kan bety at en klasse får samlet dagens undervisning, i istedenfor at timene spres over hele dagen.

«Det er rektor som utarbeider lærernes individuelle arbeidsplaner», slår Mygland fast.

Bakgrunn: Dette handler lærerstreiken om

Ber rektorer være varsomme med flytting av timer

«På skoler som nå er delvis rammet av streik, kan timeplanene legges om til en viss grad slik at den resterende delen av undervisningen blir forsvarlig. Dette har vært KS råd og er blitt praktisert av skoler i streik også tidligere uten å bli bestridt av fagforeningene. Men gitt SL sitt klare synspunkt om at de mener at enhver flytting av timer må anses som streikebryteri, anbefaler vi allikevel nå at skolene er varsomme med å omdisponere arbeidstiden utover det som er nødvendig for å kunne opprettholde en forsvarlig drift», skriver Hege Mygland i KS i samme epost.

– Det er bra at KS er noe imøtekommende gjennom å anbefale rektorene varsomhet med å omdisponere arbeidstiden utover det som er nødvendig for å kunne opprettholde en forsvarlig drift, mener første nestleder Jon Oddvar Holthe i SL.

Jon Oddvar Holthe slår fast at SL fortsatt mener at praksisen er streikebryteri. SL mener uttalelsen fra KS kan skape frustrasjon blant de lærerne det angår gjennom ulik praksis på skolene.

– SL tror skoleledere ville kunne håndtere streiken på en bedre måte hvis reglene for streik var mere tydelige. Meningen med en streik er å få KS til forhandlingsbordet og dette får vi ikke til hvis det ikke merkes at det streikes. Noen blir selvfølgelig berørt av streiken men det er sånn en streik virker, sier Jon Oddvar Holthe.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse