JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) på sitt første barnehagebesøk

Kunnskapsministeren lover lavere barnehagepriser: – Bare å glede seg til budsjettet kommer

Mandag besøkte den nye kunnskapsministeren, Tonje Brenna, den samiske barnehagen i Oslo i forbindelse med den samiske språkuka. Hun lover at det blir kutt i barnehageprisen i budsjettet for 2022.
SAMISK SPRÅKUKE: I den samiske språkuka blir kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) ønsket velkommen her i den samiske barnehagen i Oslo. Til høyre pedagogisk leder i barnehagen Mari Brinis.

SAMISK SPRÅKUKE: I den samiske språkuka blir kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) ønsket velkommen her i den samiske barnehagen i Oslo. Til høyre pedagogisk leder i barnehagen Mari Brinis.

Martin Guttormsen Slørdal

sidsel@lomedia.no

Solsang og reinsdyrsang, var blant samiske barnesanger Tonje Brenna (Ap) ble ønsket velkommen med, da hun mandag denne uka var på sitt første barnehagebesøk som ny kunnskapsminister.

I anledning den samiske språkuka, Giellavahkku, var barna i barnehagen i Tøyenparken kledd i staselige kofter.

Aktuelt: Høye barnehage-overskudd: – Rovdrift på de ansatte og barna

Dette vil regjeringen med barnehagene

Inne i barnehagens egne lavvo svarte kunnskapsministeren på spørsmål fra pressen.

– Hva er regjeringens planer for barnehagene?

– Vi er opptatt av at vi skal øke kvaliteten i barnehagene, derfor har vi satt et mål om at 50 prosent av de ansatte skal være barnehagelærere og 25 prosent fagutdanna. I tillegg til å øke kvaliteten er vi opptatt av at flere barn skal få ta del i barnehagefellesskapet og en viktig del av det er å senke prisen for en barnehageplass.

– Hvor mye skal prisen for en barnehageplass kuttes med?

– Det konkrete jeg kan si, er at det bare er å glede seg til budsjettet kommer! sier en blid kunnskapsminister.

I Hurdalsplattformen står det at regjeringen skal senke barnehageprisen i løpet av 2022.

– Det jobber vi iherdig med å få til. I de åtte åra siden Erna Solberg tok over regjeringsmakta har barnehageprisen økt med 900 kroner i måneden. For en enkelt familie er det ganske mange penger i året. Hvis en ettåring begynner i barnehagen og går fram til skolestart, koster det femti tusen kroner mer å ha et barn i barnehagen nå enn det gjorde for åtte år siden. Det å få prisen ned, for å få flere med, det er helt avgjørende, sier Brenna.

Mye lest: UDI hemmeligholder navn på useriøs arbeidsgiver

Samisk barnehage i Oslo

Hun fikk servert både kaffe, kjeks og smakebiter på samisk språk inne i lavvoen til barnehagen.

– Det er viktig at barnehagene våre er gode og at alle barna trives og føler seg trygge, at de lærer og mestrer – og ikke minst leker – i barnehagen. Det er noe helt spesielt med denne barnehagen fordi dere tar vare på kulturarven, tar vare på det samiske språket, samiske tradisjoner og dere har en egen áhkku (samisk ord for bestemor eller gammel kone, journ.anm.) som kommer hit en gang i uka, har jeg forstått, sa Tonje Brenna.

Det bekreftet leder i barnehagen, Màre Helander, som også var iført en fargerik kofte pyntet med en glinsende sølje.

– Vi hadde det, men på grunn av pandemien ble hun borte. Eldre mennesker i risikogruppa ble på en måte borte med et pennestrøk, men vi jobber for å få inn flere. De kommer etter hvert når det er trygt, fortalte barnehagelederen.

– Det er viktig å vise fram kulturbærere og at det vi lærer ikke bare er noe vi leser om i en bok, sa Brenna om áhkkuene.

– Nå er det i tillegg samisk språkuke, og dere gjør en enormt viktig jobb for å lære de små samisk, men også med at de kan bruke den samisken man kan i barnehagen, tilføyde hun.

– Vi skal markere samisk språkuke i to uker, fortalte pedagogisk leder Mari Brinis.

Det skal barnehagen gjøre med samtaler om samisk kultur, språk og historie og aktiviteter som røyking av kjøtt og tilbereding av samisk mat.

SV advarer regjeringen: – Går dere for mye til høyre, møter vi dere på en mer uforsonlig måte

Tonje Brenna om de første dagene som kunnskapsminister

– Dette er din tolvte dag som kunnskapsminister. Hvordan har disse første dagene vært?

– Det er både veldig fint, overveldende og spennende. Det er et felt med veldig mange meninger og veldig stort engasjement, fordi utdanning betyr enormt mye for folk. Jeg startet denne dagen med å være på en stor samling for skoleledere på Lillestrøm og nå er jeg her. Jeg er opptatt av å treffe mange og lytte til dem som har skoa på. Noe jeg ønsker er å ta noen grep for at flere lærere skal orke å stå i klasserommet over tid.

TRAVLE DAGER: – Jeg er opptatt av å treffe mange og lytte til dem som har skoa på, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) om sine første dager som kunnskapsminister.

TRAVLE DAGER: – Jeg er opptatt av å treffe mange og lytte til dem som har skoa på, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) om sine første dager som kunnskapsminister.

Martin Guttormsen Slørdal

– Det er varierende kvalitet i samiskopplæringa i landet. Ser du det som aktuelt å opprette en tilsynsordning for å sikre kvaliteten i samiskopplæringa?

– Jo flere som er interessert i å utdanne seg som lærere og barnehagelærere og å jobbe i skoler og barnehager, jo mer sannsynlig er det at vi får tak også i folk med samisk bakgrunn som har samisk språk med seg. Det i seg selv å bredde ut og få flere inn i skolen er bra, også for samisk kultur og språk, og så er jeg åpen for alle forslag som gjør at vi kan lykkes bedre, sier Brenna som ikke vil svare ja eller nei til om hun vil gå inn for en tilsynsordning for å sikre kvaliteten i samiskopplæringa.

– Nei, jeg har vært statsråd i elleve og en halv dag! Men alle forslag som bidrar til å styrke samisk språk og kultur tenker jeg er veldig velkomment. Jeg tror det er viktig at vi får barnehager, skoler og lokalmiljøer som virker sammen, sier Brenna.

Ukas podkast: Rebekka (33) må ta ulønnet permisjon for å kunne amme datteren

Behov for flere samiske barnehager

Kunnskapsminister Tonje Brenna kan heller ikke på dag tolv som statsråd svare på om Kunnskapsdepartementet vil gå inn for å lovfeste rett til samiske læremidler, eller om kommunene bør få en plikt til å opprette samiskspråklig barnehagetilbud til alle samiske barn der hvor foreldrene ønsker det.

– Det er en veldig styrke for disse barna her at de får bruke samisk i barnehagen, men hvordan tar vi det beste av det videre i skolen for eksempel? Der kommer læremidler inn. Gode ideer til hvordan vi kan jobbe enda bedre med samisk språk blant de yngste barna, er veldig velkomment, sier Brenna.

– Barn med samisk bakgrunn har en rett til å bruke språket sitt. De har en rett til å lære det, bruke det, som man gjør her i Tøyenparken. At det er et behov for at flere barnehager kan jobbe med samisk språk og kultur på denne måten, det mener jeg er enormt viktig.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse