JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Lærere ved seks skoler i Bergen i streik: – I dag taper yrkesfaglærere penger

Fra og med i dag gikk 28 medlemmer av Skolenes landsforbund ved fem videregående skoler i Bergen ut i streik.
STOR MOTIVASJON:Også på Austevoll videregående skole er streikeviljen på topp, ifølge klubbleder Linda Kalve-Drønen (til høyre). Her sammen med sine streikende kolleger Aina Mortvedt og Bjørnar Eide Solbakken.

STOR MOTIVASJON:Også på Austevoll videregående skole er streikeviljen på topp, ifølge klubbleder Linda Kalve-Drønen (til høyre). Her sammen med sine streikende kolleger Aina Mortvedt og Bjørnar Eide Solbakken.

Privat

sidsel@lomedia.no

I tillegg har tre SL-medlemmer ved Olsvik barne- og ungdomsskole har vært i streik siden 8. juni.

Dermed var 31 medlemmer i SL i Bergen i streik fra dagens begynnelse mandag.

– Det har ikke vært noe problem å motivere folk til å ta på seg streikeskjorter og gå ut i streik i dag! Alle lokale tillitsvalgte jeg har snakket med har meldt om stort engasjement, og at lærerne generelt er misfornøyde med tilbudet fra KS i årets lønnsoppgjør. Det er en misnøye som har bygget seg opp over lang tid, sier Bjørnar Mortensen Vik som er SL-hovedtillitsvalgt for ansatte ved videregående skoler i Vestland fylke.

Vi møter ham foran Årstad videregående skole som er en stor skole, som ligger sentralt i Bergen, med rundt ett tusen elever. Han har selv bakgrunn som yrkesfaglærer på denne skolen og stiller opp her når kollegene rigger seg til utenfor hovedinngangen iført streikeskjorter.

Innsikt: Dette handler lærerstreiken om

STOR STREIKEVILJE: Åtte lærere ved Årstad videregående skole i Bergen i streik. De skifter om å være streikevakt. Fra venstre Svein Birkeli, Terje Fjeldsbø (plasstillitsvalgt), SL-hovedtillitsvalgt Bjørnar Mortensen Vik i Vestland fylkeskommune, Ronny Marthinsen og Terje Madsen.

STOR STREIKEVILJE: Åtte lærere ved Årstad videregående skole i Bergen i streik. De skifter om å være streikevakt. Fra venstre Svein Birkeli, Terje Fjeldsbø (plasstillitsvalgt), SL-hovedtillitsvalgt Bjørnar Mortensen Vik i Vestland fylkeskommune, Ronny Marthinsen og Terje Madsen.

Sidsel Valum

Lønna viktig for å rekruttere yrkesfaglærere

– I denne streiken er det først og fremst lønn det går på. Dernest streiker vi for å få rekruttert flere kvalifiserte lærer til læreryrket, sier lærer på elektrofag og klubbleder Terje Fjeldsbø.

– I dag taper yrkesfaglærere penger når de går fra industrien til yrkesfaglærerjobb. Dermed får vi ikke kvalifiserte kolleger og vi ender opp med en dårligere undervisning totalt sett, sier Fjeldsbø.

Aktuelt: Lærerne trapper opp streiken – skjermer de yngste elevene

– Trist at det kommer til streik

Rektor Rolf Arve Haugstvedt kommer ut og veksler noen ord med de streikende i en gemyttlig tone. Han forteller at de har bedt om tillatelse til å få komme inn og for eksempel bruke toaletter og at alt har skjedd i ordnede former.

Skolen har en stor SL-klubb med over 20 medlemmer, og er den skolen SL til nå har tatt ut flest medlemmer i streik. Vi møter fire av de åtte lærerne som er tatt ut streik og som skal dele på å stå streikevakt her: Svein Birkeli, Terje Fjeldsbø (plasstillitsvalgt), Ronny Marthinsen og Terje Madsen.

Debatt: «Vi streiker fordi det ikke var mulig å få til et lønnsløft»

De er alle yrkesfaglærere på elektro og tekniske fag.

– Det er trist at det kommer til streik. Det handler om kroner og øre. Når det blir streik år etter år så vitner det kanskje om at det ikke er spesielt god tillit mellom KS – som representerer våre arbeidsgivere – og lærerne. Og det gjelder generelt i hele landet. Lærerne har mistet litt troen på at KS forvalter skolen og lærerprofesjonene på en optimal måte, sier Bjørnar Mortensen Vik.

Han skal besøke de streikende ved alle de videregående skolene som fra og med i dag er i streik. I tillegg til Årstad videregående skole er Slåtthaug videregående skole, Os videregående skole, Laksevåg og Bergen maritime videregående skole og Austevoll videregående skole. Ved hver av skolene er fem medlemmer tatt ut i streik. Denne uka kommer også forbundsleder Mette Johnsen Walker, og han skal reise sammen med henne til skolene som er i streik.

Trappes opp ytterligere 29. august

Skolenes landsforbund varsler opptrapping og plassfratredelse for 13 nye medlemmer fra mandag 29. august.

– Vårt hovedfokus er fortsatt medlemmer i videregående skoler, men denne gang tar vi også ut medlemmer ved enda en ungdomsskole i Bergen, sier Bodil Gullseth, streikesjef og andre nestleder i Skolenes landsforbund til NTB.

Neste opptrapping av streiken kommer i september, og da kan det hende at andre fylker også rammes, ifølge Gullseth.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse