JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kraftkrisen

Slik skal norsk vannkraftproduksjon økes, ifølge regjeringen

Vedlikehold, oppgradering og fornying av eksisterende vannkraftverk trekkes frem som viktige tiltak.
Regjeringen ønsker å få til et krafttak for ny grønn industri. (Illustrasjonsfoto)

Regjeringen ønsker å få til et krafttak for ny grønn industri. (Illustrasjonsfoto)

Leif Martin Kirknes

kai.hovden@lomedia.no

Vi har bedt Olje- og energidepartementet kommentere potensialet som ligger i eksisterende vannkraftverk.

I tillegg har vi spurt departementet om hva som gjøres fra deres side for å få på plass den oppgraderingen og moderniseringen som er nødvendig, og hvilke insentiver regjeringen vil bruke for å få satt fart på arbeidet med å sikre mer fornybar energi.

Det er politisk rådgiver Arild Theimann (Ap) som svarer via epost.

– I Hurdalsplattformen peker regjeringen på at vi vil øke norsk vannkraftproduksjon, blant annet gjennom å legge til rette for bedret vedlikehold, oppgradering og fornyelse av eksisterende vannkraftanlegg, svarer Theimann.

Se tallene for ditt område: Så høy ble strømstøtta i februar

Krafttak for grønn industri

Ifølge Theimann ønsker regjeringen å få til et krafttak for ny grønn industri.

– En viktig forutsetning for dette er at rimelig fornybar kraft forblir et konkurransefortrinn for norsk industri. Politikken for økt kraftproduksjon skal også komme samfunnet til gode, forsikrer han.

Når det gjelder insentiver for å sette fart på opprustingen av norske vannkraftverk, trekker Theimann frem endringen i vannkraftskatten fra 2021.

– Endringen legger til rette for lønnsomme investeringer i nytt kraftverk og i oppgraderinger. Målet er å legge til rette for at de gode prosjektene i det gjenværende potensialet som skal utløses, sier han.

Mye delt: Skremt av avsløringene om Statnetts analysebom: Forstår raseriet blant folk

Vil kartlegge behovene

For å sikre at vi kommer gjennom det grønne skiftet, og har nok tilgjengelig grønn kraft, har regjeringen satt ned en energikommisjon.

– Den skal kartlegge energibehovene våre, og foreslå konkrete grep for økt energiproduksjon, opplyser Theimann.

I henhold til Hurdalsplattformen skal regjeringen også se planer for norsk vannkraft, vindkraft, solkraft og andre energi- og infrastrukturutbygginger som krever konsesjon i sammenheng, ifølge Theimann.

Debatt: «Ta strømmen tilbake i folkets makt!»

Dette er en sak fra

Vi skriver om ledere, ingeniører og teknikere.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse