JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidstid

Ida Marie og samboeren har ikke vært på jobb samtidig på mange år

Begge jobber skift og med ansvar for barn kan de ikke jobbe samtidig. Ida Marie og Martin ser hverandre i helgene.
Ida Marie jobber nå i et prosjekt som foregår bare på dagtid, og det vil hun gjerne fortsette med når prosjektet avsluttes i mai.

Ida Marie jobber nå i et prosjekt som foregår bare på dagtid, og det vil hun gjerne fortsette med når prosjektet avsluttes i mai.

Sissel M. Rasmussen

sissel@lomedia.no

Ida Marie Kallevik (28) har jobbet på Aibel i Haugesund siden hun var 18 år.

Hun begynte som lærling, men i dag har platearbeideren så mye kompetanse at hun nesten kan jobbe hvor som helst på bruket.

Kallevik har jobbet skift helt siden hun begynte på Aibel. Fra november i fjor har hun jobbet i et prosjekt, hvor hun har gått bare dagtid. Prosjektet skal avsluttes i mai i år. Hun merker forskjellen godt.

 Jeg har fått en bedre søvnrytme nå som jeg går bare dag. Søvnen blir jevnere, og jeg er mer uthvilt når jeg skal stå opp. Når jeg går skift, kan jeg være sliten når jeg våkner, selv om jeg har sovet like mange timer, forteller hun.

Innsikt: Norske arbeidstakere arbeider døgnet rundt, sju dager i uka. Men forskjellene er store

– På ett vis kan man føle seg isolert

Aibel AS er en stor arbeidsplass i Haugesund, og Ida Maries samboer Martin jobber også her. Med en bonussønn på 14 år trengs det fremdeles at noen er hjemme og sørger for omsorgen. Martin og Ida Marie har ikke vært på jobb samtidig på mange år. Gutten var fem år da de flyttet sammen.

 Når han jobber kveld, jobber jeg dag, og omvendt. Vi ser hverandre i helgene. De er hellige, ler hun.

– Jeg trenger nok mer nærhet enn han, så når det går for lang tid mellom hver gang vi har tid sammen, blir jeg med ned i garasjen. Der koser han seg og slapper av. Det går jo på et vis, men det hadde vært bra å kunne gå på flere aktiviteter sammen. Å ha fri på dagtid betyr også å være alene, siden de fleste andre er på jobb eller skole. På ett vis kan man føle seg isolert, selv om man ikke er det, sier hun.

Ida Marie Kallevik forsøker å få en ordning med bare dagtid, slik at bare én av dem jobber skift. Legebesøk og slikt må gjøres på fritida, om det ikke er akutt. Telefonbeskjeder må være korte. På Kårstø (en annen enhet) må alt elektronisk utstyr legges igjen før man går inn på arbeidsstedet.

Det sosiale livet

Det blir en del logistikk når familien skal planlegge å møtes, eller treffe andre. Å møte egne venner tar av tida de to har sammen.

– Vi har en del venner med unger, slik at vi kan ta med guttungen. Da er jo ungene sammen også. Hvis jeg skal møte mine venninner, må det bli når Martin har dagskift eller fri. Min egen familie, lillesøster og foreldre, ser jeg vel en gang i måneden. Men jeg holder kontakten med tantebarna på Snap, smiler hun.

Trening blir utført hjemme.

Mye delt: Halvor byttet jobb og gikk opp 150.000 i lønn, men holdt bare ut i to og en halv måned

Bytter om på skift

Aibel er en arbeidsgiver som strekker seg langt for å tilpasse slik at den enkelte arbeidstaker skal få sin hverdag til å gå rundt.

 Da vi måtte levere i barnehagen og det ikke gikk opp med tida, fikk vi en ordning med å bli trukket 15 minutter i lønn, slik at vi rakk å levere. Det er aldri noe problem å få byttet om på skiftene om vi behøver det.

Ida Marie Kallevik er en del av beredskapen på Aibel, og i dag gir hun beskjed om at dersom noe skulle skje, må hun forlate meg og rykke ut. Båten ligger klar ved kai. Hun kan kjøre redningsbåt, gi førstehjelp, hjelpe brannmannskapene å slukke brann, om enn ikke samtidig. Hun kan også kjøre redningsbil, være veiviser og passe på kolleger dersom noen blir redd og stresset i faresituasjoner.

– Vi vet jo at vi jobber med farlige ting, og at ulykker kan skje. Men man går ikke rundt og tenker på det. Er du i beredskap, må du være mentalt forberedt, sier Kallevik.

Infrastruktur i distriktene: Rasfarlige veier gjør at ansatte sover på jobben: – Ikke verdt å kjøre med hjertet i halsen

Kompetansestyrke

Som platearbeider er hun nesten som poteten kan brukes til alt.

Hun kan bygge, oppgradere og rive. Hun kjører truck, personlift og kran. Hun kan være «flaggmann» - det vil si den som kommuniserer med kranfører. Hun sveiser, bygger eller demonterer ting som kraner, lysmaster, dekk eller hyller.

– En platearbeider kan modifisere alt av stål. Nå oppgraderer vi og bygger alt nytt til Johan Sverdrup-plattformen. Det vi lager her blir fraktet ut på feltet, avslutter Ida Marie Kallevik.

Arbeidstid:

Dagskift går fra kl. 07.00 til 15.00
mandag t.o.m. torsdag.

Kveldsskift går fra 15.00 til 23.15
mandag t.o.m. torsdag.

Den uka du går dag, jobber du
fra 7 til 19.30 på fredag.

Den uka du går kveld, har du fri fredag.

Nattskift brukes bare unntaksvis ved behov. 

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Arbeidstid:

Dagskift går fra kl. 07.00 til 15.00
mandag t.o.m. torsdag.

Kveldsskift går fra 15.00 til 23.15
mandag t.o.m. torsdag.

Den uka du går dag, jobber du
fra 7 til 19.30 på fredag.

Den uka du går kveld, har du fri fredag.

Nattskift brukes bare unntaksvis ved behov.