JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Europa:

Krever at fagforeningslederne i Belarus løslates

Siv Mossleth (Sp) har fått støtte til å fremme en uttalelse som krever at fagforeningsledere i Belarus må settes fri.
Siv Mossleth tar opp Belarus i en parlamentarikerforsamling.

Siv Mossleth tar opp Belarus i en parlamentarikerforsamling.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Uttalelsen vil behandles på neste sesjon i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), i Canada i begynnelsen av juli.

Høyesterett i Belarus (tidligere Hviterussland), har avvist anken til tre fagforeningsledere som er dømt til totalt sju og et halvt år i fengsel for å ha spilt en rolle i såkalte prodemokratiske protester.

Aliaksandr Yarashuk og Siarhei Antusevich, presidenten og visepresidenten for Congress of Democratic Trade Unions (BKDP), ble gitt dommer på henholdsvis fire og to år. Iryna Bud-Husaim, fagforeningens regnskapsfører, ble dømt til 1,5 års fengsel.

Mer enn 30 fagforeningsledere i Belarus er varetektsfengslet i et angrep på uavhengig fagforeningsaktivitet. BKDP og fire tilknyttede fagforeninger er oppløst fordi fagforeningsmedlemmer kjemper for demokratiske rettigheter og friheter.

Leder delegasjonen

Siv Mossleth er stortingsrepresentant for Senterpartiet, og leder den norske delegasjonen på seks stortingsrepresentanter til OSSE.

Organisasjonen har 56 medlemsland fra Europa, Sentral-Asia og Nord-Amerika og arbeider på områder som konfliktforebygging, demokratiutvikling og menneskerettigheter.

Også i fjor var politiske fanger i Belarus og Russland tema for organisasjonen.

Uttalelsen som skal behandles i begynnelsen av juli, er en oppfølging av dette.

Delegasjonen har møtt opposisjonelle fra Belarus flere ganger de siste årene.

– Jeg fordømmer på det sterkeste omfanget og det økende antall arrestasjoner og tilfeller av internering som reaksjon på politisk engasjement og fredelige protester. Jeg fordømmer også mishandling og tortur av folk i fengsel, sier Siv Mossleth til FriFagbevegelse.

Les også: LO i Belarus er oppløst med tvang av landets høyesterett. Flere fagforeningsledere er fengslet

Bryter forpliktelser

Hun mener myndighetene i Belarus undertrykker organisasjonsfrihet, ytringsfrihet, uavhengige medier, politisk opposisjon, fagforeninger, sivilsamfunn, forsvarere og bryter internasjonale forpliktelser.

– Vi kan ikke tåle at menneskerettighetssituasjonen i Belarus forverres og myndighetenes brutalitet mot sivile og politiske rettigheter øker, mener hun.

Hun er også bekymret for at pårørende til politiske fanger blir forfulgt, varetektsfengslet og dømt av myndighetene i Belarus.

Ambassaden til Belarus i Stockholm er blitt forelagt påstandene fra Mossleth, og fått muligheten til å imøtegå dem, men har ikke besvart henvendelsen fra FriFagbevegelse.

Må ha støtte

For å kunne fremme en sak i organisasjonen, må man ha støtte fra 12 land og ha mer enn 20 underskrifter. Det har Siv Mossleth nå klart.

I resolusjonen kreves det blant annet:

• En umiddelbar og betingelsesløs løslatelse av alle politiske fanger i Belarus.

• Slutt på all avstraffelse av familiene til politiske fanger.

• En garanti for forsvarlig medisinsk tilsyn med helsen til politiske fanger og mulighet for uavhengige internasjonale medisinske kommisjoner.

• Stopp av pågående og fremtidig misbruk av rettssystemet gjennom falske rettssaker.

• En lovgivning i overensstemmelse med internasjonale menneskerettigheter.

• Reelle forhandlinger med den demokratiske opposisjonen om frie valg og gjennomføring av frie og rettferdige valg med observatører fra OSSE til stede.

Får bred støtte

Europeisk fagbevegelse har krevd at EU må handle til støtte for fagforeningslederne.

Leder i LOs internasjonale avdeling, Liv Tørres, sier at situasjonen for fagforeningslederne i Belarus er høyt prioritert hjemme.

– Faglige rettigheter er en integrert del av demokrati, fredsbygging og samfunnsutvikling, har hun tidligere uttalt til LO-Aktuelt.

Også utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) har krevd fagforeningslederne løslatt.

Mye lest: Flere kvinner fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre

OSSE

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) ble opprettet i 1991 og har 56 medlemsland, fra Vancouver til Vladivostok. 

OSSEs parlamentarikerforsamling utfører viktig arbeid på områder som konfliktforebygging, demokratiutvikling og menneskerettigheter.

Forsamlingen har en rådgivende funksjon overfor OSSEs ministerråd.

Den norske delegasjonen består av 6 medlemmer.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

OSSE

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) ble opprettet i 1991 og har 56 medlemsland, fra Vancouver til Vladivostok. 

OSSEs parlamentarikerforsamling utfører viktig arbeid på områder som konfliktforebygging, demokratiutvikling og menneskerettigheter.

Forsamlingen har en rådgivende funksjon overfor OSSEs ministerråd.

Den norske delegasjonen består av 6 medlemmer.