JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforeningsknusing:

LO i Belarus er oppløst med tvang av landets høyesterett. Flere fagforeningsledere er fengslet

Internasjonale fagforeninger fordømmer dommen fra belarusisk høyesterett som fastslår at BKDP og dens fagforeninger skal avvikles. Samtidig krever de at fengslede fagforeningsledere skal løslates.
Den uavhengige fagbevegelsen i Belarus arrangerte storstreiker og massedemonstrasjoner mot president Aleksandr Lukasjenko etter valget i 2020. Bildet er fra en demonstrasjon i Salihorsk samme år. Innfelt: Den fengslede lederen for BKDP, Aliaksandr Yarashuk.

Den uavhengige fagbevegelsen i Belarus arrangerte storstreiker og massedemonstrasjoner mot president Aleksandr Lukasjenko etter valget i 2020. Bildet er fra en demonstrasjon i Salihorsk samme år. Innfelt: Den fengslede lederen for BKDP, Aliaksandr Yarashuk.

IndustriALL / Skjermdump

erlend.tro.klette@lomedia.no

guro@lomedia.no

The Belarusian Congress of Democratic Trade Unions (BKDP) er hovedorganisasjonen i den uavhengige Belarusiske fagbevegelse, med fire tilknyttede fagforeninger og til sammen 15.000 medlemmer.

Eller rettere sagt: Den var.

18. juli fastslo den belarusiske høyesterett at BKDP og dens fagforeninger skal avvikles og oppløses.

«Avviklingen betyr at den uavhengige fagbevegelsen vil bli nesten fullstendig ødelagt i Belarus,» skriver BKDP selv i en pressemelding.

Flere av lederne i hovedorganisasjonen og dens medlemmer sitter i fengsel, inkludert BKDP-president Aliaksandr Yarashuk.

Bakgrunn: Belaruserne kom aldri til møte. De ble arrestert rett før avreise.

Anser rettens avgjørelse som ugyldig

Internasjonale fagforeningsorganisasjoner fordømmer på det sterkeste rettens avgjørelse.

IndustriALL, som representerer over 50 millioner arbeidere over hele verden, skriver i en pressemelding at de anser avgjørelsen som ugyldig:

«Undertrykkelsen av uavhengige fagforeninger i Belarus er politisk motivert og utgjør et angrep på demokratiet og dens institusjoner. Arrestasjonen av fagforeningsledere for å utøve sin rett til organisasjonsfrihet utgjør en grov krenkelse av deres grunnleggende menneskerettigheter.»

– Rettssakene er en total skandale og har ingen plass i en rettsstat, sier IndustriALLs norske generalsekretær Atle Høie.

Organisasjon krever at 15 fengslede fagforeningslederne og aktivister umiddelbart slippes fri.

I tillegg krever IndustriALL at regjeringen må gi adgang til landet for utsendinger fra globale fagforeninger, for å vurdere forholdene og tilstanden til de fengslede fagforeningsmedlemmene.

– Stopp denne galskapen, sa Sharan Burrow, generalsekretær for International Trade Union Confederation, som fordømmer dommene mot fagforeningene, mens Den internasjonale arbeidsorganisasjonen tidligere denne måneden ba om løslatelse av de fengslede.

Les mer: Atle er øverste tillitsvalgt for 50 millioner arbeidstakere over hele verden.

«Heksejakt», terror og tortur mot uavhengige fagforeninger

Fagbevegelsen i Belarus har lenge vært under hardt press.

BKDP bidro til å arrangere store masseprotester i Belarus etter det kontroversielle presidentvalget i 2020. Da ble president Lukasjenko gjenvalgt, i et resultat som ble kalt «åpenbart forfalsket.»

«Streikende og demonstrasjonene ble møtt med terror, massearrestasjoner og tortur. En rekke faglige tillitsvalgte og aktivister har blitt sparket fra jobben, og mange har blitt fengslet eller måttet rømme landet. Fagforeningskontorer er blitt raidet og stengt,» het det i begrunnelsen da BKDP vant Svenssonprisen i 2021.

– Det legges enormt press på vår organisasjon og medlemmene om å forlate de uavhengige fagforeningene. Det innføres nye lover og regler. En skikkelig «heksejakt» har begynt, sa BKDP-leder Aliaksandr Yarashuk til Magasinet Industri Energi i 2021 for sitt arbeid.

Stemplet som ekstremister, arrestert før møte med norsk LO-topp

Etter at Russland invaderte Ukraina i 2022 med støtte fra Belarus, var fagforeningene høylytte i sin fordømmelse av krigføringen og den belarusiske regjeringens rolle i den.

Da BKDPs ledelse i april skulle møte den norske LO-toppen Terje Olsson og fagnettverket BASTUN, ble de arrestert rett før avreise fra Belarus.

– Det er ikke utenkelig at de er arrestert nettopp fordi de skulle til dette møtet, sa Olsson til FriFagbevegelse den gang.

NITO-president: «Fagforeningsfolk kritiserte den russiske invasjonen i Ukraina. Nå sitter de i fengsel»

Ambassade støtter avgjørelsen

På forespørsel om kommentar fra den Belarusiske ambassaden i Stockholm, svarer de med henvisning til uttalelsen gitt av Høyesterett i Republikken Belarus 19. juli.

Den bekrefter avviklingen av flere fagforeninger på grunnlag av bevis som bekrefter brudd på grunnloven, og at det er innledet straffesaker.

Videre skriver ambassaden i en epost til FriFagbevegelse:

Respekt for loven og dens gjennomføring er en plikt for alle borgere og institusjoner. En rettslig avgjørelse som retter opp et brudd på loven styrker rettssystemet og bidrar til utviklingen av et ekte demokrati basert på rettsstaten.

Belarus er åpen for dialog med internasjonale fagforeninger. Vår ambassade i Stockholm opprettholder denne tilnærmingen i dialog med svenske arbeidsorganisasjoner. Vi er klare for en konstruktiv meningsutveksling med LO også.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse