Hviterusslands brutalitet er ikke til å tro. Det er uakseptabelt at dette skjer i Europa i 2022, skriver Trond Markussen.
Privat
Debatt
«Fagforeningsfolk kritiserte den russiske invasjonen i Ukraina. Nå sitter de i fengsel»
Mens norske arbeidstakere er i fredelige forhandlinger om lønn og arbeidsvilkår, blir hviterussiske arbeidstakere undertrykket grovt. Hva gjør vår regjering?
I april ble De hviterussiske radio- og elektronikkindustriarbeideres union (REP) stemplet som en ekstremistorganisasjon og forbudt.
Over 200 av REPs medlemmer har blitt arrestert og dømt til administrative eller fengselsstraffer. Andre har blitt utsatt for lange forhør eller blitt presset til å melde seg ut av foreningen. Flere REP-kontorer har vært utsatt for razzia eller overvåking.
Dette er hverdag for hviterussisk fagbevegelse. President Aleksandr Lukasjenko går etter alle som kan utfordre hans styre. Det bør ikke overraske at fagforeninger er blant dem: fagforeningsarbeid er en viktig demokratisk arena hvor man tilegner seg informasjon, stiller spørsmål og engasjerer seg. Flere av de arresterte fagforeningsfolkene hadde kritisert invasjonen av Ukraina.
Regimets brutalitet er ufattelig. For eksempel ble Aljaksandr Bukhvostau, tidligere medlem i IndustriAlls sentralstyre og president i De frie metallarbeideres union (SPM), utsatt for et syv timer langt forhør.
Han er 77 år gammel og har hjerteproblemer, og etter forhøret måtte han rett på sykehus.
Russisk fagforeningsleder: – Det er klart vi er redde for fremtiden
Europas siste diktatur
Siden han kom til makten i 1994 har Lukasjenko styrt Hviterussland med jernhånd. Opposisjonelle blir fengslet eller drept, mediene er kneblet og i valgene får presidenten alltid over ¾ av de offisielle stemmene.
Store demonstrasjoner mot det siste valget i 2020 ble møtt med vold fra politiet. Flere demonstranter ble drept og titusener pågrepet. Opposisjonens presidentkandidat Svjatlana Tsikhanowskaja flyktet til Litauen.
Hviterussland har lenge vært utsatt for internasjonale sanksjoner. Lukasjenko blir kalt Europas siste diktator, og nå strammer han grepet. Det blir stadig vanskeligere å drive fagforeningsarbeid i landet.
Derfor er det viktig med internasjonalt press. Sammen med en rekke andre lands fagforbund, International Labour Organisation m.fl. har vi protestert overfor hviterussiske myndigheter gjennom brev og opprop.
Denne skaper debatt: Ukrainske flyktninger havner i kriminelle nettverk når de skal skaffe seg jobb, frykter politiet
Regjeringen må følge opp
Det skal ikke være nødvendig for oss fagorganiserte å ta denne kampen alene. Den norske utenriksministeren og Stortingets utenriks- og forsvarskomité må også handle. På vegne av Norge må våre politikere bruke alle diplomatiske kanaler til å påvirke det hviterussiske regimet.
Det er helt avgjørende at vestlige land går sammen og gjør alt vi kan for å stoppe det som nå skjer i Hviterussland. Hvis vi ikke står opp for arbeidstakeres rettigheter i dette landet, risikerer vi i verste fall at Lukasjenkos brutale fagforeningsknusing inspirerer likesinnede politikere i andre land.
Mye delt: Søsknene Micha (12) og Vika (10) havnet midt i skuddlinjen i Ukraina. Nå er de i trygghet
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.
Bjørn A. Grimstad
Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp
SAS
Tormod Ytrehus
Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes
«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»
I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.
Ingerid Jordal
Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp
KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.
Morten Hansen
Debatt om regjeringens togpolitikk: – Vi som jobber med vedlikehold og renhold, er usynlige
Fire nye år i statsministerstolen. Det er Erna Solbergs langsiktige mål.
Jan-Erik Østlie
Erna ønsker å bli statsminister igjen
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) hadde mandag møte med de parlamentariske lederne på Stortinget.
Martin Guttormsen Slørdal
Strøm kan bli enda dyrere framover, varsler Aasland
Kommentar
Kai Hovden