JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

2,5 millioner grekere har mistet retten til offentlig helseforsikring

LO, Attac og Manifest støtter grasrot-drevne klinikker i Hellas

ATHEN: Helsesystemet rammes hardt av den pågående krisen i landet. LO i Oslo, Attac og Manifest er blant dem som vil bidra.
I FRONT: Ellen Engelstad (Manifest), Petter Slaatrem Titland (Attac Norge) og Roy Pedersen (LO i Oslo) fronter aksjonen som skal samle inn penger til medisiner.

I FRONT: Ellen Engelstad (Manifest), Petter Slaatrem Titland (Attac Norge) og Roy Pedersen (LO i Oslo) fronter aksjonen som skal samle inn penger til medisiner.

Anne Siri Renå

anne.siri@lomedia.no

Du mister retten til offentlig helseforsikring etter ett år som arbeidsledig i Hellas. 2,5 millioner mennesker er nå uten denne forsikringen. Som svar på alvoret har over 50 helseklinikker blitt etablert i Athen og de nære drabantbyene siden 2012.

Frivilligheten blomstrer blant leger, farmasøyter, sykepleiere, psykologer og andre. Et norsk initiativ vil nå bidra til å fylle hyllene med medisiner i noen av disse klinikkene. Målet for innsamlingen er 200 000 kroner i første omgang.

• Les også: Solidaritet i Hellas

Ikke passive mottakere

– Klinikkene ønsker pakker med medisiner, ikke ren veldedighet i form av penger, forteller leder Petter Slaatrem Titland i Attac Norge.

Han mener dette er et konkret eksempel på hvordan den nye, greske solidaritetsbevegelsen ønsker at folk skal involvere seg. De som som får behandling ender ofte opp med å bli frivillige selv. På denne måten blir ikke folk kun passive mottakere, men de bidrar med noe som gir mening. Titland mener grasrot-initiativene forsterker fellesskapet og får flere ut av isolasjonen som en krise med skyhøy arbeidsledighet kan skape. Helseklinikkene er bare ett eksempel på mange grasrot-tiltak.

Attac Norge er en medlemsorganisasjon som blant annet jobber for en sterk regulering av den internasjonale finanssektoren. De siste årene har de hatt mye søkelys på den økonomiske krisen i Hellas, og vært på flere studieturer til landet.

Like prekært i Hellas

– Grekere generelt er gjestfrie og solidariske. Det ser ut til at de takler krisen ved å gå sammen, også for å hjelpe de mange flyktningene som kommer, forteller Ellen Engelstad i tankesmia Manifest.

Mange av flyktningene oppsøker de grasrot-drevne helseklinikkene. Selv om vi ikke får daglige nyheter om Hellas nå, så mener Engelstad at situasjonen er like prekær som for halvannet år siden. Arbeidsledigheten er fortsatt på godt over 20 prosent. «Troikaen» stiller fortsatt skyhøye krav til greske myndigheter, til høylytte protester fra folket. Venstre-partiet Syriza sitter i regjering, og blir også kritisert for å svikte folket.

– I år har partiet lovet julebonus til fattige pensjonister og skolemat til fattige barn. De vil også fjerne momsen til de øyene som mottar flest flyktninger. Troikaen misliker sterkt tiltak som dette, sier Engelstad.

Låne-troikaen består av EU, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet.

Skal reise ned med medisiner

Leder Roy Pedersen i LO i Oslo mener initiativet går rett inn i noe av det fagbevegelsen skal drive med: kampen for rettferdig fordeling.

– Vi vil gi en håndsrekning til folk som bygger sivilsamfunn, sier han.

Han sier dette også gjelder kampen om «et nyliberalt samfunn som har spilt fallitt». Han sier tendensen er klar i Europa, med stigende arbeidsledighet og angrep på velferdsstater og faglige rettigheter.

– Dette er noe vi vil informere folk her om samtidig som vi støtter konkrete folkelige prosjekter i Hellas, sier Pedersen.

Når kampanjen har gitt nok penger inn på konto vil de reise sørover for å kjøpe inn og overrekke medisinene der. Flere LO-forbund og andre organisasjoner er tilknyttet kampanjen.

Les også:

Greske jobbtreningssentre får støtte av norsk LO

Sammen mot nøden og nazistene

Hellas trenger de kloke hodene tilbake

– Vi vil gi en håndsrekning til folk som bygger sivilsamfunn

Roy Pedersen, LO i Oslo

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse