JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kvinner i mannsdominert yrke

Sandra (22) hjelper bilkunder: – Det er flest kvinner som er skeptiske

– De tror kanskje jeg er for ung til å kunne noe om bil, sier Sandra Tamnes (22).
KUNDERÅDGIVER: Sandra Tamnes har gått fra verkstedet til kontorpulten. Hun får gode råd fra avdelingssjef Steffen Grafsrønningen (bak).

KUNDERÅDGIVER: Sandra Tamnes har gått fra verkstedet til kontorpulten. Hun får gode råd fra avdelingssjef Steffen Grafsrønningen (bak).

08.05.2022
06:00
03.06.2022 10:09

sissel@lomedia.no

Sola smyger strålene sine inn gjennom vinduene i kantina i andre etasje hos bilforhandler Elverum Auto Bilsalg AS. Det er 8. mars, og klubbleder Geir Otto Lien forsvinner ut på kjøkkenet for å hente marsipankaka. For selvsagt er det kakefeiring til ære for klubbens nye medlemmer, Sandra Tamnes og Vera Johansen, på selveste kvinnedagen.

Det er ikke fritt for at verkstedgutta slenger med leppa og tilbyr oppvask-kost og gummihansker i gave, men disse jentene leer ikke engang på et øyelokk. De trives og vet å svare for seg.

For første gang har Fellesforbundets klubb på huset fått en jente inn i styret. Sandra Tamnes på 22 år har kapret nestlederposisjonen. Det er mulig hun ble overtalt, men hun tar utfordringen på strak arm.

– Det er en herlig gjeng. Du må tåle litt, men du kan si hva du vil her. De tåler det også.

Jeg opplever at det er en trygg arbeidsplass, sier Sandra Tamnes, som er kunderådgiver hos Elverum Auto. Og ikke bare det, hun er også ungdomskontakt i Fellesforbundets avdeling 61 Elverum Jern og Metall.

8.MARS: Klart det ble kake på til alle på kvinnedagen. Vera Johansen (t.v) og Sandra Tamnes.

8.MARS: Klart det ble kake på til alle på kvinnedagen. Vera Johansen (t.v) og Sandra Tamnes.

Rådebank

Hos Elverum Auto blir Sandra og Vera satt like stor pris på som billakkerer Hege i TV-serien om rånerne i rånebygda Bø. Sandra liker å skru, og Vera liker veteranbiler.

– Klart vi har sett Rådebank! Sandra og Vera er helt enige om at serien tar opp mange viktige temaer, som vennskap, konflikter, selvmord og kjærlighet.

Vera Johansen (38) har fått jobb som salgskonsulent, og kundene kommer tilbake og spør etter henne. «Det var så hyggelig å snakke med henne» – er omkvedet. For tida går en lokal radioreklame med «Vera på Auto’n». «Kom innom da vel», sier hun og mener det. For den tidligere lastebilsjåføren leker ikke bil. Hun har vært yrkessjåfør i over 10 år og levert dekk og andre varer til «Auto’n» mange ganger. Her føler hun seg inkludert. Det er ingen selvfølgelighet for 38-åringen.

– Kjæresten min oppdaget på Facebook at det trengtes folk her, forteller Vera.

– Han sa «Her er det jobb til deg, Vera». Og jammen fikk jeg jobben. Jeg kjente dem jo litt fra før, og jeg trives så godt med kundene. Av og til savner jeg å kjøre buss, men arbeidstidene for busskjøring er så dårlige, sier trebarnsmoren lettere oppgitt.

Victoria (23) vil ha flere jålete jenter i industrien: – At jeg liker å sminke meg, betyr ikke at jeg er dårlig til å skru

PERFEKT: Kunden er på jakt etter en bil til sønnen som akkurat har tatt lappen. En perfekt bil for en førstegangskjøper, mener Vera Johansen.

PERFEKT: Kunden er på jakt etter en bil til sønnen som akkurat har tatt lappen. En perfekt bil for en førstegangskjøper, mener Vera Johansen.

Familiebedrift

Elverum Auto Bilsalg AS er en gammel familiebedrift. Det startet allerede i 1930, og fram til 2000-tallet var de markedsledende og størst i hele Østerdalen med over 40 ansatte på det meste. De hadde agenturet for nybilsalg av Opel, men i 2017 solgte General Motors Opel til det franske selskapet Groupe PSA. Da gikk det bratt nedover.

I dag er de 15 ansatte tilbake og har litt for store lokaler. Nå selger de Suzuki, Isuzu og kinesiske Maxus. Pluss amerikanske Chevrolet. I tillegg kjøper og selger de bruktbiler. Og Vera Johansen er rå på pruting.

 Det må jeg være om vi skal ha inntjening. Men det er bare på jobb, forsikrer Vera, som slett ikke er like flink til pruting på egne vegne.   

VERKSTEDGUTTA: Sandra Tamnes på verkstedet med "gutta". Vidar Myrvold (foran) er samboerens far.

VERKSTEDGUTTA: Sandra Tamnes på verkstedet med "gutta". Vidar Myrvold (foran) er samboerens far.

Sissel M. Rasmussen

Fra dekk til desk

Sandra Tamnes havnet her fordi hun fant kjæresten sin på Elverum. Elverum Auto har også et stort dekkhotell og behov for dyktige medarbeidere. Bare 19 år gammel begynte hun som ekstrahjelp og la om dekk, avbalanserte og skiftet hjul. En tung jobb som krever styrke og hurtighet.

I den jobben skaffet hun seg mye respekt fra gutta. Men en allergisk reaksjon satte en stopper for Sandras planer. Hun gikk på videregående på teknisk industriproduksjon (tip) og hadde kjøretøy som fag. Da hun skulle begynne som lærling reagerte kroppen på giftstoffene i gummien.

– Hendene mine ble fulle av sår og utslett. Det gikk ikke, så jeg måtte slutte, forteller hun.

Men bedriften ville gjerne beholde Sandra, så nå sitter hun ved kontorpulten og er ikke redd for å veilede og hjelpe kunder.

– Det er flest kvinner som er skeptiske. De tror kanskje jeg er for ung til å kunne noe om bil. Men jeg lærer mye, ikke minst av Steffen Grafsrønningen, sjefen på serviceavdelingen, sier Sandra Tamnes.

Jenter i svart

Vera og Sandra er begge kledd i svart. De er blide, smilende og imøtekommende. Men begge har en mørkere bakgrunn, med vanskelige oppvekstvilkår som har gjort dem både sårbare og tøffe. Løvetannbarn, kaller de seg. På venstre legg har Vera Johansen en tatovering hun har tegnet selv. Tre løvetannblomster som bærer Mummi-figurene Sniff, Lille My og Snusmumrikken på blomstene sine. Fordi hun elsket historien om Mummitrollene da hun var liten. De var hennes trøst.

Sandra forteller om en helsesøster som var hennes støtte i livet. På Elverum Auto er hun kollega med svigerfar, som jobber på verkstedet. Det er en ekstra trygghet.

Stolt klubbleder

 Vi merker på kundene at det har skjedd en positiv forandring her. Stemningen har vært tung etter at vi mistet Opel, og da vi ble stadig færre ansatte. Nå går det riktig vei, sier klubbleder Geir Otto Lien, som er servicerådgiver og ansvarlig for delelageret.

Lien har jobbet her til og fra i flere omganger helt tilbake fra 1979, da han begynte som visergutt 17 år gammel. Fra 1998 har han vært her som fast. Ni av 15 ansatte er medlemmer i Fellesforbundklubben.

KLUBBLEDER: Geir Otto Lien er mångeårig klubbleder for medlemmene i Fellesforbundet, samt nestleder i adv.61 Elverum Jern og Metall.

KLUBBLEDER: Geir Otto Lien er mångeårig klubbleder for medlemmene i Fellesforbundet, samt nestleder i adv.61 Elverum Jern og Metall.

Bidrar positivt til miljøet

På andre siden av veien ligger den 1200 kvm store bilhallen, fylt opp med nye og brukte bilder. Tredragerne fra gulv til tak gir flyplass-assosiasjoner. Under innvielsen av hallen i 1999, var det stinn brakke med hundrevis av mennesker. Elverum Auto inviterte hele bygda til åpent hus og fest med Stephen Ackles. 

I dag fyller det ene hjørnet et innglasset kontor. Bak pulten sitter Stig Nordsveen. Han kom inn som ny daglig leder for noen få år tilbake, da det var duket for omstilling. Nordsveen har vært 40 år i Forsvaret og er oberstløytnant. Han har vært kontingentsjef i Afghanistan og har tjenestegjort i flere land.

Da han gikk av med pensjon fra Forsvaret, var han på Terningmoen i Elverum, rett borti her, som han sier. Noen mente han var rett mann for Elverum Auto. Det var han som ansatte både Sandra og Vera.

LEDER FRA FORSVARET: Stig Nordsveen har lang ledererfaring fra Hæren og ansetter gjerne kvinner inn i mannsdominerte miljøer.

LEDER FRA FORSVARET: Stig Nordsveen har lang ledererfaring fra Hæren og ansetter gjerne kvinner inn i mannsdominerte miljøer.

 

– Jeg har sett hvor bra det har vært å få kvinner inn i Forsvaret. Vi har god erfaring med at det bedrer et mannsdominert miljø, poengterer Stig Nordsveen.

– Og jeg må si at de to har bidratt positivt til miljøet. De er veldig dyktige, avslutter lederen som sier at ledelse består av tre stavelser – le, del og se. Han vil ikke være «sjef». 

Du kan også lese: Ann Kristin (35) og familien må bruke feriepengene til å betale regninger

Elverum Auto Bilsalg AS

• Startet i 1930.

• Familiebedrift: Eid av 91 år gamle Norodd Moe med 70 prosent av eierandelene.

• Selger nye og brukte biler og har verksted.

• Har 15 ansatte i dag.