JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømpris

Strøm-demonstrasjon: Industriaksjonen samarbeider med gigantisk Facebook-gruppe

Mandag arrangerer Industriaksjonen demonstrasjon for kontroll over vannkrafta. Det skjer i samarbeid med en gruppe som oppfordret til kollektiv utmelding av LO.
«Industriaksjonen» og Facebook-gruppa «Vi som krever billigere strøm» samarbeider om demonstrasjon utenfor Stortinget 19. september.

«Industriaksjonen» og Facebook-gruppa «Vi som krever billigere strøm» samarbeider om demonstrasjon utenfor Stortinget 19. september.

Håvard Sæbø

helge@lomedia.no

Industriaksjonen er en aksjonsgruppe «for bevaring og videreutvikling av norsk industri». Gruppa skriver om seg selv at de har «begge beina planta i fagbevegelsen».

20. januar arrangerte «Industriaksjonen» en strømdemonstrasjon utenfor Stortinget, sammen med en rekke lokale LO-er.

Senere på dagen arrangerte Facebook-gruppa «Vi som krever billigere strøm» en tilsvarende aksjon samme sted.

I år har de to aktørene slått seg sammen til en stor, felles markering utenfor Stortinget 19. september, samme dag som Stortinget kommer sammen for å debattere regjeringens strømtiltak.

LO i Trondheim og LO i Stavanger er medarrangører denne gang.

Utmelding av LO

Mens Industriaksjonen kan betegnes som å tilhøre venstresiden i fagbevegelsen, er Facebook-gruppa «Vi som krever billigere strøm» partipolitisk uavhengig og har ett krav – makspris på strøm.

Samtidig har den hatt en bredside mot LO og regjeringen.

«Er du medlem av fagrørsla, kom deg ut nå!» lød oppfordringen fra daværende administrator i Facebook-gruppa «Vi som krever billigere strøm» for et halvt år siden, Frank Salvesen. Han har senere forlatt rollen som administrator for gruppa.

Dagens hovedadministrator, Olav Sylte, har tatt avstand fra denne uttalelsen og påpeker nettopp at vedkommende er ute som administrator.

Men bredsiden mot LO har fortsatt. Senest 31. juli skrev administrator Olav Sylte følgende på Facebook-gruppa sammen med en spørreundersøkelse:

«LO er med på å ødelegge økonomien til vanlige arbeidsfolk ved å ikke stille ultimatum til Ap i strømsaken. Er du enig eller mener du motsatt at kontingenten er god butikk for deg?»

93 prosent av de som har svart, sier ja til en påstand om at «LO støtter regjeringen i strømsaken», mens ingen svarer at «LO støtter vanlige folk i strømsaken».

Innleggene på siden består i hovedsak av kritikk av dagens regjering. Det gikk spesielt ut over daværende olje- og energiminister Marte Mjøs Persen da hun styrte departementet. Hun ble regelrett hetset i en rekke debattinnlegg.

Daværende leder i Industriaksjonen, Remy Penev, hevdet samtidig at han ikke fikk godkjent innlegg han selv skrev til Facebook-siden.

I tillegg til å administrere Facebook-gruppa, har Sylte også etablert nettstedet energinytt24.no, hvor han er redaktør. Der skrev han nylig om opprør i LO og slo fast at «medlemmene har fått nok».

«De (medlemmene) kritiserer åpent både tafatt LO-ledelse og likeså regjeringens strømprispolitikk».

Olav Sylte har imidlertid avvist at gruppa – eller han – har en «aksjon» mot LO.

Les også: Sjokkpriser på strøm og mat: – Mange må velge mellom mat og å betale regninger

Har endret seg

Medlem av arbeidsutvalget i Industriaksjonen, Boye Ullmann, var klar i sin dom over Facebook-gruppas råd om masseutmelding av LO den gang striden raste.

– Denne hakkingen på LO er splittende og ødeleggende. Industriaksjonen og de lokale LO-organisasjonene bygger opp en politisk bevegelse fra grunnplanet som vil bidra til å ta varig politisk kontroll over strømprisene, uttalte Boye Ullmann til Klassekampen.

På den tiden var han organisasjonsarbeider i Fellesforbundet og en av initiativtakerne til Industriaksjonens demonstrasjon «for politisk kontroll over strømprisen».

I dag er samme Ullmann ansatt som faglig sekretær i Rødt. Han jobber også halv tid med Industriaksjonen i regi av DeFacto, et kunnskapssenter for fagorganiserte.

Ullmann har også et tillitsverv som faglig leder i Nei til EU.

Han bekrefter overfor FriFagbevegelse at Industriaksjonen samarbeider med «Vi som krever billigere strøm» om arrangementet 19. september.

Samtidig poengterer han at det har vært en opprydding i Facebook-gruppa.

Fortsatt bitter på LO-kongressen

Slik forklarer han samarbeidet med Facebook-gruppa.

– Vi hadde et møte under Arendalsuka hvor vi inngikk en avtale om felles promotering og annonsering av arrangementet, og et felles opplegg for demonstrasjonen. Bakgrunnen er at vi vil unngå konkurranse om samme type arrangement, sier Boye Ullmann til FriFagbevegelse.

– Gruppa har 617.000 medlemmer. Her må det være veldig mange vanlige folk. Det er viktig å være i dialog med dem. Vi vil samle folket og ha et konstruktivt samarbeide. Vi vil unngå konkurrerende arrangementer, sier Boye Ullmann.

Han synes det ikke er problematisk med et slikt samarbeid.

– Vi annonserer også i Dagbladet selv om vi er uenige i hva Dagbladet mener på lederplass i strømsaken, legger han til.

Boye Ullmann er fortsatt bitter over LO-kongressens behandling av strømsaken.

– Alle kravene våre ble stemt ned. Det var et stort nederlag for LO at ikke et eneste av vårt krav om regulering ble vedtatt – en regulering som det nå snakkes om i alle europeiske land. Her har ikke LO-toppene vært i takt med medlemmene sine, mener Boye Ullmann.

I stedet ble LO-kongressen det han kaller en stor seier for statsminister Støre og olje- og energiminister Aasland.

Avviser påstand om hets

Olav Sylte påpeker at vedkommende som oppfordret til utmeldelse av LO ikke lenger er en del av gruppa. Og at han selv tok avstand fra uttalelsen.

– Det er viktig å forstå at gruppa også består av 100 000 LO-medlemmer, poengterer Sylte.

Slik kommenterer han påstandene om hets mot LO:

– Jeg har bare kommentert hva medlemmene og ledere i forbund og klubber sier om LO. Det gjør vel ikke gruppa mer til motpol enn hva Dagbladet skriver om samme sak, gjør det vel?

LO-sekretær Are Tomasgard vil ikke kommentere samarbeidet mellom Industriaksjonen og gruppa «Vi som krever billigere strøm».

Han følger ikke med på Facebook-gruppa og har derfor heller ingen mening om dette samarbeidet.

– Men jeg var tydelig sist da gruppa anbefalte sine medlemmer å melde seg ut av LO. Generelt vil jeg si at om noen fra våre rekker samarbeider med aktører som undergraver LO, som prøver å lede folk ut av LO eller oppfordrer folk om ikke å melde seg inn i LO; da er det mildt sagt svært merkelig, sier Are Tomasgard.

Mye lest: Josef produserer strøm fra egen bekk. I år har pengene rent inn

Her er aksjonens krav:

Industriaksjonen vil at politikerne tar kontroll over vannkraften, og sørger for å sikre rimelig strøm som et norsk konkurransefortrinn.

Andre krav:

* Fyll opp vannmagasinene.

* Reguler og stans strømeksporten nå.

* Topris-system på strøm. Makspris for industri, landbruk og husstander.

* Nei til markedstvang fra EU og Acer.

Facebook-gruppen «Vi som krever billigere strøm» krever på sin side makspris på strøm.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Her er aksjonens krav:

Industriaksjonen vil at politikerne tar kontroll over vannkraften, og sørger for å sikre rimelig strøm som et norsk konkurransefortrinn.

Andre krav:

* Fyll opp vannmagasinene.

* Reguler og stans strømeksporten nå.

* Topris-system på strøm. Makspris for industri, landbruk og husstander.

* Nei til markedstvang fra EU og Acer.

Facebook-gruppen «Vi som krever billigere strøm» krever på sin side makspris på strøm.