JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strømprisen

Sjokkpriser på strøm og mat: – Mange må velge mellom mat og å betale regninger

Pandemien ødela økonomien for mange av hennes medlemmer. Nå er tillitsvalgt Merethe Solberg dypt bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom den ekstreme prisveksten.
– Staten tjener seg søkkrik på våre felles ressurser. Det virker som mange har glemt at Ola Nordmann slett ikke alltid har så mye penger, sier Merethe Solberg, leder i avdeling 10 i Fellesforbundet.

– Staten tjener seg søkkrik på våre felles ressurser. Det virker som mange har glemt at Ola Nordmann slett ikke alltid har så mye penger, sier Merethe Solberg, leder i avdeling 10 i Fellesforbundet.

Erlend Angelo

eline@lomedia.no

Under korona-pandemien sto mange av medlemmene innenfor hotell og restaurant i en vanskelig situasjon, med permitteringer og oppsigelser.

En allerede anstrengt økonomi i lavtlønte yrker, gikk fra vondt til verre. Fra i fjor høst har prisene på strøm eksplodert i Sør-Norge, og så langt i år har prisene på mat økt med over ti prosent. Den generelle prisstigningen er på 6,8 prosent.

– Mange av våre medlemmer opplever å måtte velge hvilken regning de skal prioritere å betale, og om det skal gå på bekostning av mat og bleier til barna, sier Merethe Solberg.

Hun er leder for den avdelingen i Fellesforbundet som organiserer reiselivet i Oslo-området.

Ingen reserver

– Det som var av reserver ble brukt opp under pandemien. Når prisene på både kraft og andre nødvendige varer eksploderer, har de rett og slett ingenting å tære på.

I løpet av sommeren har det vært flust av reportasjer og innlegg i sosiale medier om folk som har kost seg på ferie. Mange av Solbergs medlemmer har ikke hatt råd til ferie, med en økonomi skrapt helt inn til beinet og kredittkort som er makset ut.

– Før du har rett på sosialhjelp må du selge det lille du eier. Det er et nederlag for mange, og veldig tøft, sier en sterkt bekymret Solberg.

Mye lest: Josef produserer strøm fra egen bekk. I år har pengene rent inn

Prissjokk og lønnstap

Lønnsoppgjøret i vår ble bedre enn på lenge, med en generell lønnsvekst på 3,7 prosent. Likevel blir det en sterk reduksjon i kjøpekraften for de aller fleste, med galopperende prisstigning.

– I tillegg kommer jo økende renter, uten at det gjelder så mange av våre medlemmer. De fleste av dem har uansett ikke råd til å kjøpe seg bolig og har derfor ikke boliglån.

Boligmarkedet i hovedstaden presser lavlønte lenger ut fra sentrum, samtidig som prisene på kollektiv transport stiger. Et månedskort kan fort komme på over 2000 kroner i måneden.

Strømpris-debatt: «Hva er det som feiler norske politikere?»

Mangel på handlekraft fra Støre

Merethe Solberg reagerer på det hun ser som mangel på handlekraft fra politikerne i møte med de ekstreme strømprisene.

– Vi har tidligere opplevd at statsminister Støre har lyttet i møte med medlemmene våre, og at han veit hvordan det står til. Har han glemt nå at det er mange som lider, spør hun.

Solberg er ikke glad i storpolitikken, men klarer ikke å la være å engasjere seg når det er folk som hennes lavtlønte medlemmer som betaler den høye prisen for strømmen som selges med superprofitt.

– Staten tjener seg søkkrik på våre felles ressurser. Det virker som mange har glemt at Ola Nordmann slett ikke alltid har så mye penger. Ta drivstoffprisene. De er så ekstreme nå at folk ikke har råd til å reise på besøk til familie og venner. Det blir enda en belastning ved å ha dårlig råd.

Solberg veit at det er tungt å innrømme at en har dårlig råd.

– Jeg klarer nok ikke helt å sette meg inn i den smerten mange føler nå, ikke minst aleneforsørgere.

Pensjonsekspert: – Å late som at folk et stykke fram i tid kan slutte når de er 62, er å lure folk

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse