JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Hva er det som feiler norske politikere?»

Alle land Europa går nå bort fra ideen om at strøm skal prises som en hvilken som helst vare på et felleseuropeisk marked, skriver Mímir Kristjánsson.

Alle land Europa går nå bort fra ideen om at strøm skal prises som en hvilken som helst vare på et felleseuropeisk marked, skriver Mímir Kristjánsson.

Ole Berg-Rusten / NTB

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Mandag kom nyheten om at regjeringene i Belgia og Tyskland åpner for å sette en makspris på gass.

Østerrikes statsminister krever en demontering av det europeiske kraftmarkedet, ved at prisen på gass skal frakobles prisen på strøm.

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen sier på at vi må få en «nødintervensjon» i strømmarkedet. Og fra før vet vi at EU-landet Frankrike nylig har utvida sin makspris på strøm ut 2022.

I alle land i Europa går man nå bort fra ideen om at strøm skal prises som en hvilken som helst vare på et felleseuropeisk marked.

Og det skjer helt uten at man beskyldes for populisme eller at noen roper til Ursula von der Leyen at «DET ER PUTIN I EUROPA, URSULA!».

Faktisk er nettopp begrunnelsen for disse endringene at Putin ikke skal få diktere strømprisene i Europa gjennom en markedsmekanisme som har spilt fallitt.

Men så har vi Norge da. Det lille landet i periferien der de som styrer tror så sterkt på både markedet og EU at vi skal stå fast på frihandelsprinsippene, selv etter at de som har laget dem har gitt dem opp.

Det gir jo virkelig ingen mening.

Mye lest: Josef og naboen har tjent over en million på strøm så langt i år

Aktuelt: Strømprisen slår nye rekorder. Så høy kan regninga bli i januar

Ny analyse: Uten de to nye utenlandskablene ville strømprisene falt 25 prosent

Warning
Annonse
Annonse