JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny analyse:

Uten de to nye utenlandskablene ville strømprisene falt 25 prosent

Krigen i Ukraina gjør at utenlandskablene får større effekt på prisene.
Volue Insight anslår at Norge, uten utenlandskablene, ville hatt ganske normale vannmagasiner mot slutten av neste år. Med kablene ser det derimot ut som at en ikke får normal vannstand før langt uti 2024, kanskje enda senere.

Volue Insight anslår at Norge, uten utenlandskablene, ville hatt ganske normale vannmagasiner mot slutten av neste år. Med kablene ser det derimot ut som at en ikke får normal vannstand før langt uti 2024, kanskje enda senere.

Statnett

– Statnetts anslag for de nye utenlandskablene er utdatert, sier analysesjef Tor Reier Lilleholt i Volue Insight til Dagens Næringsliv.

Volue Insight har gjennomført en ny simulering av hva kraftprisene ville vært uten de to nye kablene til Tyskland og England som ble satt i drift i fjor.

Lilleholt har brukt Sintefs modell for det nordiske kraftmarkedet, og lagt til grunn dagens priser på gass, brensel og CO2, samt normalår værmessig basert på de siste 30 årene.

– Da ser vi at uten de to nyeste kablene, ville prisene vært 25 prosent lavere i Sør-Norge, sier han.

Innsikt: Så høy kan strømregninga bli i januar

Lilleholt mener det er krigshandlingene som har utløst de ekstreme gassprisene, som nå er det tidoble av normalen. Årsaken er at Russland har kuttet store deler av sin gasseksport til Europa. Fram til i fjor sommer sto Russland for 40 prosent av gassforbruket i Europa.

– Hadde vi hatt normalt med vann i magasinene, ville effekten av kablene vært langt mindre. Men når vi har så lave magasiner som nå, vil også de høye prisene holde seg lenger, sier han.

Årsaken er at de nye kablene, som har langt større kapasitet enn de andre utenlandskablene, gjør at det vil ta lengre tid å fylle magasinene.

– Uten kablene anslår vi at en ville hatt ganske normale vannmagasiner mot slutten av neste år. Med kablene ser vi at en ikke får normal vannstand før langt uti 2024, kanskje enda senere, sier Lilleholt.

Kommentar: «Det er viktigere at strømstøtten treffer godt, enn at den kommer raskt»

Aktuelt: Vedum lover strømstøtte i hele 2023

Annonse

Flere saker

Annonse