JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Medlemsstrid

Uenige om hvilket forbund som skal organisere de ansatte: – Jeg blir forbanna

LO har somlet for lenge med å finne ut hvor de ansatte i den fremtidige batterifabrikken i Mo i Rana skal organiseres, mener LO-leder i Rana.
Se til Sverige, er Øystein Fagerli sitt råd til hvordan de ansatte ved den fremtidige batterifabrikken på Helgeland bør organiseres. Han er lokal LO-leder i Rana.

Se til Sverige, er Øystein Fagerli sitt råd til hvordan de ansatte ved den fremtidige batterifabrikken på Helgeland bør organiseres. Han er lokal LO-leder i Rana.

Hanna Skotheim

hanna@lomedia.no

En ny batterifabrikk i Mo i Rana skulle skape 1500 arbeidsplasser. Nå er fabrikken lagt på is ettersom det er mer lønnsomt å starte opp i USA.

Ledelsen i Freyr sier at de fortsatt har en ambisjon om at den skal gjøres ferdig en dag, men dette er det flere kritikere som er usikre på om faktisk skjer.

Bakgrunn: Batterifabrikken skulle skape 1500 arbeidsplasser i Norge. Bare 100 er ansatt

Det som derimot er helt sikkert, er at ingen ennå vet hvilket forbund de ansatte i batterifabrikken skal være medlem av den dagen bygget står ferdig. Det står mellom Industri Energi og Fellesforbundet.

LO-leder i Rana, Øysten Fagerli, synes det har tatt for lang tid å finne ut av. Han opplever også at det har vært en form for kniving mellom medlemmene fra Industri Energi & Forbundet for Ledelse og Teknikk (IE&FLT) og Fellesforbundet. Dette mener Fagerli er unødvendig.

– Jeg blir forbanna på at vi skal somle så lenge. Det er fem år siden fabrikken ble et tema. LO sentralt vet sånn omtrent hvordan et batteri produseres, så jeg tenker at de bør få det på plass, sier Fagerli.

Blir det Fellesforbundet som kommer til å organisere de ansatte i batterifabrikken eller IE&FLT? Her på kontoret til Fellesforbundet Helgeland i Mo i Rana.

Blir det Fellesforbundet som kommer til å organisere de ansatte i batterifabrikken eller IE&FLT? Her på kontoret til Fellesforbundet Helgeland i Mo i Rana.

Hanna Skotheim

På batterifabrikken i Skellefteå i Sverige har de delt det i to. Første del av fabrikken er kjemi. Der er de ansatte organisert i de svenske forbundene som tilsvarer IE&FLT. Andre del tar for seg maskinene. Der er det Fellesforbundet som regjerer.

– Hadde det vært opp til meg å bestemme dette, hadde jeg kjørt på med den svenske modellen, sier Fagerli.

Mister medlemmer

Marius Jøsevold, samfunnskontakt i Freyr, sier at dette må være opp til LO og forbundene. Han forteller at de foreløpig har samarbeidet tett med Fellesforbundet og hovedtillitsvalgt Tommy Rannov Nystad. Nystad sier at de ikke har fått noe avtaleverk på plass fordi «Industri Energi har blokkert hele tiden». Samtidig mener han at Fellesforbundet sentralt og LO kunne gjort en bedre jobb med å få det på plass.

– Nå mister vi medlemmer til andre forbund utenfor LO, sier Nystad.

Han mener det er ingen tvil om at «Freyr med sin mekaniske produksjon, hører hjemme i Industrioverenskomsten til Fellesforbundet.

– Det kan alle som ha vært i fabrikken se med egne øyne.

Uenighet

Frode Alfheim, forbundsleder for de nylig sammenslåtte forbundene IE&FLT, er gjort kjent med Nystad sitt utspill om at de har «blokkert hele tiden». Han svarer ikke LO-Aktuelt direkte på det, men beklager at prosessen i LOs organisasjonskomité har tatt lang tid.

Organisasjonskomiteen i LO er gjort kjent med kritikken fra Fagerli, men de har ikke ønsket å gi en kommentar.

«Vi vil fortsatt være innstilt på å bidra konstruktivt», skriver Frode Alfheim i en e-post til LO-Aktuelt.

Frode Alheim, forbundsleder for det ferske forbundet Industri Energi & Forbundet for Ledelse og Teknikk (IE&FLT).

Frode Alheim, forbundsleder for det ferske forbundet Industri Energi & Forbundet for Ledelse og Teknikk (IE&FLT).

Sissel M. Rasmussen

«Verdikjeden for batterier har ulike produksjonsmetoder. Anodeproduksjon til batterier faller inn under elektrokjemisk overenskomst. Det er uenighet rundt organisasjonsretten til battericelleproduksjon og resirkulering av batterier», skriver forbundslederen videre.

Tatt for lang tid

Jørn Eggum, Fellesforbundets forbundsleder, synes det er en stor fordel at LO har regler som sier noe om hvilket forbund som skal organisere ulike bransjer. Men denne prosessen mener han har tatt for lang tid.

«Selv om vi har hatt batteriproduksjon i Norge tidligere, har det blitt reist flere spørsmål om hvilken produksjon som skal skje i disse nye fabrikkene. Vi forventer at LO nå gjennomfører prosessen som gjør at vi får landet», skriver Eggum i en e-post til LO-Aktuelt.

Han oppfatter at begge forbundene er innstilt på å bidra til at det snart kan konkluderes.

Jørn Eggum, forbundsleder i Fellesforbundet.

Jørn Eggum, forbundsleder i Fellesforbundet.

Leif Martin Kirknes

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse