JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innleie

17 verkstedansatte feiret fast jobb og 1,8 millioner i etterbetaling

Varsel om oppsigelse endte med fast jobb i Forsvaret og etterbetaling for tre år med manglende likebehandling.
FEIRET SEIEREN: Nå har de endelig fått fast jobb i Forsvaret og etterbetaling for tre år med for lav lønn. Fra venstre: Geir Osen (Fellesforbundet), Christian Konow, Espen Breivik, Christian Veiberg, Bjørn Erik Olsen, Vidar Jakobsen og Roar Lokøy, leder i avdeling 100.

FEIRET SEIEREN: Nå har de endelig fått fast jobb i Forsvaret og etterbetaling for tre år med for lav lønn. Fra venstre: Geir Osen (Fellesforbundet), Christian Konow, Espen Breivik, Christian Veiberg, Bjørn Erik Olsen, Vidar Jakobsen og Roar Lokøy, leder i avdeling 100.

Håvard Sæbø

has@lomedia.no

Bergen: West Teams ansatte har siden 2013 vært utleid til Forsvarets verksted Haakonsvern. Da West Team i fjor høst mistet kontrakten med Forsvaret, fikk samtlige varsel om oppsigelse. Det så mørkt ut, helt til Fellesforbundet og LO tok saken. 

Klubbleder ved Haakonsvern, Roar Lokøy, har i alle år hevdet at innleien fra West Team var ulovlig.

Bemanningsbyrå – ikke produksjonsbedrift

– Man kan ikke kalle det en «tidsbegrenset periode» når de går år ut og år inn på samme arbeidsplass. Hvis det hadde vært innleie fra en produksjonsbedrift, som det ble hevdet, måtte West Team hatt en egenproduksjon på over 50 prosent. Det hadde de ikke, sier Lokøy

Fellesforbundet hevdet at med West Teams praksis, ble de å regne som et bemanningsbyrå. Da har de utleide krav på å bli likebehandlet. 

Forliket ende med 1,8 millioner fordelt på de 17 medlemmene i Fellesforbundet.

– Forliket viser at Fellesforbundet viste teft og vilje til å stå opp for sine medlemmer, sier LO-advokat Edvard Bakke.

– Forliket viser at Fellesforbundet viste teft og vilje til å stå opp for sine medlemmer, sier LO-advokat Edvard Bakke.

Håvard Sæbø

– Trodde det skulle være sånn

 – Vi visste hele tiden at vi tjente mindre enn de som jobbet fast for Forsvaret, selv om vi gjorde den samme jobben. Men vi trodde det skulle være sånn, sier Vidar Jakobsen, som er en av de 17 som nå fikk fast jobb.

Han og de andre har gjennom årene søkt på ledige jobber i Forsvaret, uten at de har fått napp.

Advokat Edvard Bakke i LO sier at de krevde etterbetaling for 3 år tilbake i tid, siden alt før det var foreldet.

­– Vi anførte at de var ulovlig utleid til Forsvaret etter arbeidsmiljølovens § 14-12, og da har de krav på lønn som om de var ansatt i Forsvaret etter § 14–12 a. Parallelt gikk vi også til sak mot West Team på vegne av seks arbeidstakere med påstand om usaklig oppsigelse i forbindelse med nedbemanningen, etter at de tapte kontrakten med Forsvaret. De seks fikk etter hvert fast ansettelse i Forsvaret, så det var kun spørsmål om erstatning, sier Bakke.

Mye delt: Sliter-pensjonen skulle hjelpe folk som Roger. Nå får han ikke en krone

Vurderte rettslige skritt

Geir Olsen i Fellesforbundet sier at det hadde vært gøy om de kunne fått prøvd saken for retten, men det kunne tatt tid.

– En rask avklaring var viktig, og det gikk fort i svingene da Forsvaret skjønte at de hadde en dårlig sak, sier Olsen.

Seieren ble feier med kake hos Fellesforbundet i Bergen, og de som møtte opp var svært takknemlige for hjelpen de har fått fra LO-advokaten pluss Geir Olsen og Øyvind Straumsnes i Fellesforbundet.

– Forliket viser at Fellesforbundet viste teft og vilje til å stå opp for sine medlemmer, og at vi kom meget godt ut av det – noe som også var riktig og fortjent, sier LO-advokat Edvard Bakke.

Denne skaper debatt: Ann Kristin (35) og familien må bruke feriepengene til å betale regninger

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse