JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
REDUSERT JULENISSING: Koronakrisen har gjort at mange julenissearrangementer har blitt avlyst i 2020. Nissemor Christine Schauer gikk blant annet glipp av en julenissetur til Russland i september, men håper det blir bedre neste år.

REDUSERT JULENISSING: Koronakrisen har gjort at mange julenissearrangementer har blitt avlyst i 2020. Nissemor Christine Schauer gikk blant annet glipp av en julenissetur til Russland i september, men håper det blir bedre neste år.

Håvard Sæbø

Avisbud Christine reiser verden rundt som nissemor: – Det gir meg så mye tilbake

Noen hevder at julenissen kommer fra Nordpolen. Avisbud og julenisse Christine Schauer er fra Tyskland og bor i Brumunddal.

roy@lomedia.no

Det er den siste mandagen i oktober, og bortover gaten midt i Oslo sentrum ser jeg noe rødt og hvitt komme gående. Folk stopper litt opp og ser. Det er da litt tidlig med julenisser nå, tenker de sikkert.

Christine Schauer, som til vanlig jobber som avisbud både på Romerike og på Hamar, er imidlertid julenisse året rundt. Hun har reist mye lenger enn med toget fra Lillestrøm til Oslo S i nissedrakt.

– Da vi var i Japan på Julenissenes verdenskongress, reiste vi i nissekostymer, smiler hun.

Aktuelt: Det blir ingen utvidelser av butikkenes åpningstider i jula

Begynte som tilskuer

Tre ganger har hun vært i Japan som julenisse, og mange somre har hun vært i København på nissekongress. I tillegg kommer Julenissens vinterleker både på Savalen ved Tynset og i Gällivarre i Nord-Sverige.

– Vi konkurrerer i pipeklatring, strikking av nissesokker og gavepakking, forteller hun ivrig.

Schauer flyttet til Norge for tretten år siden, og det gikk ikke lang tid før hun oppdaget det som skulle bli hennes store hobby. I 2009 dro familien for å se på Julenissens vinterleker på Savalen. Bare som tilskuere, men Christine syntes det så veldig morsomt ut å være nisse og delta på vinterlekene. Nysgjerrig spurte hun en av nissene hva som skulle til for å bli med.

– Svaret jeg fikk var at det eneste jeg trengte var en nissedrakt, så da skaffet jeg meg det, sier Schauer.

Fått med deg denne? Jernia ber folk bruke pengene sine på restaurantbesøk i stedet for på stekepanner: – Det er dette som er solidaritet

Håvard Sæbø

Tok nissepermisjon

Året etterpå var hun ikke lenger tilskuer, men deltaker på Savalen. Der møtte hun sjefen for julenissene i Danmark.

– Han inviterte meg til København sommeren etterpå. Der skulle nisser fra hele verden møtes, fortsetter hun.

I Danmark møtte hun nisser fra både USA, Canada, Hongkong, Japan og mange europeiske land. Hun ble invitert til Tomtarnas Vinterspel i Gällivare som avholdes hvert år i slutten av november, og til Japan der nissene skulle besøke skoler, barnehager og bedrifter.

BIG IN JAPAN: Christine (til høyre) sammen med nisser i Japan i 2018.

BIG IN JAPAN: Christine (til høyre) sammen med nisser i Japan i 2018.

Privat

Siden har fritiden for avisbudet dreid seg om å være julenisse.

– I fjor måtte jeg ta permisjon uten lønn for å være julenisse. Da hadde jeg allerede brukt mye av ferien på det samme, ler hun.

I år har det derimot blitt mindre reising enn tidligere, grunnet koronakrisen.

– I september var jeg invitert av den russiske julenissen til Moskva og St. Petersburg, men den reisen måtte avlyses på grunn av korona. Forhåpentligvis kan jeg reise dit neste år. Jeg har aldri vært i Russland, sier hun.

Denne sesongens vinterleker på Savalen blir trolig kun for norske nisser, men Schauer håper at koronakrisen ikke skal gjøre det umulig å besøke de som virkelig trenger et julenissebesøk i år.

– Tidligere har jeg blant annet besøkt kreftsyke barn. Slike arrangement er det jeg trives aller best med. Det gir meg så mye tilbake, og gir meg minner for livet, sier hun.

Den største opplevelsen var imidlertid i Japan da hun besøkte en skole med hjerneskadde barn.

– En god del av dem var sengeliggende, men vi kunne se på hjertemålingene deres at de gledet seg over at vi kom. Det at vi kan bidra til at noen får en bedre dag, er fantastisk, understreker hun.

Mye lest: Dette bør du vite om «halv skatt» i desember

Mange nissemødre

Skal det gjøres slike besøk denne julen, må nok både julenisser og nissemødre som Christine bruke munnbind.

Avisbudet og julenissen fra Brumunddal er nemlig ikke den eneste kvinnelige julenissen når nisser fra hele verden møtes.

– Det er ganske likt fordelt, og sånn må det jo være. Hvem skulle ellers pakke inn gavene og lage nissegrøten, smiler Christine Schauer.

VERDENSKONGRESS: Ikke mye hvit jul og snø når julenissene går i vannet på Julenissenes Verdenskongress i København. Bildet er tatt for noen år siden.

VERDENSKONGRESS: Ikke mye hvit jul og snø når julenissene går i vannet på Julenissenes Verdenskongress i København. Bildet er tatt for noen år siden.

Privat

Navn: Christine Schauer

Alder: 49

Bosted: Brumunddal

Yrke: Avisbud

Aktuell: Reiser verden rundt som julenisse

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss