JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjeret:

Brot i lønnsforhandlingane i byggebransjen: Dette er dei ueinige om

Striden står om underentreprenørar, akkord og kvinnegarderobar.
FORHANDLINGSSTART: Forhandlingsleiar Per Skau i Fellesforbundet og Siri Bergh i BNL starta lønnsforhandlingane torsdag. Fredag braut Fellesforbundet forhandlingane.

FORHANDLINGSSTART: Forhandlingsleiar Per Skau i Fellesforbundet og Siri Bergh i BNL starta lønnsforhandlingane torsdag. Fredag braut Fellesforbundet forhandlingane.

Håvard Sæbø

tormod@lomedia.no

Forhandlingane starta med kravoverrekking torsdag, men allereie fredag klokka halv ti begjærte Fellesforbundet brot i forhandlingane om den såkalla Fellesovereinskomsten for byggfag.

Dermed må forbundet møte NHO-foreininga Byggenæringens Landsforening (BNL) hos Riksmeklaren til frivillig mekling.

– Vi er veldig skuffa over at det i forhandlingane ikkje var mogleg å diskutere konkrete saker, seier forhandlingsleiar og forbundssekretær Per Skau til Magasinet for fagorganiserte.

Les også: Byggebransjen frykter mer kriminalitet i arbeidslivet på grunn av koronasituasjonen

Reelle forhandlingar

Han seier Fellesforbundet fremma ei rekke krav som er viktig for heile bransjen.

– Vi ønska å styrke tiltaka for eit seriøst arbeidsliv, vi ønska å styrke lønnssystemet akkord i byggebransjen og vi ønska å legge til rette for å rekruttere fleire jenter til byggfaga, seier Skau.

– Ingen av desse områda fekk vi innrømmingar på, og det verka nesten som at BNL ikkje hadde fullmakt til å gå inn i reelle forhandlingar.

Forbundet har sendt plassoppseiing for sine 18.000 medlemmer i BNL-bedrifter. Ifølge lovverket kan dei bli tatt ut i streik om tidlegast 14 dagar.

– Vi konstaterer at det er brot og at vi treng hjelp frå meklingsinstituttet, seier forhandlingsleiar Siri Bergh i BNL til Magasinet.

Les også: Nå skal fagorganiseringen i byggebransjen styrkes. Det gjøres med et helt nytt grep

Dette er krava

Fellesforbundet har fremma ei rekke krav gjennom eit kravdokument overlevert torsdag. Dette er krava forbundet trekker fram:

• Bedriftene skal ha ansvar for at tilsette hos underentreprenørar har like gode lønns- og arbeidsvilkår som i overeinskomsten.

• Alle tilsette skal ha rett på å jobbe akkord, å få betalt for eit stykke arbeid, mot ein rett på å avtale akkord i dagens overeinskomst.

• Alle byggeplassar skal ha eigen garderobe og toalett for menn og kvinner.

I tillegg kjem dei økonomiske krava, som høgare minstelønnssatsar. Det er tradisjon for at ein i hovudsak lar tariffoppgjeret i industrien, frontfaget, legge rammene for desse forhandlingane. Industrien starta frivillig mekling onsdag etter at Fellesforbundet braut forhandlingane ein time etter oppstart.

Fikk du med deg denne? Lønnsoppgjøret i industrien: Dette mekler de om

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse