JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frontfaget

Lønnsoppgjøret: Dette mekler de om

I dag startet den frivillige meklingen i frontfaget mellom Fellesforbundet og Norsk Industri. Lønna er bare et av mange hindre som må forseres.
IKKE BARE PENGER: Jørn Eggum i Fellesforbundet (til venstre) og Stein Lier-Hansen i Norsk Industri skal de neste ukene prøve å bli enige om en hel rekke endringer i Industrioverenskomsten. Dette skjer med hjelp fra riksmekler Mats Wilhelm Ruland (til høyre)

IKKE BARE PENGER: Jørn Eggum i Fellesforbundet (til venstre) og Stein Lier-Hansen i Norsk Industri skal de neste ukene prøve å bli enige om en hel rekke endringer i Industrioverenskomsten. Dette skjer med hjelp fra riksmekler Mats Wilhelm Ruland (til høyre)

Tormod Ytrehus

roy@lomedia.no

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har ved gjentatte anledninger fastholdt at det økonomiske kravet vil bli fremmet når tiden er inne for det. Det er imidlertid ingen grunn for verken Eggum, Stein Lier-Hansen i Norsk Industri eller riksmekler Mats Wilhelm Ruland å vente på det kravet før man begynner meklingen.

Både LO og Fellesforbundet vedtok sine hovedkrav allerede i februar. I tillegg har Eggum selv nevnt flere andre krav som anses som svært viktige i årets frontfagsoppgjør.

Les også: Fellesforbundet vil vente med pengekravet når meklingen med Norsk Industri starter onsdag

Fra fire til tre

Industrioverenskomsten består i dag av fire tidligere tariffavtaler. Det er
• Verkstedoverenskomsten (VO),
• Nexans-overenskomsten,
• TD-overenskomsten (teknologi og databedrifter) og
• Teko-overenskomsten (tekstil og konfeksjon).

Fellesforbundet ønsker å innlemme Nexans-delen i Verkstedoverenskomst-delen, og samtidig vil forbundet endre VO-delen til også å omfatte ingeniører på bedrifter omfattet av tariffavtalen. I dag dekker den kun «gutta og jentene» på gølvet.

Det vil også bli kamp om det såkalte offshorebilaget. Det er for medlemmer som jobber på installasjoner på sokkelen. Både Jørn Eggum og Stein Lier-Hansen mener rotasjonsordningen er så upresis at den må konkretiseres ordentlig, men Norsk Industri vil ikke ha standard-ordningen som eksisterer på sokkelen for andre. Det ville gitt Eggum sine medlemmer på sokkelen to uker på jobb og fire uker fri, men Eggum vil i tillegg ha et helt nytt bilag.

– Folk må kunne vite når de skal jobbe og når de skal ha fri, har han sagt tidligere.

Les også: Desse tre krava vil verfts- og offshorearbeidarane ha på plass i bytte mot eit moderat lønnsoppgjer

Vil utvide normaltid

Kravene fra Norsk Industri er ifølge Stein Lier-Hansen beskjedne, men en utvidelse av normalarbeidstiden vil neppe møte applaus fra Fellesforbundets forhandlingsdelegasjon.

I dag skal normalarbeidstid være i tidsrommet fra 06 om morgenen til klokka 17 på ettermiddagen. Norsk Industri vil utvide til klokka 19 på kvelden. Det vil gjøre at bedrifter kan forskyve skift slik at de avsluttes så sent som klokka 19 på kvelden uten at det utløser tillegg for ubekvem arbeidstid.

Les også: Han har sagt «null» i fem lønnsoppgjør på rad. Nå gjør Norsk Industri-sjefen det igjen

Sykepenger og innleie

Eggum har også flagget høyt forbundets krav om at bedriftene skal forskuttere Navs utbetaling av sykepenger etter at arbeidsgiverperioden på 16 dager er utløpt.

I dag risikerer mange ansatte å måtte søke på sykepenger fra Nav selv med påfølgende lang behandlingstid før man får penger. Mange yrkesgrupper får dette forskuttert, slik at arbeidsgiver legger ut og selv krever tilbakebetalt fra Nav på vegne av den sykmeldte.

Forbundet krever også bedre innleieregler, der innleiebedriften må avklare bakgrunnen og varigheten for innleie, samt at både bemanningsbehovet, begrunnelsen for ikke å ansette folk i stedet, og hva slags lønns- og arbeidsforhold de innleide får, skal inn i protokollen for drøftelsene i bedriften.

I tillegg kommer krav om at velferdspermisjon i forbindelse med konferansetimer for barn også skal gjelde i barnehage, ikke bare på skole. Det ligger også inne krav om en etter- og videreutdanningsreform, samt at likestillingsarbeidet må inn i partssamarbeidet på bedriftene nå som likestillingsloven ble endret ved nyttår.

Lavlønnstillegg

Til slutt kommer det også et økonomisk krav. Der har LO vedtatt at medlemmene skal få økt kjøpekraft, noe som vil bety at lønnsveksten må bli større enn prisveksten.

Jørn Eggum har også understreket at man må løfte de som tjener dårligst. For Fellesforbundets Industrioverenskomst, gjelder det ikke minst tekstil- og konfeksjonsarbeiderne på TEKO-overenskomsten. Her har det tradisjonelt blitt gitt et TEKO-tillegg som ofte har dannet utgangspunkt for lavlønnstillegget som har vært gitt i andre bransjer.

– Det er selvsagt noe vi tenker på, sa Jørn Eggum til Magasinet for fagorganiserte før forhandlingene ble brutt 3. august.

Les også: Fellesforbundet brøt lønnsforhandlingene. Er ikke redd for å bruke streikevåpenet

Meklingen som foregår på Thon Hotel Opera i Oslo vil foregå fram til midnatt 20. august. Klarer ikke riksmekler Mats Wilhelm Ruland å hjelpe partene å bli enige innen den tid, blir det streik i industrien fra 21. august.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse