JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dette var det viktigste som skjedde på Fellesforbundets landsmøte

Vi gir deg en oversikt over landsmøtet i syv punkter.
Her stemmes!

Her stemmes!

Håvard Sæbø

eline@lomedia.no

harald@lomedia.no

torgny@lomedia.no

1. Jørn Eggum fortsetter som leder

Den 47 år gamle gullsmeden fra Bergen fikk tillit fra landsmøtet for fortsette som leder i fire nye år. Han fikk med seg en uendret ledelse, men med et tilskudd av forbundssekretær Dag-Einar Sivertsen fra Transport i tillegg.

Mer om valgene i Fellesforbundet finner du her

2. EØS skal utredes

Etter en nervepirrende avstemning stemte 300 delegater for at forbundet skal kreve en utredning av alternativer til og handlingsrommet i EØS.

218 stemte for at en utredning skulle skje med sikte på å skrote EØS til fordel for en handelsavtale.

Dermed ønsket ikke flertallet å si verken ja eller nei til EØS, selv om kritikken mot EØS ble strammet opp – særlig når det gjaldt raseringa av transportbransjen.

3. Lei av innleie – vil avvikle bemanningsbransjen

Et enstemmig landsmøte krever at bemanningsbransjen avvikles i sin nåværende form, og at arbeidsformidlingen blir en sterkere offentlig oppgave.

Uttalelsen er en klar seier for bygningsarbeidermiljøet som ønsker et totalt forbud mot bemanningsbransjen. Som et strakstiltak krever forbundet at det legges ned forbud mot innleie i spesielle bransjer og områder. Uttalelsen sier ikke noe om hvilke områder og bransjer dette gjelder, men det er åpenbart at byggebransjen i Oslo-området står øverst på lista.

4. Mer penger til avdelingene

Avdelingene i Fellesforbundet skal få beholde en større andel av kontingentinntektene selv. Medlemmene betaler 1,5 prosent av bruttolønn i kontingent. Før gikk 0,32 prosent av bruttolønn til avdelingene, som også fikk noe av avkastningen på forbundets egenkapital. Heretter skal avdelingene beholde 0,43 prosent, men ikke få finansinntekter. Og økningen – de 0,11 prosentene – fordeles etter antall yrkesaktive medlemmer, ikke etter kontingentstørrelse. Det betyr et økonomisk løft for avdelinger med mange lavlønte og deltidsarbeidende medlemmer.

Robin Hood-metoden, sier forslagsstiller Cecilie Søllesvik

5. Norge ut av Acer, EUs energibyrå

Norge må ut av Acer, EUs energibyrå. Dette benkeforslaget fikk et lite flertall, etter at redaksjonskomiteen hadde foreslått et vedtak med mer forbehold. Dermed snur Fellesforbundet i denne saken, og kommer på kollisjonskurs med Arbeiderpartiet.

Forbundet sa klart nei til den private kraftkabelen NorthConnect, og til at flere utenlandskabler bygges før man vet konsekvensene av de som allerede er igangsatt.

Det blir også advart mot «utbygging (av vindkraft) i konfliktfylte områder med overkjøring av lokale ressurs-, natur- og miljøinteresser». Forbundet slår nå fast at vindkraftparker i større grad må bidra til inntekt til lokalsamfunnet.

6. Støre møtte landsmøtet, og fikk tyn

– Det er ikke EØS-avtalen som må sies opp, det er regjeringen til Erna Solberg

Da Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre møtte Fellesforbundets landsmøte, leverte han et tydelig forsvar for EØS-avtalen, sterke angrep på regjeringa og lovte en storrengjøring i arbeidslivet hvis han blir statsminister i 2021.

Mange mener at Støres tale er en av de viktigste talene han har holdt som partileder. Men stemningen i salen var ikke så positiv som Støre kunne ha håpet. Frustrerte Ap-medlemmer i Fellesforbundet sto i kø på talerstolen for å refse Støre etter hans tale.

Forsvarsforliket, distriktspolitikken, EØS, Acer og havnekonflikten – samt en stadig blassere rødfarge på Ap. Dette var bare noen av temaene der partileder Jonas Gahr Støre fikk kritikk.

– Du ber om våre stemmer, men da må du være vår stemme, sa Terje Lund fra Sauda.

7. For øvrig kan vi nevne at ...

• Fellesforbundet skal lage en handlingsplan mot høyreekstremisme

• Statsråd Jan-Tore Sanner reagerer sterkt på det maler Ine Nordahl fortalte om sine erfaringer med seksuell trakassering da hun vær lærling og eneste jente på byggeplass.

• Landsmøtet støtter forslaget om at det blir laget et kvinnenettverk i Fellesforbundet, for kvinner i mannsdominerte yrker.

• Arbeidsminister Anniken Hauglie mener at alarmen må gå etter innleierapporten som ble lagt fram på landsmøtet. Undersøkelsen viste at en av tre av bygningsarbeiderne i Oslo var innleide, og at 80 prosent av innleie fra bemanningsbyråene var ulovlige.

• Reise offshore, tariffavtalen for hotell og restaurant, bussbransjeavtalen og grossistavtelen er fire ulike oversenkomster hvor det ligger an til å bli ekstra store problemer ved neste års tariffoppgjør, mente forbundssekretær Knut Øygard da han innledet om tariffspørsmål på landsmøtet.

• Fellesforbundet krever nå at utbygging av jernbane i Nord-Norge må igangsettes straks

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse