JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Et utstillingsvindu til de grunnleggende problemene med bemanningsbransjen»

BEMANNINGSBRANSJEN: Kommersiell utleie av arbeidere ødelegger arbeidslivet vårt, og må avvikles, skriver Eline Lønnå. Arkivfoto.

BEMANNINGSBRANSJEN: Kommersiell utleie av arbeidere ødelegger arbeidslivet vårt, og må avvikles, skriver Eline Lønnå. Arkivfoto.

Erlend Angelo

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Heldigvis fikk sjefen i dette tilfellet en durabelig smekk av tingretten, skriver redaktøren.

eline@lomedia.no

Det er ikke hverdagskost at rumenske bemanningsansatte organiserer seg og krever tariffavtale, men Adrian Dumitrescu og hans kamerater på Stord ønsket seg skikkelige vilkår og et regulert arbeidsforhold. Det falt ikke i god jord hos sjefen i selskapet. Han var vant til å kunne holde på med «sine gutter» etter eget forgodtbefinnende. Til slutt gikk sjefen til det skrittet å si opp Adrian Dumitrescu, som var klubbleder og den drivende kraften bak organiseringen.

Les også: Sjefen var lei av Adrian, sa ham opp og skyldte på skulking

Oppsigelsen endte i retten, og i denne utgaven av Magasinet og på frifagbevegelse.no kan du lese om den knusende dommen i klubb-lederens favør. Retten slår fast at han skal ha både erstatning for tapt inntekt og oppreising, ettersom oppsigelsen på ingen måte var lovlig. Dette er viktig for Dumitrescu, familieforsørgeren som uten forvarsel sto uten inntekt. Ikke minst er det viktig for arbeiderkollektivet han er del av, som nå kan puste lettet ut. Sjefen kan ikke ture fram og straffe dem som organiserer seg. Lovverket gir arbeiderne et vern, og i dette tilfellet har systemet fungert.

Rettssaken som gikk i Sunnhordland tingrett før påske, var et utstillingsvindu til de grunnleggende problemene med bemanningsbransjen. Profitten i bransjen ligger ikke i produksjon av varer eller tjenester, men i utleie av arbeidskraft. Eieren av firmaet har i flere tiår drevet utleie av folk, folk sjefen ved en rekke anledninger ga uttrykk for at han ikke satte høyt. De ansatte ble omtalt som unger, som griske, late og uærlige. Det ble tydelig for alle som fulgte saken at det fantes en underliggende holdning om at innleiearbeiderne må en rett og slett håndtere slik en håndterer trassige barn som ikke vet sitt eget beste.

Les mer: Full seier til oppsagt klubbleder Adrian Dumitrescu

Heldigvis fikk sjefen i dette tilfellet en durabelig smekk av tingretten. Det er gledelig, og et viktig signal. Men det endrer ikke det faktum at selve ideen bak bemanningsbransjen ofte vil føre til denne typen holdninger og behandling av arbeiderne. Kommersiell utleie av arbeidere ødelegger arbeidslivet vårt, og må avvikles.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse