JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lokalvalg

Fellesforbundet bevilger 2,7 millioner kroner til valgkampen

De rødgrønne partiene får til sammen 2.665.000 kroner i valgkampstøtte.
Arbeiderpartiet får  2,1 millioner kroner til å drive valgkamp. Bildet er fra valgkampen i 2021.

Arbeiderpartiet får 2,1 millioner kroner til å drive valgkamp. Bildet er fra valgkampen i 2021.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

eline@lomedia.no

Arbeiderpartiet får desidert mest støtte til å drive valgkamp, med 2,1 millioner kroner. Men også de andre rødgrønne partiene får med seg en pengestøtte, etter at Fellesforbundets representantskap i dag behandlet bevilgningen.

SV får 300.000 kroner, Senterpartiet 150.000 og Rødt 115.000 kroner.

Under debatten ble det også foreslått at det nye partiet Industri- og næringspartiet skulle få pengestøtte, men dette ble avvist mot tre stemmer.

Les også: Blå vind over Fellesforbundet, rekordlav støtte til de rødgrønne

Lokale utfordringer

Men støtten til partiene er ikke ukontroversiell. Flere representanter ga uttrykk for frustrasjon over lokale samarbeidsproblemer med både Senterpartiet og Rødt.

– Jeg er klar over at det er store forskjeller lokalt, men i mitt distrikt føler vi oss direkte motarbeidet av Rødt, sa Sigurd Myrvoll fra Nordland.

Han fremmet forslag om at Rødt ikke skulle få noen bevilgning, men dette ble avvist mot tre stemmer.

Forbundssekretær Christian Justnes tok til orde for å heve blikket og se bort fra lokale utfordringer og frustrasjoner med ulike partier.

– Jeg har for eksempel aldri stemt Rødt, men de er med på å dra lasset for den siden der vi ønsker at tyngdepunktet skal ligge. Det vil være et dårlig signal å rokke ved støtten til partier på rødgrønn side, sa Justnes.

Det var også lagt inn et forslag om en annen fordeling av bevilgningene. Leder for Unionen fagforening i Bergen, Jorge Dahl, ønsket at Ap skulle få 1.650.000 kroner, SV og Rødt 450.000 kroner hver og Senterpartiet 150.000 kroner.

Dahls forslag var langt unna å få tilstrekkelig støtte.

En motvekt til rike onkler

I begrunnelsen for hvorfor Fellesforbundet skal gi partistøtte heter det blant annet at:

«Høyresiden har flere rike personer som viktige donorer. Disse personene bruker av sin kapital for å sørge for at partiene vedtar politikk og skatteregler som sikrer deres private interesser, ofte på bekostning av å utvikle velferdstilbudet til alle innbyggerne».

Fellesforbundets representantskap mener at fagbevegelsen skal utgjøre en motvekt mot dette.

– Våre krav til politikken vil ikke gagne enkeltpersoner, men alle arbeidstakere. Fellesforbundet mener det er riktig og viktig at bidrar økonomisk til partiene. Det vil våre medlemmer, og samfunnet ellers, være godt tjent med.

Mye lest: Argentinarar jobba med bilvask i Norge – fekk ikkje lønn på fem månader

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse