Dette viser klart og tydelig viser at det er nettopp høyresiden som er Fellesforbundets politiske hovedmotstander, mener Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Meningsmåling
Høyre og Frp fosser fram i Fellesforbundet
Senterpartiets fall fører til at de rødgrønne samlet får rekordlav oppslutning blant medlemmene.
eline@lomedia.no
Senterpartiet er den store taperen blant Fellesforbundets medlemmer.
Partiets fall betyr at støtten til de rødgrønne partiene så vidt ligger over 50 prosent i det årets lokalvalg nærmer seg.
– Hold dere fast, Senterpartiet går fra 30 til 7 prosentpoeng blant våre medlemmer siden vi spurte sist for to år siden.
Det sa Fellesforbundet-leder Jørn Eggum til forbundets representantskap, da han i dag la fram resultatene fra en undersøkelse forbundet har gjort blant sine medlemmer.
1200 yrkesaktive medlemmer er spurt om sine holdninger til medlemskapet, forbundet – og politiske preferanser.
Blant annet er de blitt spurt hva de ville stemt dersom det var stortingsvalg.
Laveste noen gang
Tallene fra Ipsos viser at det blåser en blå vind over forbundet, som er det største i privat sektor med sine 168.000 medlemmer.
Høyre går fram fra 12 til 22 prosentpoeng, mens Fremskrittspartiet øker fra 9 til 16. Det skjer samtidig som Senterpartiets oppslutning går fra svært høye 30 prosent for to år siden, til 7 i dag.
Arbeiderpartiet holder seg ganske stabilt med 30 prosentpoeng, 2 ned fra 32. Rødt øker fra 6 til 9 prosentpoeng, mens SV daler litt fra 5 til 4.
Nykommeren Industri- og næringspartiet (INP) legger seg akkurat på sperregrensa, på 4 prosent
Venstre, Kristelig Folkeparti og Miljøpartiet de grønne har alle en oppslutning på mellom 1-2 prosent, og ligger dermed innenfor sin egen feilmargin i undersøkelsen.
Samlet var støtten til de rødgrønne, fra Senterpartiet og ut til Rødt på 74 prosent i 2021, mens den i år er på 51 prosent.
– Dette er det laveste vi har målt noen gang, sier Eggum.
– Hold dere fast, Senterpartiet går fra 30 til 7 prosentpoeng blant våre medlemmer siden vi spurte sist for to år siden, utbrøt Jørn Eggum da han presenterte tallene.
Jan-Erik Østlie
Blå vind over landet – og Fellesforbundet
Fellesforbundets leder understreker at medlemmene følger de samme trendene som befolkningen ellers, og at høyrebølgen i samfunnet slår ut også blant dem.
– Men utslagene er større hos oss, og vi har betydelig større støtte til venstresiden enn i befolkningen. Arbeiderpartiet hadde nok vært ganske fornøyd med den samme oppslutningen i befolkningen som de har hos oss, sier Eggum.
Hans største bekymring etter å ha fått presentert disse tallene er veksten til høyresiden.
– 38 prosent til Erna og Sylvi dere!
Eggum mener dette klart og tydelig viser at det er nettopp høyresiden som er forbundets politiske hovedmotstander.
– Det er mot disse kreftene vi må konsentrere oss, enten det er snakk om å skape et seriøst arbeidsliv, ha en aktiv næringspolitikk som sikrer at viktige næringer blir i Norge eller at vi skal ha en omfordelende skattepolitikk som tar vare på de som trenger det mest i samfunnet, sier Eggum.
Nei til EU, ja til vindkraft til havs
I medlemsundersøkelsen er det også blitt spurt om en del andre aktuelle, politiske saker. Her er noen av funnene:
* 14 prosent av Fellesforbundets medlemmer mener Norge burde melde seg inn i EU, 56 prosent sider nei – resten har ingen mening om EU-saken.
* To av tre medlemmer ønsker å fortsette å delta i EØS-avtalen. 46 prosent sier ja, 21 prosent nei – mens 33 prosent ikke har tatt standpunkt.
* 44 prosent er "meget" eller "ganske fornøyd" med dagens strømstøtteordning, mens 28 prosent er "meget" eller "ganske misfornøyd".
* 54 prosent av medlemmene er bekymret for klimaendringene. Samtidig synes 64 prosent at Norge gjør nok. 47 prosent er villige til å støtte klimatiltak dersom de går ut over arbeidsplasser.
* 62 prosent vil ha vindturbiner til havs, mens 27 prosent er mot. Vindkraft på land er det derimot bare 36 prosent som sier ja til, mens 50 prosent sier nei.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes avhull i loven. Rune har venta i 13 år
Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.
Jonas Fagereng Jacobsen
Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Sykepleiere og lærere kan bli pålagt å anmelde papirløse mennesker
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Nordmenn dropper måltider på grunn av pengemangel
FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.
Kolbjørn Rushfeldt