JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nye innleieregler i Oslo-området

Fellesforbundet vil fotfølge innleieforbudet: – Det er vårt ansvar å få det til å fungere

Fellesforbundet tar ikke lett på den nye loven om innleie. Nå skal hele organisasjonen trimmes for å passe på at ingen bedrifter klarer å lure seg unna.
TRER I KRAFT 1. APRIL: Fellesforbundet vil fotfølge loven som forbyr og begrenser muligheten til å leie inn arbeidskraft.

TRER I KRAFT 1. APRIL: Fellesforbundet vil fotfølge loven som forbyr og begrenser muligheten til å leie inn arbeidskraft.

Håvard Sæbø

has@lomedia.no

– Vi har fått en regjering som leverer godt på våre områder på innleie og hele faste stillinger, så nå kommer vi til å rulle ut det største arbeidet vi har gjort på lang tid, sier forbundsleder Jørn Eggum. 

Han sier forbundet er spent på å se om aktører som nå får trøbbel med innstrammingene og forbud om innleie, flytter til et annet geografiske område, eller finner smutthull. 

Nye innleieregler: Nå kommer det et forbud mot bemanningsbransjen i Oslo-området

Må gjøre jobben selv  

– Det er først og fremst det vi er interessert i å stoppe. Alle i forbundet skal involveres i arbeidet med å følge opp de nye reglene for innleie, spesielt de ute på avdelingskontorene, sier Eggum

Forbundet går først ut med informasjonskonferanser til klubber og ansatte i fagforeningene. Så vil det komme en målrettet innkalling til kurs for alle bransjer.

Eggum sier det er satt av enormt mye penger til dette.

Forbundet vil utarbeide maler for innleieavtaler, slik at det blir likt for alle. Et oppfølgingskurs senere i år, vil gi forbundet informasjon om hvordan de ulike bransjene forholder seg til innleie.  

Jørn Eggum sier at Fellesforbundet ikke kommer til å spare på noe for å få loven om innleie til å fungere.

Jørn Eggum sier at Fellesforbundet ikke kommer til å spare på noe for å få loven om innleie til å fungere.

Tormod Ytrehus

– Strammer man inn et sted, vil det tyte ut et annet. Det skal vi stoppe. Vi hører fra Bygningsarbeidernes Fagforening i Oslo at bemanningsselskap nå prøver å omgå loven ved å registrere seg som produksjonsselskap. For du har jo fått lov å leie mellom produksjonsselskaper. Det er mye detektivarbeid som må gjøres. Hva er entreprise? Selv om det er rimelig klart, så kan vi ikke stole på at Arbeidstilsynet skal være de som følger opp dette. Dette må vi gjøre selv, så må vi bruke Arbeidstilsynet der det er nødvendig, sier Eggum. 

Bemanningsbyrå: Mange håper innleieforbudet blir en ny start for byggebransjen

Setter alle kluter til

Forbundet er også i dialog med LO juridiske avdeling slik at de fortløpende kan ta disse sakene slik at de ikke blir liggende og samle støv.

Forbundet har også satt ned en ny ressursgruppe som er i gang med å se på alle tenkelige smutthull og omgåelser som man tenker seg kan komme til å bli brukt av bemanningsbyråene framover.

De samarbeider også med Arbeidsmandsforbundet, som ofte har innleide på de samme bedriftene som Fellesforbundet.  

Må få det til å fungere

Eggum mener at de nå har fått verktøyet de trenger for å rydde opp i delene av arbeidslivet som er preget av midlertidige stillinger og deltid. Men han er sikker på at det kommer mage kreative forsøk på å fortsette som før.  

– Da får vi se om det er mulig å få inn forskrifter, eller endre på loven. Får vi politikere til å levere, er det vårt ansvar å få det til å fungere, sier Jørn Eggum. 

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse