JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fikk nesten sparken da han organiserte McDonald's-ansatte. Nå skal han verve ungdommer til fagbevegelsen

Morten Sandanger tror ikke unge arbeidstakere har noe forhold til fagforeninger. Men det kan de få.
McDonald’s-klubbleder Morten Sandangers skal ha ansvaret for Fellesforbundets ungdomsarbeid på sørvestlandet.

McDonald’s-klubbleder Morten Sandangers skal ha ansvaret for Fellesforbundets ungdomsarbeid på sørvestlandet.

Jonas Fagereng Jacobsen

etk@lomedia.no

McDonald’s-klubbleder Morten Sandangers innsats for å rekruttere 70 unge kollegaer – og hans iherdige ungdomsarbeid i Sandnes – er blitt lagt merke til i Fellesforbundet.

Nå blir 26-åringen forbundets regionale ungdomssekretær for sørvestlandet.

Sandanger sier han er stolt, spent og takknemlig for tilliten. I 2024 begynner Sandanger på det han beskriver som en drømmejobb.

– Jeg har på en måte gjort dette på hobbybasis, som frivillig i forskjellige verv. Å få gjøre det som jobb på heltid er en utrolig mulighet, som jeg setter stor pris på, forteller den unge klubblederen.

Forsøkt sparket

Sandanger har allerede stått i en tøff fagforeningskamp. Da han organiserte en av Norges yngste klubber, nektet McDonald's å godta tariffkravet – selv etter at godt over halvparten av arbeiderne var blitt organisert.

Sandanger ble forsøkt sparket bare dager før signering av tariffavtalen. Og faren for streik var reell til langt på overtid.

Allikevel endte konflikten med seier for de ansatte: Sandnes-restauranten signerte tariffavtale med Fellesforbundet i mars 2023.

Mye lest: Morten ble forsøkt sparket av McDonald's – så klarte han det «umulige»

Fra Haugesund til Arendal

Nå frikjøpes han for å koordinere forbundets ungdomsarbeid fra Haugesund til Arendal. Det er ikke bare arbeidsområdet som er stort, det samme er spennet i Fellesforbundets bransjer.

Sandanger mener allikevel at samholdet er viktigere enn forskjellene.

– Da jeg vervet folk på McDonald’s, solgte jeg ikke Riksavtalen (tariffavtalen for restauranter, hoteller og uteliv). Det vi selger er fellesskap og trygghet – og det gjelder på tvers av yrkesgruppene i både Fellesforbundet og LO, sier klubblederen.

De samme verdiene er også mye av grunnen til Sandangers engasjement i fagbevegelsen.

– Det siste året har jeg sett hjelpen vi har fått til å forbedre arbeidshverdagen på McDonald’s. Å bidra til å gjøre det for andre, er givende, forklarer den påtroppende ungdomssekretæren.

«Slik kan du delta»

Fasiten på hvordan man rekrutterer og engasjerer ungdom er noe hele fagbevegelsen gjerne vil finne. Ifølge Sandanger er løsningen først og fremst opplysningsarbeid.

– Jeg tror forbundene sliter fordi ungdom i arbeidslivet ikke har noe forhold til fagforeninger. Vi må konkretisere for dem: Dette er oss, dette gjør vi og slik kan du delta, mener han.

Dessuten må man huske hvem man snakker til:

– Vi sier ungdom, men det er jo folk mellom 18 og 30 år. Så det nytter nok ikke med trampolinepark, ler Sandanger.

Les mer om ungdomsarbeid: Ingrid (28) var veldig sjenert – så begynte hun å si ifra på vegne av andre

Navn: Morten Sandanger

Alder: 26 år

Aktuell med: Ny ungdomssekretær for region sørvest i Fellesforbundet

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Navn: Morten Sandanger

Alder: 26 år

Aktuell med: Ny ungdomssekretær for region sørvest i Fellesforbundet