JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skatt

Flere hundre demonstrerte mot lakseskatt: – Ser dere ikke galskapen i dette?

Det er ikke laksebaroner som rammes, men vanlige folk og lokalsamfunn, hevdet demonstrantene.
Hundrevis av arbeidere fra kystbedrifter hadde møtt opp foran Stortinget, for å protestere mot regjeringens forslag om grunnrenteskatt for oppdrettsnæringen.

Hundrevis av arbeidere fra kystbedrifter hadde møtt opp foran Stortinget, for å protestere mot regjeringens forslag om grunnrenteskatt for oppdrettsnæringen.

Tormod Ytrehus

etk@lomedia.no

tormod@lomedia.no

På en regntung torsdag i november ble «laksebrølet» hørt utenfor Stortinget, opptil flere ganger.

Regjeringens foreslåtte grunnrenteskatt på laks har utløst en flom av varsler om permitteringer i oppdrettsnæringen. Motstanden fra lokalsamfunn der næringen er viktige arbeidsgivere, har vært stor.

Torsdag samlet mange av disse seg på Eidsvolls plass for å protestere mot regjeringens forslag.

Hundrevis hadde møtt opp, mange fra kystbedrifter. Flesteparten reiste med buss gjennom natten for å demonstrere i hovedstaden.

«Vanlige folk», ikke laksebaroner

Det skjedde under paroler som «Ja til mer skatt, Nei til dagens forslag», «Stolt av laksen», og «Tenk på konsekvensene».

Gang på gang ble det fremhevet fra taleplass og på plakater at det ikke var såkalte laksebaroner som ville bli negativt rammet – men vanlige arbeidere, og lokalsamfunn langs kysten.

– Ser der ikke galskapen i dette? ropte John Arne Nygaard oppgitt til regjeringen, og fikk applaus. Han er hovedtillitsvalgt for Fellesforbundet i NovaSea.

For å understreke poenget gikk han, og flere andre, i en svart t-skjorte med teksten «Vanlige folk».

– Mange av de som er her i dag, er redd for ikke å ha arbeid når de kommer hjem, hevdet Bjarne Kristiansen, hovedtillitsvalgt i Lerøy for NNN.

Les også: Ansatte frykter for arbeidsplassene på grunn av «lakseskatten»

Demonstrerer etter varsel om permittering

En av dem er Kaloyan Yordanov, som jobber på Salmar-fabrikken på Frøya. Etter å ha jobbet morgenskiftet sitt gikk han hjem og skiftet, før han satte seg på nattbussen til Oslo.

– Jeg er her fordi jeg har fått varsel om permittering fra 1. januar. Det påvirker meg, det påvirker oss alle, sier Yordanov.

– Bedriften tok en sjanse og ga meg et liv, sier Yani Ruseva. Hun håper at demonstrasjonen vil hjelpe. For Yani frykter at hun og datteren vil måtte reise ut av landet dersom jobben forsvinner.

Eggum: – Regjeringens forslag har mangler

Noen av demonstrantene satte kaffen i vrangstrupen da flere aviser hadde Fellesforbundets leder Jørn Eggum på forsiden torsdag morgen, under overskriften «Fellesforbundet snur om lakseskatt».

Forbundsleder Jørn Eggum

Forbundsleder Jørn Eggum

Tormod Ytrehus

Forbundet har i utgangspunktet vært motstander av skatten, i likhet med demonstrantene.

Da Eggum tok mikrofonen foran Stortinget, prøvde han å berolige tilhørerne:

– Selskaper som har enorm profitt kan bidra med mer. Grunnrenteskatt kan være riktig løsning, men regjeringens forslag har mangler, sa Eggum.

Han understreket at skatten ikke måtte være til hinder for arbeidsplasser, og komme lokalsamfunnene til gode.

Ulikt syn på om prisråd er løsningen

En viktig floke å løse i striden om lakseskatten, er å komme fram til hvordan man skal prissette fisken.

NNN-leder Anne Berit Aker Hansen

NNN-leder Anne Berit Aker Hansen

Tormod Ytrehus

Mens Fellesforbundet tror Vedums løsning med et eget råd for prissetting av oppdrettsfisk kan fungere, er Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund lite optimistisk.

– Det haster med å få et svar på den uavklarte situasjonen rundt prissetting, sa NNN-leder Anne Berit Aker Hansen under sin appell til demonstrantene.

– Dette må det ryddes opp i nå, slik at fastprismarkedet kommer i gang igjen. Det kan ikke vente til en stortingsbehandling langt utpå våren, fortsatte hun.

Buet Ap og Sp av scenen

– Fra hytta mi på Hitra kan jeg skimte oppdrettsanlegget på Frøya og se yrende aktivitet.

Slik åpnet Linda Helleland fra Høyre sin tale. Selv om det utsagnet ikke fikk oppslutning, vakte det begeistring da hun erklærte regjeringens politikk for «kystfiendtlig». Etter å ha erklært at Høyre var mot regjeringens forslag, mottok Helleland en av dagens største applauser.

Det var mer enn regjeringspartiene fikk. Arbeiderpartiet og Senterpartiet ble først ropt opp flere ganger fra scenen, før deres representanter hadde dukket opp. Da de til slutt fikk sin taletid, ble de begge buet ned igjen av publikum.

Forslaget til grunnrenteskatt er fortsatt ute til høring, og skal i utgangspunktet gjennomføres neste år.

Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet ble buet av scenen av demonstrantene fra Laksebrølet.

Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet ble buet av scenen av demonstrantene fra Laksebrølet.

Tormod Ytrehus

Les også: Raser over Frp-kutt: – Et målrettet angrep mot de som har minst

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse