JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FRUSTRERTE: Christian Justnes, Steffen Høiland, Joachim Espe, Atle Tranøy og Bjørn Sigurd Svingen 

FRUSTRERTE: Christian Justnes, Steffen Høiland, Joachim Espe, Atle Tranøy og Bjørn Sigurd Svingen 

Erlend Angelo/Leif Martin Kirknes/Martin Guttormsen Slørdal

Strømprisen

Frustrasjon i Fellesforbundet etter «tannløse» kraft-vedtak i LO

Tunge industritillitsvalgte i Fellesforbundet fortviler over at LO-kongressen endte opp med vage formuleringer og lite konkret politikk for å løse strømpriskrisa.10.06.2022
13:55
10.06.2022 14:25

eline@lomedia.no

Stemningen blant de såkalte «kraftopprørerne» i Fellesforbundet var på et bunn-nivå da LO-kongressen ble oppsummert på representantskapsmøte i forbundet denne uka.

Etter at LO-kongressen ble preget av diskusjoner om strømprisene og kraftpolitikk, endte LOs øverste organ med å vedta dette:

«LO mener det må være en overordnet ambisjon at vi igjen får en balanse mellom forbruk og produksjon av kraft, som fører oss tilbake til normale norske kraftpriser i Syd-Norge.

Inntil prisene er stabilisert er det viktig at statens strømstøtteordning videreføres og at det vurderes etablering av ordninger for deler av næringslivet som ikke har tilgang til langsiktige industrikraftordninger. Lange fastprisløsninger må videreutvikles.»

Kurere pest med paracet

– Strømstøtte er vel og bra, men skal vi altså fortsette å kurere pest og kolera med plaster og paracet? Jeg beklager at det ikke kom tydeligere signaler fra LO-kongressen. Ingen retning ble gitt, oppsummerte Atle Tranøy fra Stord, en av de virkelige tungvekterne blant norsk industris tillitsvalgte.

Tranøy var en av flere som tok opp at de langsiktige konsekvensene av å sitte stille i båten mens strømpriskrisa herjer, kan bli store.

– Hva er de politisk konsekvensene av å liberalisere kraftmarkedet, og å forlate prinsippet om at kraften skal bygge landet? Skal våre kraftressurser være gjenstand for en fullstendig liberalisert markedsstyring eller skal de være en strategisk ressurs?

LO-kongressen 2022: Her er de 10 viktigste vedtakene

– Ingen forutså krigen i Ukraina

Fellesforbundet hadde invitert LOs sekretær Are Tomasgaard, som skal representere LO i den regjeringsnedsatte Energikommisjonen, til representantskapet.

For mens LO-kongressen stemte ned både forslag om å ta Acer ut av EØS-avtalen, regulering av fyllingsgrad i vannmagasinene og å innføre strukturelle tiltak for å ta politisk kontroll over kraften, ber heller LO om at Energikommisjonen «ser på hvordan det norske kraftsystemet kan sikres mot energikriser".

Tomasgaard påpekte overfor representantskapet at kraft er en politisk potent tema, og at han ikke har alle svarene.

LO: Are Tomasgaard fra LOs ledelse sitter i Energikommisjonen nedsatt av regjeringen.

LO: Are Tomasgaard fra LOs ledelse sitter i Energikommisjonen nedsatt av regjeringen.

Ole Palmstrøm

– Ingen forutså krigen i Ukraina og den enorme påvirkningen den har på Europas kraftmarked. Markedet krasjer i møte med en krig. Det er mange løse tråder. Hvor mye skal vi regulere på grunnlag av den akutte krisen krigen har utløst? Europa er i dyp krise nå, skal vi bryte avtaler om kraft som vi nettopp har inngått? Jeg er livredd for at vår industri ikke vil ha noe europeisk marked, sa Tomasgaard.

Olje- og energiministeren: – Ingen vil ha nye master, vind på land eller ny vannkraft. Men alle vil ha billig strøm! Det er komplett umulig å gjennomføre

Frykter dyrekjøpt seier

Mens industriens talsmenn og mange av forslagene fra Fellesforbundet på kraft og strøm led nederlag på LO-kongressen, er vedtakene blitt omtalt som en seier for Arbeiderpartiets ledelse og energiminister Espen Barth Eide.

Hans uttalelse til NTB om at «jeg tror det er ganske marginale grupper som har gjort ganske mye ut av seg», falt ikke i god jord blant Fellesforbundets fremste tillitsvalgte.

– Prisene er et stort problem for mange, også LOs medlemmer. Det er forventet at vi er en tydelig stemme. Men dette var lite handlingsrettet og en skuffelse. Også regjeringen hadde hatt godt av et dytt fra LO for mer kraftfulle tiltak. Strømprisene kan rett og slett knekke regjeringen, og det er en særdeles alvorlig situasjon, sa Steffen Høiland fra Sauda og Fellesforbundet i Nord-Rogaland.

Han karakteriserte kongressens vedtak som relativt tannløse, og hadde håpet på noe mye mer konkret.

– Vi savner vilje til å gjøre noe

Heller ikke Christian Justnes fra Agder, som i likhet med Steffen Høiland er medlem i Arbeiderpartiet, satte pris på å bli karakterisert som nærmest en radikaler i et marginalt miljø med en smal agenda.

Bekymringen for at hele regjeringsprosjektet kan velte og i alle fall glemme fornyet tillit fra velgerne om tre år, var stor blant dem som tok ordet på representantskapet.

– Det er en viss frustrasjon å spore over at vi ikke kom noen vei med strømprisene på LOs kongress. Ikke minst har dette en sosial dimensjon, sa Justnes. Han påpekte at kraftsystemet tydeligvis er sårbart.

– Vi savner vilje til å gjøre noe. Vi kan ikke sette vår lit til en sommer med mye regn og vind. Det sies at vi i dag har politisk styring over kraften. Ja vel? Per i dag bruker vi den i hvert fall ikke, sa Justnes.

Les mer: Strømopprørere tapte på LO-kongressen

Keiserens nye klær

Det var mange som etterlyste konkrete løsninger fra LO og Tomasgaard. Blant dem var Joachim Espe i Bygningsarbeidernes fagforening i Oslo:

– Det blir som keiserens nye klær når LO-kongressen ikke kommer med et eneste svar. For eksempel stemmer den ned konkrete forslag om å regulere tømming av vannmagasinene og krafteksporten. LO-kongressen ga null i forhold til de verktøyene vi trenger og sluttresultatet var kjemisk fritt for forslag som monner, uttalte Espe.

Kommentar: «Mer norskprodusert strøm kommer ikke av seg selv»

Strid om kablene

Mye av striden rundt strømprisene har vært knyttet til utenlandskablene som eksporterer norsk strøm til markeder i Europa.

– Uhemma overføringskapasitet til et marked med høye priser vil smitte. Det må vi ta tak i. Hvilke grep kan vi ta? Vi må tørre å diskutere elefanten i rommet, markedssystemet og den frie flyten av kraft. Slik det er nå, priser vi ut vårt eget næringsliv, sa Steffen Høiland.

Atle Tranøy påpekte at kabler er nødvendig hvis Norge skal nå sine mål om å bli en stor aktør innen fornybar energi. Problemet er ifølge Tranøy at Norge fraskriver seg muligheten til å regulere flyten i kablene, ved å knytte seg til EUs system der kraften skal selges der prisen er høyest.

– Systemet er nå satt på sin første skikkelige prøve, og har vist seg fullstendig uegna.

Tranøy var provosert over det han opplevde som såing av tvil om kraftopprørernes solidaritet, både med Ukrainas folk og et Europa i kraftkrise.

– Men ethvert land verner om sine fortrinn, hvorfor skal vi frasi oss våre naturgitte fortrinn?

Derfor advarer Støre mot Acer-utmeldelse: – Vi kan ikke kutte båndene til Europa

Frykter løpet er kjørt

På representantskapsmøtet kom det også fram en sterk utålmodighet for å løse strømproblemene.

Bjørn Sigurd Svingen, som kommer fra industrien på Raufoss, var redd det kan være for seint dersom prisene en gang i framtida går ned når kraftproduksjonen har tatt seg opp både i Norge og på kontinentet.

– Industrien blør, og det er nå. Det er vel og bra med plaster og paracet, men hvis det en gang i framtida skulle dukke opp en enkeltmannspakke så kan det være for seint for mye av den konkurranseutsatte industrien. I min bedrift alene forsvinner 15 millioner fra bunnlinja bare i år, påpekte Svingen.

Han frykter at løpet er kjørt for mye av industrien når mange langsiktige kraftkontrakter skal reforhandles.

– Skal vi i det hele tatt ha konkurranseutsatt industri i Norge? Dette utfordrer frontfaget, som hele LO snakker så varmt om, i langt større grad enn noen sykepleiere og lærere.

10.06.2022
13:55
10.06.2022 14:25Mest lest

Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.

Hilde Cecilie Jordsjø har jobbet som kabinansatt i SAS i 33 år.

Privat

Hilde Cecilie har fått 2.000 kroner mer i lønn på 12 år: – Ledelsen ser på oss som et nødvendig onde

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

136 600 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav første kvartal 2022.

Hanna Skotheim

Tre viktige endringer i reglene for AAP

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

1. juli 2022 trer en rekke endringer i arbeidslivet i kraft. Her får du oversikten.

Tormod Ytrehus

1. juli er det nye lover og regler som innføres i arbeidslivet

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Eva Ranheim er sekretær i klubben og en av få som er igjen på Elko-fabrikken. Nå flyttes fabrikken til utlandet.

Sissel M. Rasmussen

Suksessfabrikk flyttes ut av Norge: – Det har vært en slitsom tid

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

Brian Cliff Olguin

Tillitsvalgte: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb. Nav-lege får skylda

Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.

Maria Jocelyn Vattøy (til venstre) og Saengduan Hansen har det tøft. Endrete permitteringsregler gir en svært usikker økonomisk hverdag.

Erlend Angelo

Maria og Saengduan står uten lønn og dagpenger: – Er det dette som er vanlige folks tur?

STREIK: LO-lederen med full støtte til SAS-pilotene.

STREIK: LO-lederen med full støtte til SAS-pilotene.

Sissel Rasmussen/Tormod Ytrehus

LO-lederen med full støtte til pilotene: – SAS-ledelsen holdt sine ansatte for narr 

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

Regjeringens oppdaterte regler for hjemmekontor gjelder fra 1. juli.

colourbox.com

Nye regler for hjemmekontor fra 1. juli. Dette må du vite

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Maersk Drilling

Flyteriggansatte får ny lønn etter mekling. Se hva de ble enige om her

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Lene Rørvik reagerer på at FO, som regner seg som en feministisk organisasjon, gikk med på å svekke kvinners rett til å få betalt ammefri.

Privat

Lene (30) vil melde seg ut av LO i amme-protest

–  Jeg, rotter og kakerlakker er vel de eneste som overlever en atomvinter. Etter å ha vært her noen år er det ingenting som biter lenger, sier renovatør Daniel Sebergsen.

– Jeg, rotter og kakerlakker er vel de eneste som overlever en atomvinter. Etter å ha vært her noen år er det ingenting som biter lenger, sier renovatør Daniel Sebergsen.

Ida Bing

Daniel er utsatt for sopp og bakterier hver dag: – Vi vet jo ikke hva vi står og puster inn

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Fra 1. juli blir det dyrere for dem som bruker mye strøm samtidig.

Kai Hovden

Nå er den nye nettleia her: – Jeg er spent på responsen

KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.

KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.

Lars Magne Hovtun/OBRE

I disse yrkene kan du gå tidligere av med pensjon

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

3F Lolland

Ulovleg streik på Danmarks største byggeplass: Polakkar krev same lønn som danskar

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Beate Oma Dahle / NTB

«Nok en gang viser det seg at staten ikke klarer å holde igjen på lønnsnivået til topplederne»

Meklingen mellom SAS og pilotene førte ikke fram. Dermed streiker 900 piloter.

Meklingen mellom SAS og pilotene førte ikke fram. Dermed streiker 900 piloter.

Vidar Ruud / NTB

SAS-pilotene ut i streik: Partene skylder på hverandre

Martin Guttormsen Slørdal

Fagbevegelsens egen storstue har flere ganger brukt vektere uten tariffavtale. Nå vil LO rydde opp

Ole Palmstrøm

Posten og Bring får kritikk for uforutsigbare og dårlige arbeidsvilkår

Meklingen gjelder folk som jobber med TV- og radioproduksjon, samt administrasjon i NRK. 

Meklingen gjelder folk som jobber med TV- og radioproduksjon, samt administrasjon i NRK. 

Colourbox

NRK kan gå i svart fra midnatt

GJENBRUK: Rene aluminiumsspon har blitt komprimert til briketter og ligger klare til å bli resirkulert. I induksjonsovnen, som Ingri Gryteselv Løkholm har ansvar for, skal skrap-aluminiumet smeltes. Da kan det videre blandes med primæraluminium og andre metaller til de ulike legeringene som markedet etterspør.

GJENBRUK: Rene aluminiumsspon har blitt komprimert til briketter og ligger klare til å bli resirkulert. I induksjonsovnen, som Ingri Gryteselv Løkholm har ansvar for, skal skrap-aluminiumet smeltes. Da kan det videre blandes med primæraluminium og andre metaller til de ulike legeringene som markedet etterspør.

Petter Pettersen

Ingri (22) leder grønn gigantsatsing: – Det her er en «once in a lifetime»-mulighet


Flere saker