LO-kongressen 2022
LO vil ikke endre energipolitikken nå – stiller krav til Energikommisjonen
Forslag om å ta Acer ut av EØS-avtalen ble nedstemt med god margin. Det samme ble forslag om strukturelle tiltak for å ta politisk kontroll over kraften.
LO-kongressen stemte ned strømopprørernes kraftkrav. (Illustrasjonsfoto)
Kai Hovden
helge@lomedia.no
– Det ble en god og viktig uttalelse. Det som er veldig viktig når LO uttaler seg, er at vi er veldig samlet i denne uttalelsen. Det er noen som prøver å lage et bilde av at vi ikke er opptatt av å ha styring og politisk kontroll over kraften. Det er ingen som ønsker de kraftprisene vi har nå. Men det handler om er at du må ha en realistisk tilnærming til hvordan vi skal klare å få kontrollen. Det må tas hensyn i forhold til hva som ivaretar arbeidsplasser. Det gjør denne uttalelsen på en veldig god måte, sier Are Tomasgard.
Redaksjonskomiteens innstilling om kraft og strømpris ble vedtatt med stor margin. Dermed fikk LO-sekretær Are Tomasgard fullt gjennomslag som leder av redaksjonskomiteen.
– Det er satt i gang en rekke utredninger på dette feltet. Også hvor LO er representert. Blant annet Energikommisjonen, som skal komme med sin innstilling i løpet av året. Når Norge skal ta beslutninger, er det helt avgjørende at vi forstår effekten av det vi vedtar. Alle utredninger som er satt i gang, vil bidra til mer kunnskap, sa Are Tomasgard.
– Vi trenger mer kraft. Vi må få kraften fram dit vi skal bruke den. Vi har alle muligheter til å lykkes. Det er det europeiske markedet som er hovedmarkedet for nye norske industrielle satsinger, sa Tomasgard.
Spørsmål om kabler
Kongressen har vært preget av et stort opprør mot utenlandskabler og tilknytningen til Acer. Men dramatikken ble mer for en flau bris å regne under avstemningene. Tre forslag ble klart nedstemt: Krav om at fyllingsgraden i vannmagasinene må reguleres slik at det ikke er netto krafteksport over utenlandskablene når fyllingsgrad er under det normale for årstiden, at Acer skulle tas ut av EØS-avtalen og at det må tas strukturelle grep for å ta politisk kontroll over kraften.
Et forslag om at Statnett skal eie og drive samtlige strømkabler til utlandet, ble heller ikke vedtatt.
– Om det ble flau bris eller hva, det får de som er eksperter på havvind vurdere. Men det ble i alle fall ingen storm, sier Are Tomasgard til FriFagbevegelse.
Sikre mot energikriser
LO mener det «må være en overordnet ambisjon at vi får en balanse mellom forbruk og produksjon av kraft som fører oss tilbake til normale kraftpriser i Sør-Norge».
Inntil prisene er stabilisert mener LO det er viktig at strømstøtteordningen videreføres, og at det vurderes etablering av ordninger for deler av næringslivet som ikke har tilgang til langsiktige industrikraftordninger og at lange fastprisløsninger må videreutvikles.
Redaksjonskomiteen foreslår at Energikommisjonen «ser på hvordan det norske kraftsystemet kan sikres mot energikriser, inkludert gjennom styringen og bruken av magasinkapasitet og mellomlandsforbindelser».
Det poengteres at energisituasjonen i Europa og manglende nedbør i Sør-Norge «har gitt en historisk krevende situasjon». Og at det norske kraftsystemet er en bærebjelke i Norges klimaomstilling.
* LO vil arbeide for å sikre norsk politisk kontroll med utviklingen av infrastruktur og produksjon, heter det i uttalelsen.
* LO mener at produksjonen fra ulike fornybare kilder, som vann og vind, må likestilles med hensyn til eierskap, skatt, hjemfall og lokal kompensasjon.
* LO mener havvind har et stort potensial og at Norge må ha høye ambisjoner for satsingen på havvind. Det er også store forventninger i LO om bruk av norske leverandører.
* Stabile og konkurransedyktige rammevilkår som langsiktig og industrivennlig kraftpolitikk er forutsetninger for å legge til rette fir økt industriell produksjon i Norge.